Film Čudo priča je o posebnom dječaku

čudo

Vjerujem da ste u životu imali priliku upoznati neko posebno dijete. Obično takvima nazivamo djecu koja su po nečemu drugačija od drugih. Najčešće onu koja imaju jedan kromosom više. Iako velik broj te djece ne dobije priliku vidjeti kako izgleda svijet i život izvan majčine utrobe, oni koji dobiju tu priliku nerijetko donesu ljudima u svojoj blizini obilje radosti. Jedna od karakteristika po kojima su posebni su upravo radost, jednostavnost i ljubaznost.

Čudo je priča o jednom posebnom dječaku kojemu je zbog bolesti lice bilo deformirano

Čudo je priča o jednom posebnom dječaku kojemu je zbog bolesti lice bilo deformirano. Priča je to o dječaku koji se na neki način krije u svima nama. Jer se htio uklopiti, a rođen je da bude poseban. To je lekcija koju nam život nudi toliko puta, a teško je učimo. Svatko je od nas drugačiji. Poseban. I to je više nego uredu. To je ono što daje čar i ljepotu.

Auggie, glavni lik filma, živi s majkom, ocem i starijom sestrom. Zaljubljen je u fiziku i svemir. Posjeduje kacigu astronautskog odijela i ona je njegovo sklonište. Kada nju nosi, nitko ne obraća pažnju na njegovo lice.

Pred njim se nalazi veliki izazov

Pred njim se nalazi veliki izazov jer treba krenuti u osnovnu školu – bez kacige. Treba hrabro stupiti pred svoje vršnjake i suočiti se s njima.

Istovremeno, njegova sestra prolazi teško razdoblje udaljavanja s najboljom prijateljicom. To nitko ni ne primjećuje jer je sva pažnja usmjerena na brata. Njezina je pažnja usmjerena na njega. Od trenutka kada se rodio, on je Sunce oko kojeg se vrte planeti – mama, tata i Via, sestra.

Zanimljivo je kako, u namjeri da pruže sve potrebno posebnom djetetu, roditelji zanemaruju činjenicu da je i drugo njihovo dijete posebno. Posebno je, samo na drugačiji način. Roditelji to čine iz ljubavi, ne namjerno.

Via to razumije. Ipak, dobiva priliku privući pozornost roditelja na sebe. I to otvara novo poglavlje u životu njihove obitelji. Ono u kojem više nema jednog sunca. Svi su jednaki. Iako drugačiji. Iako posebni.

Auggie osvaja srca svojih suučenika i nastavnika. Svi od njega uče da je važnije biti ljubazan, nego biti u pravu. Da je važnije ono što je u srcu, nego ono što je pred očima. Da je važnije od svega dati ljudima priliku. Samo tako možeš otkriti njihovu ljepotu. Ako zastaneš, zaviriš i diviš se. Ako dobro pogledaš, shvatit ćeš da svatko krije ljepotu u sebi.

Neka to bude mjera tvog uspjeha – mjera u kojoj možeš vidjeti ljepotu u drugima. Mjera u kojoj možeš dotaknuti njihovo srce. Mjera u kojoj možeš dopustiti ljubaznosti da premaši tvoju potrebu da budeš u pravu.


Lea Potočar – Žena Vrsna
Foto: Screenshot

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!