Kopriva – kako izvući ono najbolje iz nje?

kopriva

Obična kopriva (lat. Urtica dioica) je vrsta biljke koja ima defenzivne dlačice koje bole, odnosno žare ako dodirnu kožu. Točnije, koža „peče” jer dlačice koprive sadrže otrov. Kopriva je zeljasta višegodišnja biljka koja naraste do 150 cm visine. Uglavnom niče sama na tlu koje je bogato dušikom. Ako su koprive na bilo koji način zagrijavane, otrov nestaje pa su spremne za konzumaciju. Rasprostranjene su po većini Europe, Azije i Amerike.

Kopriva je izvrstan nutrijent i može se iskoristiti čitava – listovi, stabljika i korijenje

Iako ju neki izbjegavaju zbog žarećih dlačica, kopriva se već stoljećima cijeni kao medicinsko i prehrambeno blago. Ima visok udio proteina i nema masti. Bogata je klorofilom i izvrstan je izvor:

 • beta karotena
 • vitamina A, C i E
 • tanina
 • željeza
 • kalcija
 • fosfata te
 • drugih minerala, posebno silicija.

Kod koprive je super to što se cijela biljka može koristiti za medicinske pripravke. Aktivni sastojci uključuju polisaharide topljive u vodi koji potiču imunološki sustav i lektine.

Može se koristiti u izradi suhih listova za čaj, tinktura, masti, a može se naći i u obliku kapsula.

Ova se biljka ne bi trebala konzumirati sirova jer može iziritirati sluznicu. Listovi mlade koprive se mogu konzumirati kao prehrambena namirnica kada se skuhaju. Kuhanjem se na stabljici i listovima rješavamo otrovnih dlačica. Sušenjem također. Nekuhane zrele koprive se ne bi trebale jesti.

Prednosti korištenja koprive

Korištenjem koprive možemo smanjiti stres, detoksicirati se i regulirati hormone. Ova biljka sadrži vitamine koji pojačavaju imunološki sustav, a minerali nam pomažu ostati zdravima. Nemoguće je nabrojati sve prednosti koprive i sve bolesti i poteškoće u kojima pomaže pa evo samo neke:

Kopriva u medicini

Sok svježe cijeđenih listova i korijena je koristan kod tretiranja astme. Jako je korisna kod liječenja urinarnog trakta.

Koristila se i kod sprječavanja unutarnjeg krvarenja. Ako se komad pamuka natopi u esenciji koprive i stavi u nosnicu, može zaustaviti krvarenje.

Antiseptička svojstva koprive pomažu u sprječavanju infekcija rane. Ispirite ranu u tekućini koju možete napraviti natapanjem sušenih listova koprive (čaj od koprive) i hlađenjem iste.

Koprive mogu djelovati protuupalno pa se koristi kod artritisa, a korisne su i u tretiranju autoimunih bolesti. Tradicionalno su korištene kako bi se neutralizirala mokraćna kiselina i spriječila kristalizacija. Giht (oblik artritisa) uzrokuje nakupljanje mokraćne kiseline u tijelu kod čega kopriva može pomoći.

Korijen koprive ima bitnu ulogu u reguliranju muških i ženskih hormona. Pomaže tijelu hormonalno se prilagoditi dodajući hormone koji su potrebni i snižavajući one kojih je previše. Ovo je korisno u doba hormonalne neravnoteže – menopauza, sindrom policističkih jajnika, zamor nadbubrežne žlijezde…

Kopriva kroz potporu našem imunološkom sustavu pomaže u liječenju povećane prostate koja se može razviti u rak.

Pomaže u detoksikaciji tijela jer djeluje kao blagi diuretik – toksine zamjenjuje vitaminima i mineralima. Konzumiranje šalice čaja od kopriva na dan pomaže optimizirati metabolizam što može pomoći u gubljenju kilograma.

Korisna je i kod tretiranja dijabetesa jer njena antiglikemijska svojstva omogućuju da stimulira izlučivanje inzulina. Konzumiranje čaja od koprive može smanjiti razinu glukoze – kako tijekom gladovanja, tako i nakon jela. Dakle, treba ju izbjegavati ako bolujete od hipoglikemije.

Antioksidacijska i protuupalna svojstva koprive čine ju dobrom u rješavanju probavnih problema – zatvor, proljev ili trbobolja uzrokovana bakterijskom neravnotežom. Pomaže ubiti crijevne parazite i omogućiti rast korisnih bakterija.

Dakle, kopriva pomaže u svemu što naše tijelo treba kako bi se normaliziralo.

