Vodič za uređenje vrta ispred kuće: ideje prilagođene kućama u nizu, dvojnim objektima te samostojećim kućama

prilaza kuci

Čak i prije nego vaši gosti bace pogled na samu kuću ugledat će vrt ispred kuće, a uredan eksterijer stvara toplu dobrodošlicu. No, uredan prostor ispunjen cvijećem može značiti i više od toga te čak povećati vrijednost vašeg doma.

Vrt ispred kuće prepun biljaka također je dom i izvor hrane raznim životinjicama.“ kaže Leigh Hunt, savjetnica za hortikulturu pri Royal Horticultural Adviser Society.

Bez obzira na veličinu vašeg vrta, pomnim ga planiranjem možete učiniti jednako lijepim i korisnim. On može izgledati dobro čak i ako odlučite jedan dio iskoristiti za parking.

Kako započeti s uređenjem?

 • Odaberite cvijeće koje cvjeta tijekom cijele godine. Tako će vam vaš vrt cvatom uvijek moći iskazati dobrodošlicu.
 • Posadite visoko zelenilo da biste unijeli boje, osigurali privatnost te pružili kukcima odličan dom. Ipak pazite da biljke koje odaberete ne zatvaraju pogled s prednjih prozora.
 • Kante za smeće mogu zaista biti trn u oku, stoga ih zaklonite grmljem ili drvenom rešetkastom ogradom ili  učinite svoj vrt tako lijepim da kante neće ni privući pogled.
 • Trudite se popločati što manju površinu. Ako trebate iskoristiti dio svog vrta da biste parkirali automobil, možete ograničiti popločavanje na samo dva reda cigli.
 • Ne zaboravite žardinjere. Odlične su kao šareni dodatak u bilo koje doba godine.

Odabir biljaka i grmlja

 • Živica u razini struka znači da ćete dobiti najveću moguću količinu svjetla koje prodire kroz prozore.
 • Lavanda odlično miriše, dok bambus pridonosi modernom izgledu, omogućuje privatnost i lakše je za održavanje nego većina višegodišnjih biljaka.
 • Mali travnjaci mogu biti teški za održavanje, stoga pokušajte s biljkama za pokrov tla. Zimzelena Campanula poscharskyana (poškarskijev zvončić) ili Fragaria moschata (šumska jagoda) vrlo će brzo prekriti golu zemlju.
 • Penjačice mogu osvježiti obične zidove. Osigurajte potporu za rascvjetale ruže ili ruže penjačice, pavitinu ili kozju krv ili odaberite samoprianjajuće vrste kao što su hortenzija ili bršljan.
 • Grupirane biljke u teglama i posudama mogu pridonijeti zanimljivosti popločanog vrta. Ubacite razbijenu ciglu na dno kako bi bile preteške za pomicanje.

Usklađivanje biljaka i parkinga

Ako imate kuću u nizu:

 • Za parkirno mjesto položite dva reda cigli ili (3)travnatih (propusnih)ploča (betonske ploče dizajnirane na način da su vodo propusne sa šupljinama i otvorima za zemlju u koje se sadi trava te iz kojih kasnije i niče pa tako stvaraju prirodni i ekološki prihvatljiviji izgled pri čemu površine izgledaju oplemenjeno i dekorativno; op.prev.) na točan međusobni razmak da bi se na njih moglo parkirati.
 • Prekrijte tlo propusnim membranama i slojem šljunka da biste spriječili rast korova i održavali ga urednim. Izrežite rupu u membranama da biste posadili grmlje, cvijeće i pokrivače tla kao što su puzava borovica koja se onda može proširiti preko šljunka.
 • Cvjetne tegle i sadnice mogu preusmjeriti poglede sa automobila te osvježiti pokoji skriveni kutak.
 • Iskoristite zidove ili ograde što je više moguće sadeći penjačice.
 • Elegantni topiarij (umjetnost uzgoja i oblikovanja biljaka, op. prev.) od lovora ili masline smješten na bilo koju stranu prednjeg ulaza pomoći će da uokvirite ulaz i usmjerite posjetitelje.
 • Možda nemate mogućnost držati kante u stražnjem vrtu, stoga iskoristite jednostavnu ogradu od pruća ili ogradnu konstrukciju da biste ih držali na mjestu i sakrili plastiku od pogleda.

