Milijun djece moli krunicu danas – uključite se

Milijun djece moli krunicu danas

Svake godine, 18. listopada organizira se inicijativa Milijun djece moli krunicu za mir. Sve je započelo u Venezueli, u Caracasu 2005. godine. Cilj je na isti datum okupiti milijun djece u molitveno zajedništvo. Djeca mole za mir u svakoj obitelji i u cijelome svijetu. Od 2010. godine ova se inicijativa održava i u Hrvatskoj.

Zašto inicijativa u kojoj se moli baš krunica?

Vjerojatno vas ne iznenađuje da je odabrana baš molitva krunice. Ipak, inicijatori ističu dvostruki razlog zašto baš krunica. S jedne strane, zato što Marija, Majka Božja, to traži od nas u ukazanjima koje je Crkva priznala. S druge strane, važnost molitve krunice i brojne milosti dobivene preko nje jesu iskustvo koje Crkva prenosi preko brojnih svetaca, a potvrđeno je crkvenim učenjem. Brojni sveci i pape nas pozivaju na molitvu krunice i svjedoče koliko je ona snažno oružje.

Zaklinjem vas, svaki dan molite krunicu! Jednog ćete dana u nebu blagoslivljati dan i sat kad ste mi povjerovali.
sv. Ljudevit Maria Grignion Monfortski

U Gospinom ukazanju u Fatimi (ovo ukazanje je priznato od Crkve) sama Gospa poziva pastire da svakodnevno mole krunicu i prikazuju tu molitvu za obraćenje grešnika i mir u svijetu.

U ovim posljednjim vremenima u kojima živimo, Blažena Djevica dala je novu snagu krunicu. Stoga ne postoji nijedan problem, koliko god bio ozbiljan, […] koji se ne bi mogao riješiti molitvom krunice. Po krunicu ćemo se spasiti, posvetiti, utješiti našega Gospodina i zadobiti spasenje brojnih duša.

službenica Božja s. Lucija, vidjelica iz Fatime

Zašto pozivati djecu iz cijelog svijeta na molitvu krunice isti dan?

Cilj inicijative jest ražariti vjeru u snagu molitve te povećati zajedništvo u Crkvi i otvoriti srca za potrebne. Ima li boljeg poticaja od djece koja se širom svijeta okupljaju i mole Gospinu krunicu za mir i jedinstvo?

Nato će im Isus: “Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!”

Mt 19,14

Tema ovogodišnje molitvene kampanje – anđeli

Ove godine inicijatori žele istaknuti jedan aspekt krunice koji se lako previdi. Dok molimo krunicu, kontempliramo kroz otajstva važne događaje Isusova života ponavljajući riječi arkanđela Gabrijela. U ovom tako odlučujućem trenutku povijesti spasenja, anđeo, preciznije arkanđeo Gabrijel, jest onaj koji prenosi Božju poruku Mariji. Crkva nas uči o postojanju ovih duhovnih bića – anđela. I ne samo da nas uči da anđeli postoje, već i da svatko od nas ima anđela čuvara. Anđeo čuvar nam može i želi pomoći živjeti poslanje koje smo primili na krštenju i stići u vječni život (usp. KKC 336).

Kardinal Picenza, predsjednik ACN intentational, u pismu povodom ovogodišnje molitvene kampanje Milijun djece moli krunicu za mir, ističe kako je upravo u današnje vrijeme nužno da postanemo svjesni anđela čuvara i da im se utječemo kako bismo mogli ispravno razlučivati. U tom smislu, važno je da i djecu oduševimo za redovito utjecanje anđelu čuvaru, ne samo u tjelesnim, nego i u duhovnim potrebama.

Zbog svega navedenog, pripremili su za djecu strip i bojanku na temu događaja u kojem anđeo upozorava svetog Josipa da pobjegne s Isusom i Marijom u Egipat.

Kako se uključiti?

Jednostavno! Izmolite danas s djecom krunicu.
Okupite vlastitu djecu i izmolite krunicu zajedno. Možete pozvati i susjede i prijatelje da vam se pridruže. Ili se pridružite zajedničkom moljenju krunice u svojoj župi. Ako ste vjeroučiteljica ili suradnica u župi koja radi s djecom, neka molitva krunice bude dio vašeg današnjeg susreta.

Što još? Možete se i prijaviti na web stranici inicijative, preciznije na ovom linku. Učinite to zajedno s djecom! Sigurno će im biti zanimljivo znati da danas mnoga djeca diljem svijeta mole krunicu. Na web stranici možete zajedno pregledati i kartu svijeta na kojoj je prikazano odakle sve su se djeca prijavila te koliko ih je.

Možete besplatno i preuzeti materijale dostupne i na hrvatskom jeziku među kojima je i oslikani letak s uputom kako se moli krunica te molitva posvete djece Gospi; zatim poster i cjelovito pismo povodom ovogodišnje molitvene inicijative.

Ako želite, približite djeci temu ovogodišnje molitvene inicijative. Ako ste povodom blagdana arkanđela i anđela čuvara već razgovarali s djecom o anđelima, ovo je prilika da se podsjetite i potaknete na revnost i ustrajnost moljenja anđelu čuvaru. Ako niste, izvrsna prilika da to nadoknadite.

Za one koji nemaju vremena

Htjeli biste sudjelovati u molitvenoj incijativi Milijun djece moli krunicu za mir s djecom, ali nemate vremena ili mogućnosti proučavati i printati materijale?

Materijali su jako jednostavni i ne traže osobitu pripremu. Ali, to je samo pomoć koju možete izostaviti ili iskoristiti neki drugi dan.

Jednostavno danas s djecom izmolite krunicu za mir. Jednostavnije ne može. A i ne traži mnogo vremena.


ACN international / Žena vrsna

Foto: ACN international

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!