Najvažniji načini kako održati čvrstu vjeru u obitelji

u obitelji

Ako širom otvorimo oči, vidjet ćemo da je obitelj u ozbiljnoj krizi. Kada znamo da je tako, mi kao Kristovi sljedbenici i branitelji „domaće Crkve“ – obitelji, moramo uložiti zajedničke napore da bismo spasili svoju djecu i mlade tako što ćemo spasiti svoju obitelj. U našem srcu ne smiju vladati pesimizam, cinizam i skepticizam već radije vjera i nada da možemo pomoći sagraditi bolji svijet tako što ćemo težiti boljim i svetijim obiteljima.

Započnimo od oporavka svoje obitelji

Stoga nudimo 10 najvažnijih „vitamina za oporavak obitelji“, odnosno 10 konkretnih prijedloga kako pomoći svima nama da bismo očistili, poboljšali i usavršili svoje obitelji. Sveti papa Ivan Pavao II. tako je jasno izrazio ovu istinu rekavši: „Obitelj je kamen temeljac cijeloga društva.“ te „Kako funkcionira obitelj, tako funkcionira i društvo.“ Nadam se da će ovi savjeti istinski pripomoći nastojanju da oblikujemo dobru obitelj. Nemojte nikada zaboraviti utješne riječi arkanđela Gabriela koje je uputio Mariji, a možemo ih pročitati u navještaju: „Ta Bogu ništa nije nemoguće.“ (Lk 1,37)

1. Obiteljska molitva

Jedan od glavnih razloga zašto u obitelji ima svađe, prepirke, gorčine, hladnih odnosa i rastava jest nedostatak obiteljske molitve. Ono što je kisik našim plućima, to je molitva našoj duši. Molitva mora biti u središtu i srcu obiteljskog života. Sjetite se riječi poznatog zagovaratelja krunice, oca Patricka Peytona: „Obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno.“

2. Otac kao glava obitelji

Kada je god moguće, otac mora biti glava obitelji, majka bi trebala biti srce obitelji. Obitelj bez glave je kao čudovište, a obitelj bez srca je mrtva. Otac mora preuzeti ulogu duhovnog vođe svoje obitelji! Štoviše, otac bi trebao biti svećenik u obitelji. To znači da otac treba reći „da“ životu. Otac treba voljeti svoju ženu i djecu. On treba biti duhovni vođa obitelji, a to znači vođa molitvenog života svoje obitelji. Najbolji primjer oca treba biti najbolji zemaljski otac – dobri sv. Josip!

3. Oprost i milosrđe

U mnogim obiteljima hladni odnosi, ravnodušnost pa čak i ogorčenje prožimaju cijelu obiteljsku srž. Zašto? Jedan od razloga jest nedostatak oprosta. Članovi obitelji moraju biti milosrdni i oprostiti i ne samo sedam puta već sedamdeset puta sedam, odnosno, uvijek! Ako želimo da nama oproste tada mi moramo oprostiti iz dubine srca. Naš Otac ovako govori: „Otpusti nama duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim.“

4. Pobjedničke riječi

Britanski pjesnik Alexander Pope zapisao je sljedeće riječi: „Griješiti je ljudski, opraštati je božanski.“ Članovi obitelji koji njeguju istinsku poniznost srca moraju naučiti reći ove riječi: „Žao mi je.“ i „Opraštam ti.“. Podjednako su važne. Ako ih izgovaramo često i poniznim srcem, možemo spasiti obitelj!

5. Služenje u obitelji

Isus, Sin živoga Boga, oprao je apostolima noge na Posljednjoj večeri. Rekao je: „Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.“ (Mt 20,28) Baš svaki član obitelji ne smije zahtijevati da mu se služi već uvijek biti spreman služiti drugima u obitelji. Ljubav i služenje su zapravo sinonimi.

6. Iskažite zahvalnost

Iako je to mala riječ i ponekad izgleda potpuno beznačajna, ona može začiniti recept za dobru obitelj, a to je riječ „hvala“. Sveti Ignacije Lojola tvrdi: „Srž grijeha jest nezahvalnost!“ Njegujte u svojoj obitelji osjećaj zahvalnosti. U konačnici, što mi to imamo, a da nismo primili od Boga? Samo jedno – naše grijehe. Njih smo sami odabrali. Bog voli ponizna i zahvalna srca!