Ako imate dvojni objekt:

 • Većina vrtova ispred ovakvih kuća ima prostora za dva automobila, no sigurno ne želite da vam vrt izgleda poput javnog parkinga. Ako nemate prostor za travnjak, razmislite o tome da upotrijebite neko ekološki prihvatljivo rješenje za popločavanje.
 • Uz rub koristite šljunak ili usitnjeni škriljac koji su idealni za sadnju i sprječavanje rasta korova te također nude sigurnost dok glavni kolni prilaz može biti obložen dugotrajnim propusnim ciglama ili lijepljenim šljunkom koji se neprimjetno uklapa u šljunčana područja za sadnju.
 • Osim što živica definira granicu također nudi zaklon raznim životinjicama te je mjesto za razmnožavanje kukaca.
 • Kombinacija niskih stabala i grmlja te nisko sađenih biljaka privlači ptice, a ukoliko se mudro pozicionira može i zaštititi prozor od neželjenih pogleda iz susjedstva.

Ako imate samostojeću kuću:

 • Koristite visoke biljke da biste zaklonili dijelove vrta, sakrili auto ili stvorili svoju malu oazu za uživanje u suncu.
 • Izgradite tvrde površine koristeći travnate pločnike koji propuštaju više vode u tlo nego tradicionalni pločnici.
 • Ako želite travnatu površinu, razmislite o kombinaciji travnjaka i mrežastog sustava za popločavanje (trava se sadi na unaprijed postavljenju popločnu mrežu što čini kombinaciju travnjaka i pločnika; op.prev.) Trava će i dalje dobro izgledati te se neće uništiti pod kotačima.
 • Zavojiti kolni prilaz popločan travnatim pločama ili lijepljenim šljunkom sa zelenim rubnicima bit će prirodni završni detalj.
 • Napravite par fotografija iz unutrašnjosti kuće prema dvorištu kako biste lakše odredili kako razmjestiti stabla i grmlje. Neka biljke uokviruju pogled prema umjesto da ga blokiraju.

Pet savjeta za stvaranje skladnog izgleda prilaza kući

Paul Hervey – Brookes, dizajner vrtova, daje sljedeće savjete:

 1. Razmišljajte po načelu okomitosti. Ako morate parkirati automobil no svejedno želite imati zelenu površinu za ptice, divlje životinjice i sezonske boje, razmislite o sadnji penjačica za kuću i ogradne zidove, kao i o stablima s krošnjama koje stvaraju visoku nadstrešnicu kao što su breze da biste stvorili osjećaj veće prostranosti.
 2. Postavite travnate ploče za automobil i stazu pazeći da izračunate koliko vam je zaista potrebno. Kolni prilaz popločan propusnim pločama omogućuje odvod vode između ploča što je najbolji izbor kada morate zadovoljiti stroge zakonske odredbe s kojima se ponekad suočavate tijekom postavljanja kolnog prilaza.
 3. Možete postaviti i samo dva reda ploča tek za automobilske kotače te posaditi niske, mirisne i otporne biljke kao što su timijan, metvica i origano da biste ozelenili prostor aromatičnim biljkama kada se tu ne nalazi auto. To će vam omogućiti da stvorite sigurno i solidno mjesto za parkiranje automobila, a da ne ostanete bez biljaka koje biste htjeli imati u svom prednjem vrtu.
 4. Koristite kombinaciju raznih šljunčanih i popločanih površina kako biste stvorili osjećaj dodatnog prostora. Krupni šljunak savršen je za otporne prirodne kamenjarke poput ružmarina i lavande koje vole drenažu usput vas nagrađujući mirisom dok prolazite pored njih.
 5. Ako imate prostora, ukomponirajte grmovite biljke koje cvjetaju te zanimljive jesenske boje što će pridonijeti osjećaju privatnosti i buditi interes tijekom cijele godine. Za ovo je idealno neko starinsko voće poput mušmule, koje se uzgaja kao malo stablo, budući da daje cvijet, plod i prekrasne jesenske boje.

House Beautiful UK
Prevela: LR
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!