Kako postupiti kad je muž emocionalno suzdržan?

emocionalno suzdržan

„On je takav – emocionalno suzdržan!“ Ovo je fraza koju koriste mnoge žene kada govore o svojim muževima, osjećajući se nakon toga neshvaćeno i nevoljeno. Većina muževa ne shvaća u potpunosti što njihove žene smatraju „emocionalnom otvorenošću“ i to ih na neki način plaši. Umjesto da nastoje biti otvoreniji, mnogi muškarci izbjegavaju ovaj problem. Pokušavaju ga zaobići u širokom luku zatrpavajući se poslom i hobijima. No to samo otežava problem i često dovodi do toga da žene postanu emocionalno zapostavljene. Žena se zatim udaljava od bračne postelje jer ne osjeća emocionalnu povezanost s mužem. I tako bračni par ulazi u začarani krug nerazumijevanja, povrijeđenosti i zanemarenosti.

Kako pomoći mužu da se emocionalno otvori?

Žene, zvuči li vam ovo poznato? Ako je vaš odgovor potvrdan, niste same. Dobra je vijest to što postoje koraci kojima se možete poslužiti kako biste pomogli svome mužu da vam se emocionalno otvori.

Prije svega, morate pristupiti svome mužu na ispravan način kada mu želite reći da ne osjećate emocionalnu povezanost između vas dvoje. Kada žena započne razgovor s: „Moram s tobom razgovarati o nečemu“, to samo dovodi do toga da muž počne izbjegavati ženu, stoga je važno da razmislite o riječima koje će mu odzvoniti u uhu i pomoći mu da vam se otvori.

Muškarac žudi za fizičkom intimnošću koliko i žena za nježnim razgovorima

Vaš se muž želi zbližiti s vama. No glavni način na koji većina muškaraca osjeća povezanost sa svojom ženom je spolni odnos. Za nas žene glavni način na koji se zbližavamo sa svojim mužem je razgovor, a intimnost, koju osjećamo tijekom takvih razgovora, često nas potiče da želimo biti fizički intimne s njim. Dakle, najbolji način da privučete muževu pažnju je da mu kažete kako se želite još više zbližiti s njim te da osjećate najveću povezanost kada vam se on emocionalno otvori i razgovara o usponima i padovima toga dana, o svojim željama, snovima i sličnom. Recite mu da je vaša potreba za emocionalnom povezanošću jednako snažna kao njegova potreba za fizičkom intimnošću i onda će bolje razumjeti što mu želite reći.

Važno je odabrati pravo vrijeme za razgovor

Također je važno pristupiti tom problemu u pravom trenutku. Primjerice, muž vjerojatno neće baš najbolje reagirati kad se vrati kući s posla, dok mu još naviru misli o proteklom danu. Ne želi imati osjećaj kao da je upao u zasjedu. Osim toga, zlatno je pravilo da mu ne prigovarate zbog emocionalne suzdržanosti dok ste u svađi. Najbolje vrijeme za razgovor o ovom problemu su trenutci kada ste vas dvoje sami kao, naprimjer, prije odlaska u krevet, na spoj ili romantičnu večeru. Nedavna istraživanja također ukazuju na to da su muškarci skloniji dubljim razgovorima dok rade neku aktivnost i dok stoje usporedno sa sugovornikom umjesto licem u lice. To je vrlo zanimljivo. No to ne znači da ćete odsada uvijek morati stajati usporedno s mužem dok razgovarate, nego da će vas on možda bolje saslušati ako otvorite temu njegove emocionalne suzdržanosti dok se šetate, vozite ili vježbate zajedno.

Nemojte ignorirati problem

Na kraju, najvažnija stvar koju trebate zapamtiti je da ne smijete ignorirati problem  i očekivati da će se stvari riješiti same od sebe. Emocionalno zanemarivanje ozbiljan je problem, i to je vrlo žalosno. Ne možemo imati dinamičan i uspješan brak kakav Bog želi za nas kada se odbijamo povezati na emocionalnoj razini. To stvara sterilno i beživotno ozračje u domu koje ne može opstati i koje stvara veliku štetu.

Moguće je da se emocionalno suzdržan muž otvori

Ako čitate ovo i mislite da ste dali sve od sebe kako biste pristupili svome mužu na blag način i da je Vaš pokušaj razgovora s njim o emocionalnoj suzdržanosti bio uzaludan, znajte da ima još nade za vas. Moja prijateljica Ana našla se u istoj situaciji. Mislila je da je pokušala sve što je bilo u njezinoj moći da se zbliži sa svojim mužem, no njegovi prekovremeni sati na poslu i nedostatak interesa za nju i obitelj razdirali su je iznutra. Također je stekla negativnu naviku da napravi popis stvari o kojima želi raspravljati s mužem iste sekunde kad se vrati kući s posla. To je samo pogoršalo situaciju i dovelo do toga da je on još više želio pobjeći, a Ana se još više osjećala nevoljeno i neshvaćeno.

Ana je promijenila svoj pristup, a suprug je pristao preispitati svoj

Stoga ga je zamolila da otiđe na savjetovanje i on je otišao – premda nerado. To je trajalo nekoliko mjeseci, no s vremenom je njen muž počeo shvaćati da se mora više potruditi kako bi bio otvoreniji prema Ani. Savjetnik mu je predložio čitanje knjige o braku koja mu je pomogla da shvati kako Ana nije tražila previše od njega zamolivši ga da bude otvoreniji. On je oduvijek mislio da je Ana „zahtjevnija“ od većine žena. Nakon što je pročitao knjigu i razgovarao sa savjetnikom, došao je do zaključka da Ana uopće nije bila zahtjevna. Shvatio je da se ona samo željela zbližiti s njim. Ana se jednostavno htjela zbližiti s njim kroz razgovor, smijeh i vrijeme provedeno skupa.

Tako se, malo po malo, njen muž počeo više truditi oko njihovog odnosa. Prestao je raditi do kasno kako bi mogao doći kući i družiti se sa svojom suprugom i djecom. Odlučio je da će napokon uzeti godišnji odmor kako bi odveo Anu i djecu na nekoliko putovanja, nakon što je godinama smišljao isprike zašto „ne moraju“ ići na odmor. Počeo ju je redovito voditi na spojeve kako bi mogli razgovarati i pritom ne brinuti o djeci. Naravno, dogodila se velika promjena nabolje u njihovom braku i oboje osjećaju veću povezanost nego prije.

Gdje potražiti konkretnu pomoć?

Ako trenutno ne osjećate emocionalnu povezanost sa svojim mužem, znajte da još ništa nije izgubljeno. Možete imati intiman, uspješan brak za kojim žudite. Pokušajte primijeniti pristup koji je opisan na početku ovoga članka, a ako oboje i dalje imate poteškoća, potražite pomoć. Nastavite se boriti i ulagati u brak i vaša će povezanost postati sve snažnija!

Hrvatska zajednica bračnih susreta organizira vikende za bračne parove kojima je cilj upravo učvrstiti povezanost i naučiti bolje komunicirati i međusobno se razumjeti. Svakako pročitajte i iskustva bračnih parova koji su sudjelovali u Originalnom bračnom vikendu:
Iskustvo supruga i supruge s Originalnog bračnog vikenda
Bračni vikend – Nijedan brak nije toliko dobar da ne bi mogao biti još bolji


Ashley Willis – Patheos
Prevela: Maja Dukmenić
Foto: Pexels

 

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.