Kako očuvati brak s tinejdžerima u kući

tinejdžerima u kući

Moje kćeri tinejdžerice i ja vodile smo jedan od naših „razgovora“. Možda se „razgovor“ vodio oko gomile odjeće na svakoj površini njihove sobe, a možda je tema bila tehnologija. Možda se pak radilo o načinu na koji se odnose jedna prema drugoj. Iskreno, ne sjećam se o čemu smo „razgovarale“ toga dana, sjećam se samo da smo „razgovarale“. Primijetite da u prepričavanju ovog događaja koristim navodnike zato što se „razgovori“ s mojim tinejdžericama prečesto svode na to da ih ja očajnički pokušavam uvjeriti u nešto. I u pokušaju da ih uvjerim, obično bombardiram svoje kćeri mnoštvom riječi i svim logičkim argumentima koje uspijem prikupiti.

Mi smo suigrači

Još jedna činjenica koje se sjećam u vezi tog dana: moj muž se nalazio iza naših kćeri i oponašao slijetanje zrakoplova. „Prizemlji avion“ je kôd koji nas dvoje koristimo za situaciju „Ovo ne vodi nigdje; ostavimo to za kasnije.“ Srećom, bila sam dovoljno razumna da uvidim da je u pravu. Zaustavila sam svoj verbalni plimni val i rekla djevojkama: „Mislim da ste čule što sam imala za reći. Razgovarat ćemo (još) o ovome malo kasnije.“

Moj se muž nije umiješao kako bi me kontrolirao ili posramio pred djevojkama. Učinio je to jer smo suigrači. Ujedinjeni smo u ljubavi i odgoju svoje djece, i to utječe na to kako se kao par odnosimo jedno prema drugom.

U sklopu službe koju zajedno vršimo, diljem zemlje držimo predavanja roditeljima mlađih i starijih tinejdžera. Mnogi imaju problema u braku, a mi razumijemo da nije lako biti roditelj adolescenata. S obzirom na to sve, želimo ponuditi neke prijedloge kako sačuvati brak dok odgajate mlađe i starije tinejdžere. Razmislite o sljedećim savjetima:

Provodite pravilo 90 sekundi

Razdoblje odgajanja tinejdžera prepuno je emocija, a te emocije mogu biti prisutne između djece i roditelja ili između roditelja međusobno. To se događa zbog stresa kojeg u kući stvaraju tinejdžeri. Ako uđete u sukob sa supružnikom, razmislite o primjeni pravila 90 sekundi kako biste minimalizirali emocionalne eksplozije koje se javljaju u vašem braku dok odgajate tinejdžere. Evo kako to pravilo funkcionira: ako vidite da vaši osjećaji nisu pod kontrolom, maknite se iz te situacije. Ispričajte se kako biste otišli po čašu vode, idite u kupaonicu ili jednostavno iskreno recite: „Treba mi 90 sekundi kako bih dovela svoje emocije pod kontrolu.“

Možete izabrati unutarnji mir

Neki od vas možda misle, To možda funkcionira drugima, ali ja sam već probala s onim brojanjem do 10, i to samo još više udaljava mog supruga. To se može dogoditi, a — imate li naglog supružnika — to se može dogoditi često. Ali zapamtite: Vi ste odgovorni za ono što Vi  činite s emocijama koje doživljavate. Unatoč tome što Vaš supružnik čini, Vi možete izabrati unutarnji mir koji će doći nakon što minutu i pol dopustite napadu emocija da prođe.

Iako tih 90 sekundi neće riješiti sukob, to može postaviti temelje za zdraviju komunikaciju. To može također pokazati Božju mudrost, kao što kažu Mudre izreke 29,11: „Bezumnik izlijeva sav svoj gnjev, a mudrac susteže svoju srdžbu.“

Isključite tehnologiju sat vremena prije spavanja

Ako pitate roditelje tinejdžera što bi mogla biti najveća prepreka miru i zajedništvu u njihovom braku, među odgovorima će se stalno pojavljivati pretjerana zauzetost.  Mame i tate često se osjećaju kao da žongliraju između milijun stvari, a njihov brak je kolateralna žrtva.

