Zašto vas brak ne može učiniti potpuno sretnima?

sretnima

„Ja, Josip, uzimam tebe, Brigita, za svoju suprugu i obećajem ti vjernost u dobru i u zlu, u zdravlju i bolesti  i da ću te ljubiti i poštovati… dok jedno od nas ne postane nesretno…“ … Pričekaj malo, što? Možda zvuči smiješno, ali neki ljudi ostavljaju svoje supružnike jer su postali nesretni.

Nedvojbeno postoji mnogo razloga za razvod. (Razvod sakramentalno sklopljenog braka ne postoji, op.ur.) Zaustavit ćemo se na samo jednom koji je ispod površine svih brakova koji se raspadnu: svjesno ili ne, očekujemo da će nas brak činiti savršeno sretnima.

Fulton Sheen komentira sljedeće u svojoj knjizi Za brak je potrebno troje:

„U svoj ljudskoj ljubavi se treba shvatiti da muškarac daje obećanje ženi, a žena muškarcu ono što samo Bog može dati – savršenu ljubav. Jedan od razloga zašto brakovi doživljavaju brodolome je što mladi parovi nakon vjenčanja ne shvaćaju da su ljudski osjećaji prolazni te da entuzijazam medenog mjeseca nije jednak čvrstoj sreći trajne ljudske ljubavi… U prvim trenutcima ljudske ljubavi čovjek ne vidi mane koje se kasnije pojave.“

Ivan Pavao II. je na očinski način pokušavao objasniti mladima da brak neće donijeti samo beskrajnu romantiku i sreću. Znao je da idealiziranje dovodi do ispraznosti. Samo Bog može ispuniti traganje našeg srca za savršenom ljubavi i srećom. Međutim, mi često u drugim ljudima tražimo ljubav koju nam samo Bog može dati.

Ako to nije sreća, što je onda svrha braka?

„Brak te ne treba učiniti sretnim nego svetim.“ – Jason Evert.

Drugim riječima, brak postoji kako bismo postigli svetost; kako bismo postali najbolja verzija sebe i kako bismo se približili Bogu. Brak svakako postoji i za stvaranje potomstva i odgoj djece. Jednostavno rečeno, postoji i kako bismo bili otvoreni životu, bili dobri roditelji i pomagali djeci u postizanju njihove svetosti.

Bog je ljubav. Glavna misija našeg života je zrcaljenje ove slike. Stoga, što iskrenije ljubimo, sve smo sličniji Bogu i sve više postajemo svoje pravo ja.

Međutim, kako bismo voljeli kao što Bog voli, potrebno je umirati sebi i odabirati što je najbolje za drugu osobu. To će neizbježno donijeti patnju. Raspeti Isus je savršeni primjer toga. Sveta Klara Asiška je rekla: „Ljubav koja ne pati nije vrijedna tog imena.“

Nemojte očajavati kad dođu patnje. Oslonite se na Božju milost kroz sakramente. Zamolite Mariju za pomoć. Pronađite duhovnika koji će vas voditi. I zapamtite da ste stvoreni za velike stvari. Zar ste mislili da ćete to olako postići? Ništa vrijedno ne dolazi olako. Niti jedan sportaš nije osvojio olimpijsku medalju gledajući TV ili odustajući kad je najteže. Izdržali su i najteže treninge kako bi osvojili medalju. Zašto biste se vi manje žrtvovali kako biste imali uspješan brak?

Osuđeni na nesretan brak?

Znači li to kako ćete imati nesretan brak? Ne! Brak će biti prekrasan i težak. Pun sreće i frustracije. Lijep i izazovan. Baš poput života. Prava mjera uspješnog braka nije koliko smo sretni nego koliko vrlina i svetosti postignemo živeći ga.

Dok razmišljate i idete ka braku, pročitajte ovih pet ideja koji će vam pročistiti zamisao braka:

  • Učinite Boga središtem svoga života i zamolite Ga neka pročisti vašu zamisao braka.
  • Zapamtite: Brak ne postoji kako bi vas učinio sretnima nego da vas učini svetima, a svetost je put ka istinskoj sreći.
  • Postavite realna očekivanja od braka u druženju s dobrim obiteljima i svetim parovima.
  • Manjak sreće u vašem braku nije znak da ste odabrali pogrješno zvanje, pogrješnu osobu ili da se trebate razvesti.
  • Ne očajavajte. Čak i u borbi je moguće ustrajati u braku uz Božju milost i trud.

Joey Pontarelli – Chastityproject.com
Prevela: Kristina Ivaniš Vuković
Foto: Pexels.com

 

 

 

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.