Dođi Gospodine Isuse: Meditativna priprema za došašće

gospodine isuse, duhovnost, vjera,

Dođi, Gospodine Isuse! Tako su molili prvi kršćani, te riječi su im bile na usnama i u srcu. Žarko su žudjeli da se Gospodin nanovo očituje. I čak su bili uvjereni da će se za njihova života to i ostvariti. Ta čežnja srca prvih kršćana, a znamo da su većina njih bili mučenici, bi i nama trebala biti poticajem da ju nasljedujemo. Upravo ta čežnja jest molitva, kako nas uče sveti i mudri ljudi.

Poradi toga zamolimo Gospodina da nam udijeli, kroz ovo adventsko vrijeme, žarku želju da ga uzljubimo svim svojim bićem. Samo tako ćemo uspjeti pripremiti naša srca za dolazak Onoga koji je naša istinska radost. Eto neka nam to bude misao vodilja kroz ovo vrijeme došašća. Dolazi Onaj kojega svako srce, svjesno ili nesvjesno, traži. Otvorimo se Njemu da bi mogli na Badnju noć punim srcem zapjevati: Slava Tebi, Gospodine Isuse!

Liturgija mjesto susreta s Bogom

Svi dobro znamo da ne možemo biti polovični. Biti mlak ili hladan ne priliči onoj osobi koja nosi pečat krštenja u svom srcu. Pozvani smo neprestano rasti u spoznaji Boga. Kada Boga spoznajemo tada nam njegove zapovijedi više nisu teške. Naprotiv, postaju nam slatke poput meda u ustima dok srce zahvalno pjeva za dobročinstva koja nam Bog učini. Jedno od tih dobročinstava jest upravo liturgijska godina. To je veliko darovano blago koje nam otvara vrata prema Vječnoj Liturgiji, u kojemu ćemo neprestano slaviti Boga u zajedništvu s našim najmilijima.

Vrijeme milosti

Svi već znamo kako početak liturgijske godine, za nas katolike, započinje s prvom adventskom nedjeljom, s kojom započinjemo hod iščekivanja. A završava na nedjelju Krista Kralja, kao vrhunac svega onoga što se treba dogoditi. Isto tako znamo kako je naše računanje godine usko povezano s tri velika ciklusa (božićno, vazmeno i vrijeme kroz godinu) koja se neprestano izmjenjuju. Cilj je te podjele približiti nam otajstvo Isusovog božanstva i čovještva. Pozvani smo upoznati razlog Njegovoga dolaska, svrhu Njegove smrti i uskrsnuća. Daje nam svakodnevnu mogućnost da poniremo dublje u otajstvo Objave (kroz misna svetopisamska čitanja, sakramente, katehezu itd.). Zbog toga, katolik ne može biti svojevoljno isključen iz sudjelovanja u liturgiji. Pozvan je biti aktivnim članom svoje obitelji, odnosno svoje župne zajednice.

Pripremiti srce

Upravo kroz četiri nedjelje došašća pripremamo se za dolazak i porođenje malog Djeteta Isusa. Bit same pripreme nije toliko u izvanjskim stvarima koliko u unutarnjim. Svrha je pripraviti srce da bi mogli zaista doživjeti Božje pohođenje. Jer samo susret sa živim Bogom mijenja naš život i priprema nas na onaj konačni. Zaista, «tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega» (Iv 3,3). Zbog toga borimo se protiv svake protivštine koja nas sprječava da se pripremimo za Njegov dolazak. Radujmo se i kličimo jer naš Bog je velik Bog koji dolazi spasiti ono što je izgubljeno.

Na tom putu iščekivanja istinskoga susreta s Malim Isusom neka Vas prati zagovor Majke Božje i svetog Josipa!


p. Nikola Tandara – Žena vrsna
Foto: don Mili Plenković

Print Friendly, PDF & Email
p Nikola Tandara

Rodom je iz Ričica pokraj Imotskog, svećenik monfortanac koji služi Gospodinu kao misionar u Poljskoj. Položen u Marijine ruke, prolazi svijetom želeći po Majci nositi Krista onima koji ga trebaju.