Pretvorite vrt u katolički kutak za molitvu

vrt kao katolički kutak za molitvu

Zašto biste uopće htjeli da vaš vrt bude i kutak za molitvu? Vrtlari i poljoprivrednici imaju posebnu vezu s Božjom Riječju koja se često izražava u agrarnim metaforama. Znamo da je svjetlo potrebno za rast, da sjemenje klija u tami, da su zime potrebne i da dobro korijenje pomaže izdržati vrijeme suše.

Vrtlarenje može biti način poboljšavanja našeg duhovnog života i vježbanja nebeskih vrlina. Pomaže nam razmišljati hladne glave kada smo ljuti. Ništa ne raspršuje ljutnju toliko dobro kao probadanje i prevrtanje hrpe komposta vrtnim vilicama – to nam pomaže u umjerenosti. Vrtlarenjem ustrajemo u svim vremenskim uvjetima, nadamo se da će naši napori uroditi plodom, a kad jednom uzgojimo povrće, bilo bi dobro darovati desetinu! Vježbamo razboritost vezanu za naše resurse, i fizičke i novčane, kako bismo stvorili vrt pomoću darova koji su nam dani.

Izbor biljaka u vrtu je još jedan način na koji možemo „oslikati” našu vjeru

Ljudi me pitaju kako biram biljke za određene vrtne teme. Nisam krajobrazni arhitekt ili hortikulturist – za te su profesije potrebne godine obrazovanja. Ja sam katolička vrtlarica koju fasciniraju simboli biljaka u našem kršćanskom nasljeđu. Odabrala sam biljke zbog načina na koji reflektiraju našu vjeru.

Evo nekoliko ideja koje možete iskoristiti, odnosno posaditi u svom vrtu.

Kutak za Duha Svetoga

vrt kao katolički kutak za molivu; bijelo cvijeće

Vrt posvećen Duhu Svetomu bi bio sav u bijelom. Dodatna kvaliteta bijelog vrta je što se pričinjava da svjetluca u mraku. Rasporedite cvijeće u veće grupe za bolji efekt i birajte cvijeće koje cvate u različita godišnja doba.

Možete posaditi hortenzije za srednje do kasno ljeto, kukurijek za rano proljeće, ljiljane i razne druge biljke između.

Božji dah u laganom povjetarcu

vrt kao katolički kutak za molivu; ukrasna trava

Božje djelovanje možemo vidjeti, ali samog Njega ne možemo. Kada dugi i tanki listovi ukrasne trave „plivaju”, ne vidimo zrak koji ih pokreće. Ono što vidimo je učinak tog osjetljivog povjetarca. Tako je i s našim Gospodinom. Iako ne vidimo Božji dah, vidimo njegovo djelovanje u našim životima.

Kutak čašćenja triju arkanđela

vrt kao katolički kutak za molivu; narančasto, ljubičasto, žuto cvijeće

U katoličkoj tradiciji častimo tri arkanđela. Svakog od njih simbolizira jedna boja. Za sv. Mihaela arkanđela je zlatna ili narančasta tako da možemo iskoristiti makove. Srebrena ili plava boja su za sv. Gabriela, a lavanda ima te obje boje. Sv. Rafaela arkanđela simbolizira žuta boja pa razmislite o žutim ružama.

Biblija kao vodič

vrt kao katolički kutak za molivu; bor, jelka, vinova loza, smokva

U Bibliji se spominju brojne biljke; od sićušnog gorušičina zrna do ogromnih zimzelenih drveća i, naravno, vinova loza. Često spomenuta je i smokva koja može biti odlična voćka za vaš vrt. Njeno veliko žilavo lišće koje pozlati u jesen, zamršen oblik grananja i ukusno voće reflektiraju Božju dobrotu za svako godišnje doba.

Vaš molitveni vrtni kutak treba i ružmarin

ružmarin

Ružmarin je biljka i poveći grm koja je zasigurno bila prisutna u Svetoj zemlji u vrijeme Isusova rođenja. Bio je uobičajen predmet domaćinstva, kao što je danas deterdžent za pranje suđa. Koristio se u posteljini kako bi tjerao kukce. Kako je sveti Josip dugo bio neženja, sigurno je znao da te grančice treba staviti u jaslice kako bi štitile bebu Isusa. Marija bi odjeću svoje obitelji sušila na grančicama ružmarina tako da odjeća upije njegovo ulje – opet kako bi ih to štitilo od ugriza kukaca.

Biljke iz kršćanskih legendi i povijesti umjetnosti

mak, bršljan, kukurijek

Crveni mak je cvijet za krv Isusa Krista. Crvena je boja za mučenike. Bršljan predstavlja „onoga za koga prianjamo” – samog Boga. Bršljan se iz istog razloga koristi na vjenčanjima: muž i žena prianjaju jedno uz drugo i zajedno uz Boga. Neke biljke imaju određeno značenje zbog vremena u kojemu cvjetaju. Takva biljka je kukurijek jer cvjeta prije Uskrsa.


Margaret Rose Realy, Obl.OSB – Aleteia
Prevela i prilagodila: S. Dž.
Foto: Unsplash, Pixabay

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.