Ženama je potreban odmor i vrijeme za male, ali vrijedne, radosti

ženama je potreban odmor

Mnoge se katoličke žene jako puno trude ispuniti sve što stihovi u 31. poglavlju u Mudrim izrekama govore o suprugama i majkama. To je odličan cilj za postići, ali ujedno i vrlo iscrpljujući. Činimo li dovoljno? Hoće li se naš trud „isplatiti“? Ako činimo sve što treba, zašto je život i dalje težak? Ove su mi se misli u posljednje vrijeme motale po glavi pa sam htjela ponuditi nekoliko ideja.

Odmor je poželjan

Raditi ispravne stvari vrlo je važno, isto kao i što je potreba da budemo prava osoba. Nismo strojevi. Mi smo ljudska stvorenja kojima je potrebno povezivanje, interakcija, ohrabrenje i odmor. Odlazak na isplanirani odmor je dobro i zdravo za nas. To se odnosi i na isplanirani izlazak sa svojim supružnikom, ali potrebni su nam i svakodnevni trenuci koji odmaraju i obnavljaju naš duh da bismo mogli biti kanal milosti našoj obitelji.
U redu je odmoriti se. U redu je odmoriti se. U redu je odmoriti se. (Shvaćate?)

Uživanje u malim trenucima

Dok ovo pišem sjedim pored odškrinutih ulaznih vrata. Nježan povjetarac prodire unutra, a ja čujem pjevuckanje raznih ptica kako cvrkuću svoje pjesme. Obrazujem svoje najmlađe dijete kod kuće i ona me maloprije upitala može li iznijeti svoju zadaću van, za stol na terasi. Naravno da može! Uživam u trenutku, jednom od mnogih, koje ću danas proživjeti. Kada sam jutros uživala u šalici vruće kave razmišljajući pokraj prozora bio je još jedan takav trenutak. Evo i još nekih: vruća kupka koja rastapa i odnosi brige; kratka šetnja sa svojom kćeri nakon ručka, bez šminke na licu (upijajući vitamin D) postavljajući joj pitanja i pokušavajući razumjeti tinejdžerski um; molitva krunice i ostalih pobožnosti razmatrajući riječi otajstava ili meditacija i razmišljanje o ljudima za koje molim.
Razgibajte se. Duboko udahnite. Skuhajte si čaj. Popravite frizuru i poravnajte odjeću tako da se osjećate lijepo. Sve su ovo pauze koje su nam potrebne usred nastojanja da postanemo ženom kakvu nas Bog poziva da budemo.

Važnije je biti nego raditi

Ovo će poslijepodne biti ludo užurbano, vozeći se od mjesta do mjesta. Imam obaveze za ispuniti od podne pa skoro svaka dva sata sve do iza 21 sati (ovisno o suprugovom rasporedu). No, dosad ne osjećam nikakav pritisak. Takav će mi jednostavno biti dan! Neću imati vremena za sređivanje ormara, organiziranje drugih obaveza ili pranje rublja. Međutim, vrijeme provedeno u automobilu može postati kvalitetno vrijeme s djetetom koje vozim. Na putu natrag mogu spustiti prozore i samo razmišljati ili upaliti radio. Dio je mojeg posla supruge i majke da razvozim djecu, gledam njihove nastupe ili vježbe ili bilo što gdje sam pozvana biti. Ponekad je važnije negdje biti nego nešto raditi.
Kako ne izgorjeti u svemu tome? Kako se odmoriti kad nas preplave obaveze?

Izdvojite vrijeme za osobne radosti

Usporite i pronađite nešto što vas osobno ispunjava. Molitva, vježba, tišina, glazba, vrtlarenje, branje cvijeća za buket, čašćenje ekipe sladoledom, pospremanje komode jer vas smeta nered svaki put kad je otvorite.

Razmišljanje o otajstvima

Izdvojite vrijeme i mjesto za ove stvari i ne bojte se pronaći kutak mira i tišine. Meditirajte, kontemplirajte, prisjetite se slike iz otajstva i zatražite Boga da vam pokaže što ona znači za vas, baš u tom trenutku. Na primjer, ako otajstvo govori o Navještaju, kada je anđeo Gabrijel došao k Mariji i tražio da postane Isusovom majkom, možda biste trebali o tome malo promisliti. Sigurno je Marija bila poput ostalih djevojaka nadajući se i sanjareći o svome životu. Međutim, ona je odmah dala svoj pristanak, rekla je „da“. Na taj je način postala primjerom potpune vjere u Boga za svoju budućnost. Možda se pitate kako mogu pokazati slično povjerenje u svojem životu. Što me to Bog traži baš u tom trenutku?

Otvorite Bibliju

Jedan drugi način kontemplacije jest otvoriti Bibliju i meditirati nad kratkim stihom. Upijte ga. Na taj ga način možete citirati i upotrijebiti kad god vam zatreba. Za početak pokušajte sa sljedećim stihovima: Lk 12, 27 – 40; Mk 4, 30 – 34; Ps 147, 11; Jš 1, 9.
Svrha svega ovoga jest – da bismo bile žene kakvima nas je Bog pozvao da budemo (a isto vrijedi i za muškarce), moramo imati vremena za odmor. Moramo dopustiti Bogu da izlije svoju milost na nas da bismo je i same mogle darovati drugima.


T. Thomas – Integrated Catholic Life
Prevela: LR
Foto: John-Mark SmithUnsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.