Ovo je članak koji će vas ohrabriti da (barem ponekad) molite krunicu u obitelji

krunicu u obitelji

Ovo nisu savjeti kako učinkovitije moliti krunicu u obitelji niti zadivljujući esej o povijesti krunice. Ovo nije priča o zadivljujućoj ljepoti i vrijednosti krunice. Ovo je članak koji će vas ohrabriti da ponekad molite krunicu. Znam da nije baš neka uzbudljiva teza. Prema mojem iskustvu postoje mnoge obitelji koje su duboko posvećene krunici. Mole je svake večeri te daju sve od sebe da se pridruže molitvi krunice prije ili nakon mise. No, postoje obitelji koje to ne rade. I na neki način izgleda kao da morate birati između ova dva puta: moliti krunicu svake večeri ili uopće ne moliti osim u posebnim prilikama. Međutim, to se čini pomalo čudnim.

Ako se obeshrabrite, vjerojatno ćete odustati

Možda problem leži u tome što se većina zaista divi ljudima koji svakodnevno mole krunicu u obitelji. I oni bi voljeli isto. No, iz nekog razloga ne uspiju u tome tijekom dana stoga odluče da jednostavno ne mogu, da to nije za njih. Na kraju uopće ne mole krunicu, što je zaista šteta.

Moj suprug dolazi iz obitelji koja svake večeri zajedno moli krunicu. Kada smo se vjenčali, planirali smo nastaviti ovu pobožnu tradiciju koja obogaćuje duhovan život. To mi je vrlo draga uspomena: ležimo na svom madracu na podu jer nismo imali okvir kreveta i nijedan komad namještaja, a Zdravo Marije smo brojali na prstima jer nismo imali svoje krunice. Gledali smo u raspelo na golom zidu, jedino što nas je podsjećalo tih dana da je to naš dom. I molili bismo krunicu svaku večer.

Djeca mijenjaju načine molitve, ali ne i plan

Devet mjeseci kasnije, rodilo nam se dijete. Godinu dana nakon toga probudili smo se i shvatili da od djetetova dolaska rijetko kad molimo obiteljske molitve osim Božjih blagoslova. Mislim da se ovdje prepoznaju mnogi iz grupe onih obitelji koje ne mole krunicu. Jednostavno prestanu. Ne odustajte! Molite krunicu, barem ponekad.

Molite je petkom. Molite je tijekom došašća. Molite je tijekom korizme. Molite je prvim subotama. Molite je kada se s vremena na vrijeme osjećate preplavljeni osjećajima ili u potrebi za molitvom. Izmolite jednu ili dvije desetice svaku večer ako vam se čini da nećete uspjeti svih pet. Možda to neće biti svaku večer niti svaki tjedan, ali i to je više nego da ne molite uopće. Blagoslovi koji će prosteći iz samo jedne krunice su nevjerojatni! Dopustite našoj Gospi da stane u obranu vaše obitelji.

Najljepše je kad se u krunicu uključi cijela obitelj

Mi se i dalje borimo da postanemo obitelj koja svake večeri moli krunicu. Svaki put kad iznova odlučimo moliti, to uvijek izgleda različito. Ponekad svi klečimo, ponekad maleni odlutaju i igraju se dok roditelji mole. Trenutna verzija je s upaljenim svijećama i podijeljenim krunicama u rukama. Starija djeca predvode desetice i vodimo duge razgovore o misterijima prije svake desetice. Na kraju pjevamo himan, a beba otpleše interpretativan liturgijski ples kojem se ponekad pridruži i starije sestra. Njezin je omiljeni himan Bezgrješnoj Djevici Mariji. Mjesecima će nam to uspijevati bez problema, a zatim nas nešto izbaci iz tračnica. To čak i ne bude nešto veliko. Jedna ili dvije večeri za redom kada se kasno vratimo kući dovoljno je da nas poremeti i odjednom prođe pola godine tako. To nije dobro! No nije ni kraj svijeta.

Ne odustajte čak i ako pokleknete

Ovaj mjesec kada se moli krunica, pokušajte i vi. Svake večeri, cijelih mjesec dana ako možete. Ili manje. Klečeći ili sjedeći, s djecom ili bez njih. Vjerojatno postoji najbolji način kako moliti krunicu u obitelji. Zasigurno postoje načini koji su bolji od nekih drugih, ali postoji toliko mnogo načina koji će ojačati i nahraniti vašu dušu i vašu obitelj više nego da se uopće ne molite. Postanite obitelj koja moli krunicu barem ponekad.


Caitlin Marchand – Catholic Exchange
Prevela: LR
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!