Želite li više Boga u Božiću?

u Božiću

„Iako imam osjećaj da činimo sve ‘prave’ Božićne aktivnosti, ostaje mi osjećaj da nam izmiče puni smisao blagdana. Još nisam sigurna kako to ostvariti, no želim više Boga u našem Božiću.“

Bile su to moje riječi u studenom 2013. Razgovarala sam sa suprugom o nadolazećim blagdanima i, iskreno, nisam bila optimistična.

Nezadovoljstvo našim obiteljskim proslavama Božića u meni buja nekoliko zadnjih godina, no zdravstveni problemi s kojima se početkom godine suočio moj suprug, u meni su obnovili odlučnost.

Razgovarajući, shvatili smo da smo oboje zasićeni sladunjavošću. Božić je uvijek bio zabavno razdoblje u našem domu, no osjećali smo da može biti i više od toga. Daleko više. Nismo željeli samo više aktivnosti, željeli smo tijekom blagdana kao obitelj iskusiti istinsku Božju radost, ljubav i mir.

Bili smo spremni Božić slaviti drugačije.

Možda i vi tako promišljate spremajući se za još jedne Božićne blagdane. Možda ste i vi umorni svega vezanog za blagdane čime ste zasuti te ste spremni za više Krista, a manje kaosa.

Ako je tako, imam sjajne vijesti za vas: To je posve moguće! Možete imati Boga u središtu Božića

Božić može biti jednostavniji, lišen stresa. Božić može biti usmjeren prema uprezanju vaše vjere umjesto jurnjave između Božićnih aktivnosti.

Proces počinje postavljanjem četiriju jednostavnih pitanja.

Četiri pitanja koja treba postaviti za Božić usmjereniji prema Bogu

Prije no što se vaša obitelj nađe u jeku sezone (i pozivnice i obveze stanu iskakati), uzmite si nekoliko minuta nasamo sa supružnikom i vašim rasporedom.

Razgovarajte o tomu  kako izgledaju vaši tipični Božićni blagdani i što biste oko njih voljeli promijeniti. Promislite koje su aktivnosti uistinu nužne. Svrstajte svaku aktivnost po važnosti uzimajući u obzir sljedeća pitanja:

  • Približava li to našu obitelj Kristu i istinskom smislu blagdana?
  • Slavi li ta aktivnost nekršćanske elemente blagdana?
  • Je li to zabavna aktivnost koja potiče obiteljsko zajedništvo (ne nužno da njome i rastemo u Kristu)?
  • Radi li se o obvezi koju nitko od nas ne voli, no moramo ju izvršiti?

Čak i ako se radi o „dobroj“ aktivnosti, promislite hoće li njeno uključivanje izazvati lavinu i kaos tijekom blagdana. Ako hoće, može li se aktivnost učiniti manje stresnom? Ili je li ju moguće izostaviti (barem ove godine) u svrhu istinskog zaustavljanja i uživanja u blagdanima.

To su pitanja koja smo si postavljali zadnjih godina što nam je omogućilo da osmislimo Božićne blagdane pune radosti umjesto kaosa.

Uzmite u obzir ozračje pri odabiru aktivnosti

Ne predlažem da isključimo sve Božićne aktivnosti koje nemaju izravnu duhovnu podlogu.

Umjesto toga, izazivam vas da uzmete u obzir u kojoj mjeri aktivnosti koje izabirete utječu na duhovno ozračje vaše obitelji tijekom Božića i da po mogućnosti odustanete od onoga što ne donosi Kristovu radost u blagdane. Samo vi i vaš supružnik (orošeni Božjom mudrošću) možete odgovoriti tom pozivu.

Svjesna sam da ovime gazim po svetom tlu s obzirom na to da mnogi imamo puno aktivnosti bez kojih „Božić ne bi bio isti“.

No, izazivam vas da budete izbirljivi i ove godine preokrenete stvari tako da Božić postane ispunjen Bogom! Istražujte! Iskušajte nove stvari, neke druge odbacite.

Upamtite, ako želimo drugačije iskustvo Božića, moramo izabrati slaviti Božić malo drugačije.

Jednostavni načini vraćanja Boga u Božić

Jednom kad ste imali priliku ispitati kako ne želite da Božić u vašoj obitelji izgleda, razmislite što želite uključiti.

Otkrili smo da smo čeznuli dodati jednostavne, Kristocentrične božićne običaje koji su nam omogućili da rastemo bliže Bogu i jedni drugima.

Iz tog razloga sam osmislila nekoliko Božićnih aktivnosti utemeljenih u vjeri (npr. Božićno odbrojavanje kroz proučavanje Biblije ili kroz dobra djela) te vjerom nadahnute ukrase za dom što je pomoglo našoj obitelji da ponovno otkrije autentičnu Božićnu radost za kojom smo čeznuli.

I vi možete otkriti male stvari koje će vašoj obitelji pomoći da Božić bude Kristocentričan. Evo nekih prijedloga:

  • Izradite male kartice s biblijskim citatima
  • Isprintajte s interneta božićne bojanke za djecu i odrasle
  • Osmislite „Rođendanski poklon za Isusa na božićno jutro“
  • Izradite s djecom vjerom nadahnute ukrase za dom

Čestit Božić! Molimo da i vaša obitelj  dobije priliku proživjeti divne blagdanske dane koji će vas približiti Bogu i jedne drugima!

Alicia Michelle


Priredila: K.M.
Foto: Gareth Harper – Unsplash

 

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.