Kako napraviti domaću vegetu?

Napravite domaću vegetu, Dan po dan, Kuhinja, Zdrav život, Vegeta, Začini, Povrće

Vegeta je nekima omiljeni začin i u sve je stavljaju. No ako biste svojoj obitelji htjeli kuhati što zdravije, sa što manje aditiva, vegeta bi prva trebala biti izbačena. Ipak to ne znači da je se morate potpuno odreći. Evo jedan način kako napraviti domaću vegetu. Tako je fina i ukusna da sigurno nećete poželjeti onu kupovnu. Idealno bi bilo da imate domaće povrće, ali ako nemate može i ono iz trgovine.

Napravite svoju domaću vegetu!

Sastojci:

1 poriluk
1 veća kapula
pola glavice češnjaka
3 mrkve (po mogućnosti s lišćem)
stručak selena
stručak peršina
1/3 glave korijena celera
pasternak
korijen peršina
komorač

Začini:

2 žlice soli
žlica crvene paprike
pola žlice kurkume
pola žlice gustina


Krenimo s pripremom! Sve povrće trebate oprati, osušiti i narezati na što tanje ploške. Rasporedite ga na par masnih papira i stavite sušiti u pećnicu ili u dehidrator. Vrijeme sušenja ovisi o debljini i vlažnosti povrća. Lišće odvojite od svega jer je njemu potrebno najkraće vrijeme sušenja. Ja sam sušila otprilike 12h u dehidratoru na 50 °C. Ako ćete sušiti u pećnici, onda stavite na 70-75 °C uz funkciju ventilatora kroz otprilike 5h. Povrće je skroz suho kada lagano krcka pod prstima. Nakon sušenja ohladite i usitnite povrće. Usitnjenom povrću dodajte 2 jušne žlice soli, žlicu paprike, pola žlice kurkume i pola žlice gustina (ili tapioka škrob za one koji konzumiraju gluten free proizvode). Od ove doze dobijete otprilike 300-400 g vegete. Uživajte u novoj noti koju će domaća vegeta dati vašim jelima!


Iva Mustapić – Žena vrsna
Foto: Markus SpiskeUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!