Funkcionalno, a ne senzacionalno čišćenje kuće

Dobro iznad savršenog.

Stajala je u kuhinji. Večera je bila gotova, a dokazi o tome bili su svuda oko nje.

  • Suđe
  • Neuredne radne površine
  • Prljavi stol
  • Ljepljivi pod
  • Hrana koju treba pospremiti

Gdje uopće početi? Bila je preopterećena. Može li to čekati do sutra? Kada može reći da je gotova? Kada može odmoriti noge na kraju dana? Mora li kuhinja biti blistavo čista prije spavanja ili može jednostavno odšetati iz kuhinje kada hranu stavi u frižider, a suđe na namakanje?

Žena iz ove priče sam ja

Nered u kućanstvu može se brzo oteti kontroli i često je obeshrabrujuć za gledanje.

Dio razloga zašto se obeshrabrimo kad gledamo oko sebe i pregledavamo štetu jest taj da je trenutak kad smo gotovi s čišćenjem nejasan i nedefiniran.

Znamo da moramo „počistiti nakon večere“ no širok je spektar mogućnosti u toj izjavi – pogledajte samo što dvanaestogodišnjacima znači „očišćeno“.

U sebi imamo vlastitog dvanaestogodišnjeg odvjetnika koji želi znati koliko malo je dovoljno napraviti. U nama je također i idealist čija je najveća radost i želja blistavo čista kuhinja s cvijećem na prozorskoj klupici, spremna za fotografiranje.

Dakle, između ova dva sukobljena instinkta završimo kao izbezumljeni dvogodišnjak, u nemogućnosti da ubacimo u brzinu i barem započnemo.

Ponekad nam je samo potreban roditelj koji će uskočiti i izdati naredbe koje smo primorani izvršiti.

Pogodili ste: ne samo da smo dvanaestogodišnjak, idealist i dvogodišnjak, nego smo i roditelj.

Potrebna nam je ta perspektiva

No, evo dobrih vijesti: roditelji imaju perspektivu koju tinejdžeri, dvogodišnjaci i trendseteri nemaju.

Potrebna nam je ta perspektiva. Ne moramo birati između neobavljenog i savršenog. Trebamo pronaći sredinu između aljkavog kaosa i stresne sterilnosti.

Funkcija iznad senzacije.

Dobro iznad savršenog.

Služenje iznad sebičnosti.

Ne gledajte „krajnji proizvod“ čišćenja kuhinje, ribanja školjke ili slaganja rublja – u tome leži obeshrabrenje i frustracija. Umjesto toga, gledajte razlog: to radimo da služimo i održavamo naš dom.

Ako ste ikad osjećali da vaš trud nije dovoljan, postoji šansa da vaši standardi nisu usklađeni s realnošću.

Ne uspoređujte se s časopisima, nego sa stvarnim životom

Čistimo kuću kako bi bila funkcionalna, kako bi u njoj mi mogli funkcionirati.

Naša kuća nije izložbeni primjerak koji je važan samo zato što postoji. Naš muž, naša djeca i mi sami smo važni samim time što postojimo jer smo stvoreni na sliku Božju.

Kuća je važna samo zato jer je to pozornica na kojoj se odvija drama naših života. Ako pozornica ometa zbivanje – bilo time što je preneuredna ili preuredna – to je problem.

Naš je zadatak održavati je, a ne činiti je savršenom. Naš je zadatak napredovati, a ne držati stvari u statičnom stanju čistoće.

Ispada da kućanski poslovi ne postoje zbog kuće, nego zbog nas i našeg stava, naše volje da radimo i služimo bez zahtijevanja priznanja.

Stoga, ne trebamo samo čistiti. Trebamo se i smiješiti.


Simplyconvivial.com
Prevela: dr.sc. Danijela Janjanin
Foto: Jordan Cannella

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.