Bl. Julijan iz Bala – manje poznati hrvatski blaženik

julijan

Svećenik i franjevac Julijan je rođen oko 1300., a umro 1. svibnja 1349. godine u Balama.
Mlad stupa u Franjevački red te je nakon studija filozofije i teologije zaređen za svećenika. Iako je živio u raznim samostanima na području Istre, najviše je vremena proveo u samostanu sv. Mihovila nedaleko od Bala.

Propovijedao je i dijelio sakramente po istarskim selima i gradovima, a poznat je kao čovjek koji je donosio mir među posvađanima. U umjetnosti je prikazivan s knjigom i križem u ruci jer je geslo franjevačkog reda „Mir i dobro!“ propovijedao kao navjestitelj Božje riječi.

Blaženi Julijan u Balama se slavio tri puta godišnje

Unatoč njegovim pohodima, brojni su vjernici dolazili k njemu u samostan sv. Mihovila i tražili savjete.

Odmah nakon smrti, počeo je biti štovan kao svetac, a građani Bala su ga izabrali kao svoga zaštitnika. Balani su svog blaženika slavili triput na godinu: blagdan svetkovanja bratovštine koja se brinula za štovanje ovog blaženika (1. svibnja), dan prijenosa tijela (4. srpnja) i dan posvećenja oltara (29. rujna). Veličanstvena crkva u Balama je sagrađena 1882. godine i prema natpisu urezanom u kamenu, posvećena je pohođenju Blažene Djevice Marije i blaženom Julijanu.


Zagrebačka nadbiskupija/Žena vrsna
Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!