Zdrava prehrana za veću plodnost: što jesti, a što izbjegavati? 

Zdrava prehrana za plodnost, Plodnost, Začeće, Zdrav život, Zdravlje

Hrana koju jedemo utječe na čitav naš organizam. Zato je zdrava prehrana toliko važna. Nije dovoljno da budemo siti, potrebno je paziti da tijelu osiguramo ono što mu je nužno za optimalno funkcioniranje. Jednako kao što biramo koje ćemo gorivo uliti u rezervoar svog automobila jer mu neće svako gorivo biti korisno, tako smo dužni paziti i na pravilnu prehranu.

To ne znači da se moramo odreći svega što volimo. Samo moramo biti dobro informirani o hrani i donositi ispravne odluke. Postoji pregršt zdravih recepata u bespućima Interneta, a neke od njih možete naći i ovdje na Portalu

Pravilna prehrana pridonosi zdravlju cijelog tijela pa tako utječe i na plodnost

Znanstvenici preporučuju uvođenje pravilne prehrane najmanje četiri mjeseca prije nego što pokušate ostati u drugom stanju. Svakako u plan pravilne prehrane uključite i muža. Zdravlje oba organizma važno je za začeće. Ako počnete ranije, imat ćete dovoljno vremena za pročišćavanje organizma i nadomještanje nedostataka hranjivih tvari. 

Što biste trebali jesti ako želite povećati plodnost? 

Esencijalne masti

Iako su masti na lošem glasu, nisu sve masti nepoželjne. Neke od njih su vrlo važne za naše zdravlje i plodnost. Riječ je o nezasićenim, esencijalnim masnim kiselinama koje se nalaze u orašastim plodovima, sjemenkama i masnoj ribi. Ove masti važne su za održavanje hormonske ravnoteže, za izolaciju živčanih stanica te za elastičnost kože i arterija. 

Višestruko nezasićene Omega 3 i Omega 6 masti potiču lučenje prostaglandina najvažnije su za plodnost. Omega 3 masti nalaze se u šafranikinom, kukuruznom, sezamovom i suncokretovom ulju, a Omega 6 masti u ribljem i lanenom ulju. Ove masti možete unositi u tijelo i u obliku nadomjestaka prehrani. 

Vlakna

Osim što su važna za zdravlje naših crijeva i sprječavaju konstipaciju, vlakna su važna i za plodnost. Kako biste povećali unos vlakana, jedite puno svježeg voća i povrća (sirovog i kuhanog), cjelovitih žitarica (smeđe riže, integralnog kruha, zobi, krekera i tjestenine od cjelovitih žitarica), mahunarki, orašastih plodova i sjemenki. 

Složeni ugljikohidrati

Dva su tipa ugljikohidrata – složeni i jednostavni. U složene ubrajamo žitarice (pšenica, raž, zob, riža, ječam i kukuruz), mahunarke i grahorice (leća, slanutak, meksički grah) i povrće. U jednostavne ubrajamo bijeli i smeđi šećer, med, voće i voćni sok. 

Rafinirani složeni ugljikohidrati nemaju u sebi esencijalne vitamine, minerale i vlakna. Štoviše, kako bi probavilo rafiniranu hranu, naše tijelo mora posegnuti za vlastitim mineralima i vitaminima i tako osiromašuje zalihe. 

Jednostavni ugljikohidrati (svježe i sušeno voće) potrebni su u zdravoj prehrani. No da biste bili zdravi i plodni, važno je paziti na održavanje ravnomjerne razine šećera u krvi. Zato nastojte izbjegavati šećer, med i nerazrijeđeni voćni sok – oni naglo povisuju razinu šećera u krvi, a potom slijedi nagli pad. 

Koje namirnice biste trebali izbjegavati? 

Kofein

Uz kavu i čaj, kofein se nalazi u gaziranim pićima, čokoladi i analgeticima kao što su tablete protiv glavobolje. 

Već je jedna šalica kave na dan dovoljna da dvostruko umanji vjerojatnost začeća (Wilcox i sur., 1998). 

Zasićene masti

Životinjski proizvodi glavni su izbor zasićenih masti. Potrebno je smanjiti unos mesa, jaja i mliječnih proizvoda. 

Margarin protiv maslaca

U margarinu se najčešće nalazi hidrogenizirano biljno ulje. Procesom hidrogenizacije esencijalne nezasićene masne kiseline iz hrane se pretvaraju u transmasne kiseline kojima se pripisuje niz problema kao što su otežana apsorpcija esencijalnih masti i veća opasnost od srčanog udara. Preporučuje se birati umjerene količine organskog maslaca umjesto margarina.

Alkohol

Najbolje bi bilo da i vi i partner prestanete konzumirati alkohol. U slučaju policističnih jajnika, mioma i endometrioze važno je da jetra dobro funkcionira i izbacuje višak hormona koji cirkuliraju tijelom. 

Genetički modificirana hrana

Znamo da se može umanjiti plodnost životinja koje se hrane genetički modificiranom hranom, stoga je logično da bismo je i mi trebali izbjegavati. 

Uz pravilnu prehranu, pripazite i na tjelesnu težinu. Pretjerana mršavost kao i pretilost nepovoljno utječu na zdravlje organizma i na plodnost. Jačajte se u kreposti umjerenosti – ona je ključ gotovo za sve. 


Lea Potočar, prema knjizi Povećajte svoju plodnost – dr. Marilyn Glenville
Foto: Farhad IbrahimzadeUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.