O molitvi Anđeo Gospodnji: kada, kako i zašto je molimo?

Anđeo Gospodnji

Katolici su od davnina prepoznavali veličinu i važnost trenutka kada je Marija izrekla: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj.“ prilikom posjeta anđela Gabrijela. Mariji je Anđeo Gospodnji navijestio da će začeti i roditi Sina i ona je povjerovala. Vjerni je narod u srcu čuvao ovu sliku, spomen na dan kada je promijenjena povijest čovječanstva. Trudeći se nasljedovati Mariju u njezinom predanju i služenju Gospodinu te u srcu pohranjivati sve velike istine svoje katoličke vjere, naši su stari sastavljali maštovite molitve koje su ih podsjećale na ovaj veliki događaj:

Oj, anđele Gabrijelu,
idi tamo kud Bog veli.

Nije blizu ni daleko,
već u dvoru Davidovu.
Tamo ima jedna diva,
ta je diva Bogu mila.

Anđeo pohitaše
i Mariju pozdraviše.
Reče da će rodit sina
svemu svijetu Gospodina

Kad je diva razumila,
jako se je začudila:
„Kako bih ga ja rodila,
kad se nisam udavala
ni za grijehe spoznavala,
već sam čista golubica,
Josipova zaručnica.
Josip me zaručio,
a Bog na nebo postavio
da ću ondje kraljevati
dok je sunca i mjeseca
i na nebu kraljevanja,
a na zemlji carevanja.

Amen.

Ova molitva potiče iz slavonske posavine, zapisala ju je svojom drhtavom rukom moja prabaka, sa svojih osamdeset i pet godina – da se ne zaboravi. Ipak, postoji molitva posvećena Navještenju koja je mnogo poznatija – Angelus, Anđeoski pozdrav, Anđeo Gospodnji.

Anđeo Gospodnji navijestio Mariji,
I ona je začela po Duhu Svetomu.

Zdravo Marijo…

Evo službenice Gospodnje,
Neka mi bude po riječi tvojoj.

Zdravo Marijo…


I Riječ je tijelom postala,
I prebivala među nama.

Zdravo, Marijo …

Moli za nas, sveta Bogorodice, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se: Milost svoju, molimo te, Gospodine, ulij u duše naše, da mi, koji smo po anđelovu navještenju spoznali utjelovljenje Krista, Sina tvoga, po muci njegovoj i križu k slavi uskrsnuća privedeni budemo. Po istom Kristu Gospodinu našem.
Amen

Molitva Anđeo Gospodnji služi kao podsjetnik na nebo usred zemaljskih obaveza

Ova predivna molitva vuče korijene još iz 12. stoljeća, kada su se po oglašavanju večernjeg zvona molile tri Zdravomarije. Tek u 16. stoljeću ova molitva poprima oblik u kojem je danas poznajemo.

Tradicionalno se molitva Anđeo Gospodnji molila tri puta na dan: u 6 ujutro, u podne i u 6 navečer. Crkvena zvona baš u ovim trenutcima pozivaju vjernike da zastanu, puste svoje obaveze na trenutak i pozdrave Gospu.

Tijekom uskrsnog vremena (tijekom 50 dana između Uskrsa i Duhova), molitvu Anđeo Gospodnji zamjenjujemo molitvom Kraljice Neba:

Kraljice neba, raduj se, aleluja.
Jer koga si bila dostojna nositi, aleluja.
Uskrsnu, kako je rekao, aleluja.
Moli za nas Boga, aleluja.
Veseli se i raduj, Djevice Marijo, aleluja.
Jer je uskrsnuo Gospodin uistinu, aleluja.

Pomolimo se. Bože, koji si se udostojao razveseliti svijet uskrsnućem Sina svoga, Gospodina našega Isusa Krista, daj, molimo te, da po njegovoj Majci, Djevici Mariji, postignemo radost vječnoga života. Po istom Kristu, Gospodinu našem. Amen.


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!