Kućanski poslovi su dobri za vas!

kućanski poslovi

Da, kućanski poslovi su dobri za nas. Bog ih je stvorio da ih možemo raditi! A sve što je Bog stvorio, za naše je dobro. To ne znači da će biti lagano ili da neće uključivati patnju, ali je dobro.

„Ovo vjerojatno nije najpopularniji zdravstveni savjet ikada objavljen – ali znanstvenici kažu kako nam obavljanje kućanskih poslova može produžiti život za nekoliko godina.

Kućanski poslovi produžuju životni vijek

Istraživanja govore da si žene koje čiste, usisavaju i peru odjeću mogu produžiti život i do tri godine.

Muškarci pak mogu odahnuti – čini se kako kućanski poslovi nemaju toliki utjecaj na produžetak njihovih godina života. Prema istraživanju nizozemskih akademika njima puno više pomaže vrtlarstvo.“

Stvoreni smo za vježbanje i kretanje. U Bibliji stoga postoji mnogo upozorenja protiv lijenosti. Mjesto koje je Bog stvorio za žene da u njemu rade jest prvenstveno njihov dom. Za nikoga od nas ne postoje isprike da nam kuće budu prljave i neuredne. Kako vam djeca postaju starija, trebate ih poučiti da rade poslove – pokupe prljavo za sobom i pomažu u kućanskim poslovima.

Znanstvene studije dokazuju da su nedostatak vježbe i ljenčarenje ispred televizora loši za nas

„Nedavno istraživanje objavljeno u američkim novinama o kardiologiji otkriva kako muškarci koji su rekli da provode dva ili više sata dnevno gledajući televiziju, imaju dvostruko veću mogućnost za dobivanje srčanog udara ili srčanih smetnji. A muškarci koji su izjavili da četiri i više sati sjede pred televizorom imaju 50% veće šanse za umiranje od nekog udara ili smetnji. Vježbanje nije pobilo rizike povezane sa satima provedenim ispred televizora. Postoje i mnoga druga istraživanja koja su otkrila slične rezultate.“

Kada promislite o tome kako su teško domaćice u prošlosti morale raditi u svojim domovima, trebalo bi nas biti sram! One nisu imale luksuze, pogodnosti i ‘ubijače’ vremena (TV, pametne telefone i računala) kao što mi danas imamo, a mnoge od njih bi gladovale da nisu puno radile.

Moja susjeda je odlična domaćica. Nedavno je rekla: „Volim čistiti svoj dom zato što znam da tako držim mišiće u kondiciji i vježbam!“ Kada bismo radili „težački“ u svojim domovima, ne bismo morali ići u teretane vježbati. Doveli bismo teretanu u svoje domove!

Čistiti dom s ljubavlju – kao da ga čistimo Gospodinu

U posljednje vrijeme radim puno kako bih uredila svoj dom. Počistila sam i organizirala ostavu, kuhinjske ormariće, garažu, ormariće u kupaonici te ormare. Odnosim stvari koje mi ne trebaju u obližnji Caritas, a one koje su dotrajale bacam. Sviđa mi se moj čisti, organizirani i uredni dom. Da, to iziskuje rad i trud, ali kada sve spremam podsjećam samu sebe koliko je to dobro za mene i rezultati su odlični!

Čistite dom srčano, kao da ga čistite Gospodinu, kao da je Krist vaš česti gost zato što i jest. Kada čistite svoj dom i radite „težački“, između ostalog služite i Gospodinu!

„Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima, znajući da ćete od Gospodina primiti nagradu, baštinu. Gospodinu, Kristu služite.“ Kol 3,23-24


Lori Alexander – The Transformed Wife
Prevela: AMS
Foto: huyen. – Unsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.