Kopriva u njezi kože lica i kose

Kopriva se puno koristi i u kozmetici jer pomaže pomladiti naše tijelo. Važan je tonik za hranjenje našeg tijela, sadrži vitamine i minerale te podupire rad nadbubrežne žlijezde. Smanjuje iscrpljenost i nemogućnost nošenja sa stresom. Može nas „podići” pa tako čaj od koprive može biti zamjena za kavu.

Antioksidansi koji se nalaze u čaju ubrzavaju proces zacjeljivanja ožiljaka i drugih kožnih problema. Ako ne želite piti čaj, možete ga ohladiti pa ga pomoću blazinice nanijeti na kožu i ostaviti ga neko vrijeme da ga koža upije. To pomaže uklanjanju simptoma akni, ekcema i drugih iritacija koje štete vašoj koži.

Ako blazinice namočene u hladnom čaju od koprive stavite na vrećice ispod očiju, one će nestati.

Kada se kopriva kuha u jednakom omjeru octa i vode, esencija biljke, posebno korijena, jako je korisna kod prhuti i tanke kose. Ispiranje kose u esenciji koprive neće vratiti kosu na ćelavu glavu, ali će dati sjaj i poboljšati boju postojeće kose te pomoći sprječavanju opadanje kose.

Kada je kopriva opasna?

Ako imate nizak krvni tlak, nizak šećer u krvi i ako ste u ranoj fazi trudnoće, kopriva može biti opasna. Trudnicama se ne preporučuje piti ovaj čaj jer može doći do hormonalne fluktuacije koja može biti opasna za razvoj djeteta. Može izazvati kontrakcije maternice pa čak i spontani pobačaj. Kopriva snižava razinu šećera u krvi i snižava krvni tlak pa bi osobe s ovim problemom trebale biti oprezne u konzumaciji.

Prije uvođenja koprive u svoju redovitu prehranu i rutinu, najbolje je savjetovati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom kako biste bili sigurni da nećete zakomplicirati medicinske tretmane koje već imate.

Nismo nabrojale sve prednosti korištenja i konzumiranja koprive, ali nadamo se da ste dobili dojam koliko je ova biljka važna. Možda na nju nećete više gledati samo kao na korov.

Jeste li znali da…?

 • …ako pijete šalicu hladnog čaja od koprive u tijelo unosite puno hranjivih tvari? Kopriva se može još koristiti za kuhanje (juha, umak ili pesto), kao tonik i kao čaj.
 • …ako se namjerno ožarite koprivom, potičete svoj imunološki sustav? Isto tako možete smanjiti reumatske bolove.
 • …se u Europi koristi za slatke nealkoholne napitke i pivo?
 • …se od koprive može proizvoditi i vino? Koprivino vino je jako suho, britko i ostavlja dojam peckanja u ustima.
 • …ih se leptiri ne mogu nasititi? Koprive su hrana za neke vrste leptira.
 • …da se koristila u mnogim bitkama? Neki izvori kažu kako su rimsku koprivu (Urtica pilulifera) Cezarovi vojnici donijeli u Veliku Britaniju. Koristili su se njome kako bi se zagrijali u hladnoj i vlažnoj klimi Velike Britanije.
 • …se u 17. st. vjerovalo da se ugriz „bijesnih pasa” i ubodi drugih „otrovnih bića” mogu izliječiti ako progutate sjemenke koprive?
 • … se vuna od koprive utkivala u tkaninu za jedra i užad? Vlakna koprive su slična lanu pa se koriste i za tkanje tkanina. U tu svrhu je upotrebljavana tijekom Prvog svjetskog rata u Njemačkoj kada je bila nestašica pamuka.
 • …da koprive daju žutu i zelenu boju? Kada se korijen kuha, proizvodi žutu boju, a listovi daju trajnu svijetlo-zelenu boju za vunu.
 • …iritaciju koprive može umiriti trljanje kože ružmarinom, mentom ili kaduljom?
 • …da kopriva može povećati prinos jaja ako se osušena dodaje hrani za kokoši?
 • …da se čaj od koprive koristi za poticanje stvaranja mlijeka u dojilja?
 • …muhe navodno ne mogu podnijeti miris sušene koprive? Objesite ju u prostoriju i riješite se muha!

Suzana Džeko – Žena Vrsna
Foto: Maja Tenšek

Suzana Džeko
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) dvoje vesele dječice. Gnijezdo su svili u baroknom Varaždinu. Urednica kategorije Dan po dan, voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Trudi se biti žena i majka po Božjem naumu, zahvalna što ju je Gospodin stavio na ovaj put. Uz diplomu magistre informatike, izabire karijeru mame kod kuće i u tome uživa cijelim bićem.