U 21. stoljeću zauzetost je najvećim dijelom vezana uz tehnologiju. Većina nas nesvjesno dopušta da se svaki kutak života ispuni digitalnim sadržajem. Problem je to što, kada nam pažnju okupiraju različiti uređaji, jednostavno ne preostaje vremena — ili energije — za povezivanje sa supružnikom.

Vi koji osjećate da vam je ta zauzetost ukrala vrijeme za supružnika, uvedite jednu malu promjenu ovaj tjedan: isključite sve svoje elektroničke uređaje sat vremena prije odlaska u krevet. Shvaćam da to znači da netom prije spavanja nema poruka, mailova, vijesti, Instagrama, Netflixa ili Pinteresta. Međutim, to nije nemoguće kao što zvuči — i može vam čak ojačati brak.

Ostanite zagrijani

Dok odgajate tinejdžere, postojat će razdoblja tijekom kojih ćete morati biti obrambeni igrači za svoje bračne partnere. Možda su odigrali neke teške utakmice ili su možda počinili neke roditeljske greške. Nije važno zašto Vaš suprug ili supruga trebaju pomoć koliko je važno koliko ste Vi dostupni i voljni olakšati njemu ili njoj. Ako ostanete zagrijani – spremni uskočiti u bilo kojem trenutku – možete izgrađivati bračni tim u isto vrijeme dok ojačavate roditeljski tim.

Zaposleni supružnici mogu se „zagrijati“ na putu doma radeći nešto opuštajuće u automobilu – slušajući dobru glazbu ili možda audio Bibliju. Molite da vam Bog da snage i hrabrosti kako biste bili spremni za djelovanje kada uđete u kuću.

Nezaposleni supružnici ne bi smjeli pretpostavljati da njihov suprug ili supruga koji rade izvan kuće nikada ne trebaju rasterećenje, čak i ako su oni u kući u puno manjoj interakciji s adolescentima.

Neprimjetno rastuća odvojenost

Ne govorimo o odbacivanju Appleovog softvera; upiremo prstom u glavni problem skoro svakog braka, te u posebno podmukao problem za roditelje tinejdžera: neprimjetno rastuća odvojenost.

Autor Sheldon Vanauken smislio je ovaj izraz prije 40 godina u svojoj izvanrednoj knjizi, Žestoko milosrđe. Vanauken je tvrdio da je „neprimjetno rastuća odvojenost“ najveći neprijatelj bračnog života. Većina parova neće preko noći završiti na suprotnim stranama velikog ponora povrijeđenosti i gorčine. Umjesto toga, udaljenost među njima obično se stvara polako i lukavo. Polako se uvlači i krade radost iz njihovih brakova. Ovo je na poseban način istinito za parove s tinejdžerima, koji se obično osjećaju otuđeni jedno od drugoga, ili zbog nesuglasica oko rješavanja nekih problema s adolescentima ili jednostavno jer je zauzetost samljela njihov život na komadiće.

Recite zbogom ja-životu („iLife“)

U vremenu u kojem se sve vrti oko „ja“, ključno je da se borimo protiv te neprimjetne odvojenosti u svojim domovima i srcima. Način na koji ćemo to učiniti je da hrabro pogledamo gradimo li, kao par, „ja-život“ ili „mi-život“.

Napravite popis stvari koje radite zajedno i popis stvari koje radite odvojeno. Ako većina Vašeg života pripada „ja“ dijelu popisa, možda je vrijeme da napravite neke promjene. Zatim se zapitajte držite li se sebično onoga što mislite da „zaslužujete“ (ili ne zaslužujete) ili onoga što ste „zaradili“? Ili se ponizno predajte mi-životu, životu u kojem oboje više želite služiti nego biti služeni?


Jerusha Clark – Focus on the Family
Prijevod: Anđela Pivac
Foto: TeiTo

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.