Borba nije završena ulaskom u vezu, ona traje čitav život

Borba nije završena ulaskom u vezu, ona traje čitav život

Prije nešto više od godinu dana pisala sam o tome kako je tanka granica između pretjerane izbirljivosti i pristajanja na što god nam se ponudi. Tema koja je bliska svakoj slobodnoj katoličkoj djevojci – preispitivanje svojih kriterija i balans između previsokih kriterija i odsutnosti kriterija pri odabiru partnera. Sada želim otići korak dalje – što se s našim kriterijima događa nakon što pronađemo dečka?

Sve mi imamo neke ideje o tome kako veza treba izgledati, što je čisto, što je čedno… i obično te kriterije krojene prema idealima koje smo izgradile upijajući pouke, knjige i svjedočanstva o hodanju i pripremi za brak lako primjenjujemo u mjerenju razine u kojoj drugi žive čisto. I zamišljamo što bismo mi i kako bismo mi.

Krist računa na tvoje slabosti, računaj i ti

U tom izračunu često zaboravljamo na svoje slabosti. A zaboravimo i da ne živimo u sterilnim, savršenim uvjetima. Upravo suprotno. Dvoje mladih koji su odlučilo zajedno hodati prema braku u kojem žele proslaviti Krista nalaze se na bojnom polju.

Sluga Božji Fulton Sheen kaže da ne postoji snažnija sila protiv zla na svijetu od ljubavi muškarca i žene u braku. Nije li onda sasvim očekivano da će razdoblje pripreme za taj sakrament biti razdoblje kad će to isto zlo činiti sve da vas zavede i pokuša spriječiti ili barem olabaviti temelje tog zajedništva?

Kad pomisliš da je bitka završila jer više nisi sama, više ne čekaš, ne strepiš postoji li uopće igdje netko za tebe… bitka nije završila. Tek je započela. Za kršćane uljuljavanje ne postoji. Ne postoji onaj trenutak kada odahneš znajući da je završeno. Borba uvijek traje. Traje dok ne budemo u Nebu, u Očevom zagrljaju.

Borba za dušu traje do Neba – nema uljuljavanja

Želim i tebe i sebe podsjetiti na riječi blaženog Alojzija Stepinca: „Bog ne trpi one koji miruju, a predodređeni su za borbu.” Zadrži svoje kriterije visokima i kad prijeđeš iz faze traženja u fazu zajedničkog hoda. Čuvaj čistoću svog i njegovog srca još budnije nego prije. Znam da ti je lijepo uživati u bliskosti i nježnosti te ljubavi. Znam da ćeš ponekad zbog toga poželjeti olabaviti svoje kriterije onoga što je dopušteno, a što nije dopušteno. Ne govorim o objektivnom grijehu bluda – govorim o višim kriterijima koje si sama sebi postavila: s poljupcima, bez poljubaca, sa zagrljajem, bez zagrljaja, s ovim ili onim dopuštenim dodirima. Ne odbaci te kriterije, ali računaj na svoje slabosti i ne očajavaj kad ih prekršiš.

Razgovaraj s onima koji su u sličnoj situaciji ili koji su slične situacije prošli za vrijeme hodanja. Niste jedini suočeni sa svojim slabostima. Nisi jedina koja se zgrozila ili sablaznila jer si mislila da si čvršća i jača nego što zaista jesi. Raduj se jer to znači da si potrebna Boga! Bez njega ne možeš – ne možete – učiniti ništa.

Crpite zajedno iz bogatstva Crkve – iz zajedništva s drugim vjernicima koji vam mogu biti svjedoci, podrška i ohrabrenje. Iz sakramenata – pričesti i ispovijedi. Iz Božje Riječi. Iz svete krunice. Uvijek se vraćajte Izvoru. I uvijek, uvijek budni budite i bdijte – spremni na borbu za spas duša. To je jedina stvarna bitka – i traje čitav život.


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.