Zbirka „Novena Croatica“ obogatila je moj molitveni život

Zbirka „Novena Croatica“ obogatila je moj molitveni život

Kada se prvi put u mojim rukama našla zbirka devetnica „Novena Croatica“, na prvi me pogled oduševila posveta.

Kako je nastala prva hrvatska zbirka devetnica

Zbirka je posvećena ocu i majci autorice Kristine Tabak iz koje je vidljiv utjecaj bogobojaznih roditelja na samu autoricu kroz kršćanski odgoj i ljubav prema devetnicama. Zbirka je nastala sasvim slučajno, ako se tako uopće može reći jer vjerujemo da je Božji prst u svemu. Autorica Kristina Tabak ispričala je da, kada je izgubila svoj mali molitvenik, osjetila je da joj nešto nedostaje, odlučila je sama sebi napraviti molitvenik i skupljala je jednu po jednu u knjigu te ih je skupila 69. Autorica svjedoči: „Jedan dan sam zato odlučila sebi napraviti molitvenik u kojem će biti i devetnica Padre Piju, pa bl. Stepincu, pa Maloj Tereziji… I kako sam krenula sabirati jednu po jednu devetnicu u tu svoju knjigu, prikupilo se njih 69! Ono što je, po mom mišljenju, najznačajnije u nastajanju ove knjige je snažan osjećaj koliko je naša mala Gospa Marija bila prisutna i pratila nastajanje ove knjige”.

Teška vremena iznjedrila su važnu zbirku

Zbirku devetnica „Novena Croatica“ izdao je obrt Novena u Zagrebu 2021. g. Novena je novi izdavač na hrvatskom tržištu, a posvećen je izdavanju duhovne i vjerske literature te izradi i prodaji ručnih radova vjerske tematike.

Predgovor zbirci je napisala s. Augustina Barišić istaknuvši: „Novena Croatica je na slavu Božju te s ljubavlju i srcem pripremana. U njoj je prvi put na jednom mjestu okupljeno ovih 69 devetnica. Spretnim rukama, trudom i upornošću, ali nadasve nadahnućem Duha Svetoga, zbirka je ugledala svjetlo dana u ovoj za sve nas teškoj godini, ali i teškim trenucima života. Mnogo se toga iznenadnog događalo svima nama, počevši s lanjskim potresom i pandemijom koronavirusa, kada je mnogo toga isplivalo na površinu: strah, muka, bol, bolest, nemoć i još mnogo toga. U knjizi se nalaze i neke sasvim nove devetnice koje će narod tek početi moliti, poput one Majci Božjoj od Kamenitih vrata, pa sv. Mariji de Mattias ili sv. Jeronimu.”

Sadržaj koji skriva zbirka

Ovo je prva takva zbirka objavljena na hrvatskom jeziku. Jedinstvena je po tome jer na jednom mjestu okuplja devetnice koje se mole u našem, hrvatskom narodu. Sadrži 69 devetnica, podijeljenih u četiri poglavlja: devetnica hrvatskim svecima i blaženicima, devetnice Gospi, devetnice Isusu te devetnice odabranim svecima i blaženicima. U knjizi je kalendar razdoblja tijekom kojih se obično moli pojedina devetnica.

Posebna povezanost s Gospom

Autorica svjedoči o svojoj povezanosti s Gospom, a knjiga je izašla iz tiska na samu Gospu Karmelsku.

Mene je zbirka oduševila jer je složeno uredno, po datumima, sve na jednom mjestu. Točno je napisano od kada do kada se moli i svim srcem preporučujem ovu zbirku.

O zbirci govore i mnogi drugi

Na predstavljanju su prisustvovali fra Ivan Matić, voditelj kuće susreta „Tabor“ koji je otkrio da mu je omiljena devetnica Duhu Svetome jer se može smatrati prvom devetnicom Crkve, a i proširena je u mnogim župama i molitvenim zajednicama. Također preporučuje i devetnicu, odnosno molitvu, za razvezivanje čvorova na koju potiče i papa Franjo.

Svoj doprinos predstavljanju zbirke dao je i vjeroučitelj, sadašnji saborski zastupnik, Marin Miletić koji je posvjedočio o tome koliko su mu devetnice bile važne tijekom teških životnih razdoblja, posebno devetnice Padre Piju i sv. Riti.

Sve koji uzmu knjigu, autorica Kristina Tabak je zamolila da barem jednu devetnicu izmole za hrvatske branitelje.


Ljiljana Ćosić – Žena Vrsna
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Ljiljana Ćosić

Supruga izvrsnog Zlatka i majka petero djece. Po struci ekonomistica, ali u stvarnosti pjesnikinja koja hodi s Marijom k Isusu. Voli pisati jer joj tada šapće duša i bliže je Bogu.