Zaštitnik od poremećaja kompulzivne kupovine

problem kompulzivne kupovine

Kao osoba odgojena u tradicionalnoj katoličkoj obitelji, imala sam privilegiju učiti o svecima i moliti za njihov zagovor tijekom cijelog života.

Opet sam izgubila ključeve? Zovi sv. Antu.
Ispit se bliži? Sv. Josip Kupertinski će pomoći.
Problemi s trudnoćom? Molite se sv. Gerardu Majelli i sv. Rajmundu Nonatu.
Nezaposleni suprug? Devetnica sv. Josipu nikad nije iznevjerila.
Za probleme školovanja i odgoja djece, sv. Ana je moja zaštitnica.
Napad na Facebooku? Sv. Ivana Orleanska.
Oh, trebam biti ponizna? Sv. Terezijo od Lisieuxa, moli za mene.

Brige modernog doba – problem kompulzivne kupovine

Ali postoje brige modernog doba za koje ne znam kojem bi se svecu molila. Kao što je problem pomalo kompulzivne kupovine, što meni, budimo iskreni, predstavlja stalnu borbu. Prošli put sam nakupovala dječjih knjiga (koje još nisu pročitali), ovaj put su to bile sjajne srebrnkaste sandale na 75% sniženja. Na putu kući, razmišljala sam da trebam i one u boji konjaka. Uskoro su te sandale boje kože imale smisla u mojoj mentalnoj košarici, i odjednom mi postaje misija kupiti one crne čizme na rasprodaji za sljedeću zimu jer je to, naravno, ponuda koju ne mogu odbiti. I jedno za drugim, opravdavam se da moj ormar nije ni upola velik kao kolekcija cipela Imelde Marcos te uspoređujem cijene na internetu, obećavajući si da ću se sutradan vratiti.

Pogledom na moj nevjerojatno ograničen račun i količinu kupovine, shvatim da mi je zaista potrebna pomoć nebeskog zagovora.

Znam da ne moram ni pitati Sv. Judu. On se ne bi mogao poistovjetiti s mojom potrebom kupovine još jednog para sandala. (Ako se sjećate, Isus im je jasno rekao da NE uzimaju još jedan par sandala za put). Sram me pitati Sv. Majku Tereziju koja ima pune ruke posla zagovarati za svoj red i umiruće u Calcutti. Isto tako i Djevicu Mariju. A što se tiče sv. Pia, poznatog čudotvorca, imam osjećaj da bih dobila čvrst odgovor u stilu „Nema šanse!“. A mogu zaboraviti na crkvenog poglavara sv. Petra u ovim za Crkvu turbulentnim danima reformi i progona. On bi me preusmjerio na odlomak  Lk 10, 4 o sandalama.

Onaj koji me nikad nije odbio

Zato se odlučim obratiti onome koji me nikada nije odbio: svojem anđelu čuvaru.

„Molim te, anđele čuvaru, daj mi cipele milosti da nadvladam svoje slabosti. Želim se vratiti dnevnim majčinskim dužnostima bez sanjarenja o sandalama. Uđi u moje misli. Obuzmi ih milošću i ne daj da me napast nadvlada. Daj mi mir.“

Ne znam pronalazi li moj anđeo nekog nepoznatog sveca u Raju za pomoć u zagovoru za mene (zaštitnik od „najvećih svjetskih problema“), možda pristupi samom tronu ili okupi cijelu četu da pokori legiju vražića koji me napadaju (#sosanđeli). Ali u jedno sam sigurna: on mi daje milosti jer sljedeći dan kada hodam kroz dućan s cipelama, osjećam potpunu odbojnost prema svemu izloženom na policama i duboku grižnju savjesti jer sam i mrvicu vjerovala lažima da me stvari ovoga svijeta mogu usrećiti. I izađem praznih ruku, odem do susjedne trgovine gdje s radošću kupujem voće i povrće za svoju obitelj.

Anđeli nas vode

Kroz povijest spasenja, čitali smo o tome kako nas anđeli vode kao što su vodili sv. Josipa i sv. Petra. Anđeli služe kao što je rečeno u Mt 4, 11: „I gle, anđeli pristupili i služili mu.“ Anđeli nas čuvaju kao što su čuvali Davida i Filipa. Anđeli čuvaju naše duše, Ps 91, 11: „Jer anđelima svojim zapovijedi da te čuvaju na svim putima tvojim.“

Katekizam #336 objašnjava ulogu naših anđela čuvara: „ Od djetinjstva do smrti ljudski je život okružen njihovom zaštitom i zagovorom. „Svaki vjernik ima uza se anđela kao čuvara i pastira da ga vodi u život.“

„Upoznaj se s anđelima, i često ih čuvaj u duhu, čak i kada ih ne vidiš, oni su s tobom,“ sv. Franjo Saleški savjetuje.

Moj anđeo čuvar je zaštitnik duhovnog rata. Odsada, on neće biti moja posljednja nada iako je on najviše upoznat sa svim mojim borbama i najbliži koji može odgovoriti na moje pozive u pomoć za bilo što.


Anabelle Hazard- Catholiclane.com
Prevela: M.J.
Foto: freestocks.orgUnsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.