Utječe li (ne)čednost na ženska prijateljstva?

utjecaj nečednosti čednosti na ženska prijateljstva

Kada sam bila u dvadesetima, radila sam u rastućem poduzeću u kojem nije bilo pravila prikladnog odijevanja. S vremenom se među ženama u uredu uvukla napetost o kojoj se nije govorilo. Irena iz marketinga se na sastanku odbora pojavila u nevjerojatno kratkoj suknji, zatim je voditeljica ureda Nataša počela nositi košulje sa sve dubljim dekolteom. Za analitičarkom Katjom su se okretali baš svi kada je prolazila kroz čajnu kuhinju u preuskim trapericama. A ovakve stvari se nisu događale samo u uredu gdje sam radila. Iako u ono vrijeme nisam za to koristila ovaj pojam, besramnost je bila vrlo raširena među ženama. Namjerno ili slučajno, oblačenje odjeće koja previše razotkriva uvijek je izgledalo kao nekakva igra moći, a nekad čak i kao čin agresije protiv drugih žena koje su nosile prikladniju odjeću. Posljedica svega toga bila je da su prijateljstva među ženama u tim socijalnim krugovima počivala na nestabilnim temeljima.

Natjecateljski duh među ženama

U ljudskoj je prirodi da se žene sudi prema fizičkom izgledu više nego muškarce i zato se na tom području vrlo lako javlja natjecateljski duh. Kad bi djevojka došla u ured noseći na sebi kratki uski kompletić koji zaokuplja pažnju svih u prostoriji, nepogrešivo bi se javio – iako prešućen – osjećaj da je počelo natjecanje. Čak i kod žena koje ne mogu manje mariti za uredska natjecanja u ljepoti, koje žale one žene odjevene u oskudnu odjeću kojom privlače pogrešan tip pažnje na sebe javlja se onaj nejasan osjećaj ogorčenosti jer se takvim ponašanjem pokušavalo pokrenuti takvu igru. Svi ovi međusobni utjecaji, iako skriveni, vrlo živo su prisutni.

Kako bih opisala kakav je osjećaj u takvoj kulturi biti žena, zamislite da muškarci hodaju okolo noseći na sebi natpis s vlastitim godišnjim prihodom. Dopustiti natjecanja na tom „zabranjenom“ području na kojemu su muškarci posebice osjetljivi na osuđivanje, neminovno bi ugrozilo njihove međusobne odnose. Tako je to i sa ženama.

Objava primirja jedne s drugom

Rasprave oko toga koje dobrobiti donosi čednost većinom se fokusiraju na očuvanje dostojanstva žena te poštivanje muškaraca koji tragaju za čistoćom. Poanta ovoga je odlična, ali često se propušta velika dobrobit čednosti – ogroman utjecaj na kvalitetu ženskih prijateljstava. Neki dan sam vidjela grupicu mladih katoličkih djevojaka kako razgovaraju nakon susreta u crkvi. Bile su nekako mojih godina kada sam počinjala raditi u već spomenutom poduzeću. Gledajući ih, navrla su mi razna sjećanja iz onoga vremena.

U suprotnosti s kulturom koje se sjećam, sve ove djevojke izgledale su prekrasno i elegantno držeći se nekih osnovnih ideja o čednosti – i krajnji rezultat je bio taj da nije bilo one negativne „vibre“ kojom bi se neka od njih pokušavala dovesti u centar pažnje svojom haljinom, što je bio slučaj za vrijeme mojih poslovnih dana. Za žene je prihvaćanje čednosti zapravo objava primirja jedne s drugom. Još uvijek mogu težiti tome da izgledaju lijepo, ali zajednički dogovor oko standarda za odijevanje podvlači nekakvu crtu koju neće prelaziti da se ne bi dovele u natjecanje.

Simbolična gesta, a utjecaj izvanredan

Prihvaćanje čednosti nije u tome da zbog svetosti slijedimo specifične načine odijevanja. Stvar je u tome da je to odluka, koju žene donose većinom podsvjesno, kako neće učiniti svoja tijela centrom nečije pažnje. Simbolična je to gesta, ali je utjecaj izvanredan. Donosi, pri ženskim okupljanjima, mir u zraku kojega nema ako se nekoliko djevojaka pojavi u prozirnom topiću i kratkim hlačicama. To je kao da najjednostavnije kažemo jedna drugoj: „Neću se pojaviti u vrućim hlačicama kod tebe na roštilju, ti nećeš odjenuti poluprozirnu haljinu kad budeš dolazila k meni i svi ćemo se prekrasno provesti.“


Jennifer Fulwiler – ncregister.com
Prevela: AMS
Foto: Courtney PratherUnsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.