Koji je smisao tvoje samoće?

samoće

Što danas biraš za svoj život?

Svaki dan donosimo neke izbore. Nekad su to mali izbori poput odluke koje cipele obuti ili što pojesti za doručak. Drugi pak izbori zahtijevaju više promišljanja i više molitve. Kako odabirem provesti svoje vrijeme na zemlji? Koga ću odabrati kako bih s njim provela svoj život? U zadnje vrijeme zbog činjenice da ću postati mladenka, razmišljala sam o prošlim godinama o godinama kada sam bila sama. O razdobljima ispravnog i pogrešnog, tijela i duha, ‘da’ i ‘ne’.

Nauči reći ne

Činjenica je da život živimo unaprijed, ali ga razumijevamo unatrag. Bila sam sama neko duže vrijeme. Povremeno sam izlazila, ali studentsko okruženje nije bio najbolje za izlaske. Sasvim iskreno, mnogi muškarci s kojima sam se družila nisu uopće bili zainteresirani za izlaske. Htjeli su se „družiti“, ali ne i izlaziti. Da sam ovog bila više svjesna, prepoznala bih znakove upozorenja i češće rekla ‘ne’ onom lošem. Postoje li muškarci koji traže dobru ženu, koji je žele voditi na izlaske i dovesti je bliže Bogu? Apsolutno. Kako biste ih pronašle, vjerujem da morate naučiti reći ‘ne’ lošem i čekati ono dobro.

Ne žali zbog pogrešnih odluka – izvuci pouku

Razdoblje izlazaka prepuno je izbora. Imala sam izbor i često bih izabrala krivo. Rekla sam ‘da’ pogrešnim muškarcima. Toliko puta. Čini se očitim da ne trebamo posvetiti vrijeme muškarcu koji ne nazove kada kaže da hoće, ili da trebamo reći ‘ne’ muškarcu koji pijan šalje noću poruke želeći se „družiti“. Čini se očitim da trebamo izabrati muškarca koji se trudi, koji manje priča o sebi i želi saznati više o nama, koji nas želi dovesti bliže Bogu. Zašto sam ja birala krivo i zašto mnogi drugi čine isto?

Ne uzdaj se u čovjeka

Vjerujem da mislimo da dobri muškarci više ne postoje. Iščekujući da Bog u naš život pošalje pravu osobu postanemo toliko nestrpljive da pristanemo na manje. Zadovoljimo se s nečim zato što je lakše reći, „Nalazim se s nekim“ nego reći „Sama sam!“. Lakše je prepustiti se užicima ovog svijeta upravo sada, nego čekati dobro koje je Bog pripremio za nas u budućnosti. Svijet je toliko stigmatizirao riječ samac. Ako si sama, mora da si usamljena. Ako si sama, nešto nije u redu s tobom. Netočno. Vjerovala sam u ovu bezumnu laž neko vrijeme i dopustila joj da me uništi. Polagala sam svoju vrijednost, dostojanstvo i nadu u ruke muškaraca umjesto u ruke Boga koji me tako nježno ljubi. Kada prestanemo to raditi same sebi, stvaramo sebi prostor za puno veće uživanje u životu.

Iskoristi ovo vrijeme za upoznavanje – sebe i drugih

Tijekom mojih samačkih godina, imala sam priliku putovati na neka nevjerojatna mjesta. Putovanja imaju tako posebno mjesto u mome srcu. Naučilo me ljepoti, strpljenju, kulturi i istinskoj ljubavi. U toj sam životnoj fazi izgradila prekrasna prijateljstva i ti su ljudi za mene postali prava obitelj. Kad bih se mogla vratiti nazad, uživala bih u tom razdoblju puno više. Rekla bih mlađoj sebi da će se sve riješiti. Zato tebi govorim: Uživaj u tome gdje si sada tijekom ovog životnog razdoblja u koje te je Bog postavio. Moje samačke godine oblikovale su me u ženu koja jesam danas i znam da ću zahvaljujući njima biti puno bolja supruga.

Prihvati Božje računanje vremena

Vidiš, samaštvo nije kazna. Ono stvara prostor za rast, učenje i zahvalnost za ono što jesi. Možda te Bog priprema za sakrament braka tijekom razdoblja čekanja. Možda si ti spremna, ali tvoj budući suprug nije. Možda je Bog zauzet oblikujući ga u osobu koja on treba postati kako bi tvoja budućnost i tvoj život bili u službi Njegova kraljevstva. Ne poznajem Njegove planove za tvoj život, ali znam da je Bog dobar. On želi dobre stvari za tebe. Nastavi vjerovati Bogu i On će ispuniti želje tvoga srca.


Justin Keiser – Chastity Project
Prevela: Anđela Pivac
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!