Svakodnevne molitve za očeve

molitve za očeve

Svećenik, prorok i kralj

Svaki kršćanin dijeli s Isusom tri službe – svećenika, proroka i kralja. Kršćanin koji je ujedno i otac sudjeluje u službi svećenika, proroka i kralja na poseban način. Njegova je kuća crkva, a njegova su djeca ovčice koje on vodi pod svojim pastirskim štapom. Što to znači da je on prorok, kralj i svećenik?

Prorok u kućnoj crkvi

Kao prorok u svojoj kućnoj crkvi, otac je pozvan poučavati i govoriti o istini svojoj obitelji. Otac mora riječima i djelima odrediti svoj stav. Prorok nije nužno onaj koji poznaje budućnost, ali jest onaj koji vjeruje Božjem pozivu na koji se odaziva.

Kralj u kućnoj crkvi

Kao kralj u svojoj kućnoj crkvi otac mora dati primjer kraljevanja ugledajući se u Kristovo kraljevanje. Kristovo je prijestolje Njegov križ i On daje primjer svog kraljevanja perući noge svojim apostolima. Stoga, otac utjelovljuje Krista služeći svojoj supruzi i djeci u ljubavi.

Svećenik u kućnoj crkvi

Kao svećenik u svojoj kućnoj crkvi, otac posvećuje i vodi svoju djecu. On se za svoju djecu žrtvuje i uči ih kako se moliti i kako živjeti. Kao svećenik on ima autoritet nad svojom djecom u fizičkoj i duhovnoj sferi. Kao svećenik u kućnoj crkvi, otac može blagoslivljati svoju djecu.

Moć očeva blagoslova

„Bogom, Ocem tvojim, koji ti pomaže, Svesilnim koji te blagoslivlje (…) blagoslovom drevnih brda, želja vječnih brežuljaka.“ (Post 49, 25 – 26)

Kako može otac blagosloviti svoju djecu? Jedna od najsnažnijih molitvi jest upravo znak križa. Đavao bježi i skriva se od znaka križa. Također postoji blagoslov iz Rimskog brevijara za one koji se spremaju na put. Naučimo ove dvije molitve i koristimo ih u vjeri, nadi, ljubavi i povjerenju.

Molitva kada odlazimo od kuće

Kada se negdje upućujemo, možemo izmoliti ovu predivnu molitvu. Možemo je izmoliti na latinskom ili hrvatskom. Latinski je jezik posebno moćan jer đavao prezire univerzalan jezik crkve.

Na latinskom:„In viam pacis et prosperitatis dirigat nos omnipotens et misericors Dominus: et Angelus Raphael comitetur nobiscum in via, ut cum pace, salute et gaudio revertamur ad propria.“

Na hrvatskom:„Na putu mira i napretka, neka nas Svemogući i Milosrdni Gospod vodi i neka anđeo Rafael bude uz nas na putu da možemo ponovno doći u naš dom u miru, zdravlju i radosti.“

Blagoslov pred spavanje

Kao blagoslov pred spavanje, jednostavno učinite znak križa na čelu svoga djeteta uz riječi molitve.

Na latinskom: „Benedictio Dei omnipotentis, Patris, et Filii, et Spiritus Sancti, descendat super vos, et maneat semper.“

Na hrvatskom: „Neka se blagoslov Svemogućeg Boga, Oca i Sina i Duha Svetoga spusti na vas i ostane s vama zauvijek.“


Will Wright – Catholic Link
Prevela: LR
Foto:  Ben White – Unsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.