Slušam, razmišljam, djelujem: Velika mi djela učini Svesilni

Velika mi djela učini Svesilni

Slušam

1 Sam 1,24-28

U one dane: Čim je Ana dječaka Samuela odbila od prsiju, povede ga sa sobom uzevši uz to trogodišnjeg junca, efu brašna i mijeh vina; i uvede ga u Dom Gospodnji, u Šilo. A dječak je bio još vrlo mlad. Tada zaklaše junca, a majka dječakova pristupi k Eliju i reče: »Dopusti, gospodaru! Tako ti života tvoga, gospodaru, ja sam ona žena koja je stajala ovdje kraj tebe moleći se Gospodinu. Molila sam za ovo dijete, i Gospodin mi je uslišio prošnju kojom sam ga prosila. Zato i ja njega ustupam Gospodinu za sve dane njegova života: ta isprošen je od Gospodina.«

I pokloniše se ondje Gospodinu.

Ps 1,1.4-8

Kliče srce moje u Gospodinu, Spasitelju mojemu.

Kliče srce moje u Gospodinu,
raste snaga moja po Bogu mom.
Šire mi se usta na dušmane moje,
jer se radujem pomoći tvojoj.

Lomi se luk junacima,
nemoćni se snagom opasuju.
Nekoć siti sad se za kruh muče,
nekoć gladni ne gladuju više.
Nerotkinja rađa sedam puta,
majka brojne djece svježinu izgubi.

Gospodin daje smrt i život,
ruši u Podzemlje i odande diže.
Gospodin čini uboga i bogata,
obara čovjeka i uzvisuje.

Diže slaba iz prašine,
iz bunjišta izvlači uboga,
da ih posadi s knezovima
i da im odredi počasna mjesta.

Lk 1,46-56

U ono vrijeme: Marija reče: »Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje! Odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom. Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo! Od koljena do koljena dobrota je njegova nad onima što se njega boje. Iskaza snagu mišice svoje, rasprši oholice umišljene. Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. Gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne. Prihvati Izraela, slugu svoga, kako obeća ocima našim: spomenuti se dobrote svoje prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.«

Marija osta s Elizabetom oko tri mjeseca, a onda se vrati kući.

Razmišljam

Teku sati, idu dani, primiče se vrijeme Gospodinova dolaska. Uskoro dolazi malo sveto Dijete. Predragi Božji Sin silazi k nama.

Marijo, predraga Majčice, kako silnim i velikim riječima si počastila Sina utrobe svoje. Svojim Veliča si posramila sve učenjake, kraljeve i pjesnike jer nitko nikada ovako prelijepo ne izreče svaku hvalu spremljenu na srcu.

Kako je, Marijo, Tvoje Presveto Srce zatitralo blagošću i milošću pred dolaskom svetog Djeteta na svijet. Zamislimo samo, nosila si Kralja nad svim kraljevima, a ostala tako ponizna i predivna.

Bog nije mogao izabrati bolju i vrsniju ženu od Tebe, Marijo.
Hvaljena i blagoslovljena zauvijek bila, draga Majko.

Djelujem

Danas ću u svemu nasljedovati našu predragu Majku. Pustit ću da Marijin Veliča zakrili i moj život i poput Marije ću ustima punima hvale slaviti Gospodina.

Ispovjedit ću se, ako to već nisam, zagrliti voljene i pripravit ću put Gospodinu, u tišini Mu se klanjati.

Dođi, mali kralju!


Ljiljana Ćosić – Žena vrsna
Foto: Aaron Burden – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Ljiljana Ćosić

Supruga izvrsnog Zlatka i majka petero djece. Po struci ekonomistica, ali u stvarnosti pjesnikinja koja hodi s Marijom k Isusu. Voli pisati jer joj tada šapće duša i bliže je Bogu.