7. Odmorite se od uređaja

Najvažnije vrijeme za obitelj jest vrijeme obroka. Tada se obično obitelj spaja i okuplja da bi članovi obitelji razmijenili iskustva, proveli vrijeme zajedno, zbližili se, jednom riječju- zajedno rasli u ljubavi. Zadnja Gospodinova zapovijed bila je: „Ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge.“ (Iv 13,34)

Postoji jedan smiješan crtež s obitelji koja zajedno sjedi na velikom kauču. Otac gleda televiziju, majka tablet, sin igra računalne igrice na svom laptopu, kćer tinejdžerica šalje poruke na mobitelu, a pas ima slušalice na ušima. Nama je to smiješno, ali istovremeno i tužno jer vidimo svoju vlastitu obitelj na tom crtežu. Stoga zapamtite! Za vrijeme obroka, barem to bilo 20-25 minuta, ne koristite mobitel, tablet, računalo, radio ili televiziju. Svaka osoba je neprocjenjiva i njegova će besmrtna duša živjeti vječno. Računalni ekrani i svi drugi uređaji će doći i proći i bit će odbačeni.

8. Naučite slušati

Kako je teška vještina slušanja, pogotovo članova obitelji. Svi smo u nekoj žurbi, bjesomučno žureći s jedne aktivnosti na drugu poput muha bez glave. U tom stanju zaboravljamo pažljivo slušati kada neki član obitelji želi s nama razgovarati. Postoji jedna pjesma (Harry Chapin, „Cats in the Cradle“) koja oplakuje tužnu činjenicu da očevi nikada ne obraćaju pažnju na svoju djecu jer su uvijek previše zaposleni! „Sine, razgovarat ćemo, ali kasnije…“ To „kasnije“ nikad ne dođe, a vrlo brzo postane i neuhvatljivo.

9. Slavljenje

Poznati katolički autor Jean Vanier koji je osnovao grupu za rad s invalidima i obiteljima čiji su članovi invalidi otkrio je sljedeće: obitelji su pozvane da slave!

Rođendani, godišnjice, blagdani kao što su Božić i Uskrs i mnogi drugi jesu radosni slavljenički trenuci u obiteljskom okruženju. Trebali bismo slaviti sve članove obitelji, posebno njihove rođendane, dane krštenja i svece zaštitnike. Stoga, ako želite ubaciti dobru dozu radosti u svoju obitelj, neka vam slavlje postane navika. Sveti Pavao nas potiče ovim riječima: „Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam, radujte se!“ (Fil 4,4)

10. Posveta Mariji

Tijekom duhovnih obnova često sam govorio o učinkovitom načinu kako doći do Srca Isusova. To možete tako što ćete provesti mjesec dana meditirajući nad 20 otajstava krunice prateći nagovore svakog od njih. Nakon toga meditirajte nad Marijinih sedam žalosti, također s nagovorima. Na kraju ovih priprema za posvećenje svi će se članovi, obiteljski i pojedinačno, formalno posvetiti Isusu preko Marije. Naša će Gospa tada biti u srcu obitelji. Naša će Gospa dati obitelji mnoštvo plodova: mir, radost, ljubav, sreću, velikodušnost, razumijevanje, strpljenje, čistoću, blagost, dobrotu. Odnosno, posvećenje Isusu preko Marije obitelj će postati hram istinske svetosti, kao što je Isus zapovjedio: „Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!“ (Mt 5,48)

Uvjeren sam da ako obitelji zaista dopuste Mariji da se nastani u središtu njihova života, ona će im pomoći pretvoriti živote iz vode u vino, a članovi obitelji će istinski moći živjeti najveću Isusovu zapovijed: „Ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge.“ (Iv 13,34) Nadam se i molim da ćemo svi iskoristiti ovih „10 vitamina za oporavak obitelji“ da bismo postali živuće i svete obitelji!


fra Ed Broom – Catholic Exchange
Prevela: LR
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!