Najčešće greške u šminkanju – činite li ih i vi?

Najčešće greške u šminkanju – činite li ih i vi?

Umjetnost svakodnevne šminke se može gledati na dva načina. Prvo, kao mala čuda u staklenkama i paletama koja nam omogućavaju da istaknemo svoju prirodnu ljepotu i sakrijemo nekoliko nesavršenosti – možda prišt koji se pojavio preko noći ili podočnjaci jer ostajemo dugo budni. Drugi način gledanja na svakodnevnu šminku je, nažalost, je onaj industrijski koji ističe sve naše nedostatke, zarobljuje nas i troši naše vrijeme i novac.

Shvaćam obje strane. No, uglavnom volim razmišljati o svojoj torbici za šminku kao o mjestu gdje svraćam kada trebam malu pomoć da izgledam najbolje. Po mom iskustvu kada čujem da ljudi kažu „Nemam vremena za šminkanje.“ ili „Ne nosim šminku“, to je obično zato što je nisu koristili pravilno ili misle da riječ „šminka“ znači nešto ekstremno poput nošenje šljokičaste sjene za oči na sv. Misu. (Izuzetak je, naravno, #nomakeup pokret ili Alicia Keys koja ne nosi šminku kako bi dodala novu razinu standardima ljepote.)

U ovom se članku želim usredotočiti na jednostavne tehnike za žene koje se ne šminkaju često i koje možda ne koriste alate koje imaju na najbolji mogući način. Ponekad je najbolji način učenja nanošenja šminke taj da prvo naučite što ste do sada radili krivo. Krenimo s pet najčešćih grešaka u šminkanju.

Kriva nijansa pudera

Odabir ispravne nijanse pudera je poprilično presudan jer će odrediti (ne)uspjeh svega ostalog. Ponekad su najveće greške koje vidim baš u tome kada savjetnik za ljepotu u robnim kućama inzistira na tome na isprobate proizvod na ruci ili zapešću kako biste vidjeli odgovara li vam nijansa. No, ovo zaista nije ispravan način jer rijetko koja žena ima isti ton lica i vrata kao i unutrašnjost zapešća koja vidi puno manje sunca. Umjesto toga isprobajte nijansu pudera na bradi i tražite boju koja odgovara vašem licu… jer, NE, svrha pudera nije da vas učini tamnoputijima ili svjetlijima. Njegova je svrha da izgledate isto, samo glađe i možda malo sjajnije. I upamtite: sigurno ćete trebati jednu nijansu pudera za ljeto kada potamnite i drugu za zimu.

Također trebate paziti i na to kakav je tip vaše kože: je li suh, mastan ili mješovit? Korištenje krivog tipa može dovesti do neželjenog rezultata. Recimo, ako imate masnu kožu i koristite puder za suhu kožu, vjerojatno ćete izgledati jako sjajno i pomalo masno.

I konačno, prestanite nanositi puder prstima. Znam da je lako, ali baš si i ne činite uslugu. Bit će vam puno bolje ako kupite spužvu za tu svrhu ili neki dobar kist kako biste lijepo i jednako nanijeli puder. Ako imate nejednaku kožu, preporučujem najprije korištenje primera (op.prev. temelj za tekuću podlogu – puder – koji omogućava da se ista nanosi glatko i traje duže) i korištenje nekog lakšeg proizvoda poput kreme u boji. Ne zaboravite područje oko ušiju (toliko puno žena to zaboravi!) i koristite spužvu kako biste lijepo razvukli puder po vratu tako da se stopi s vašim tenom, a da ne izgledate kao da nosite masku.

Veliki podočnjaci

Žene često odabiru svijetle tonove za prikrivanje tamnih krugova ispod očiju. Razumijem i logiku: pretpostavljaju da je svjetlija boja biti bolji prekrivač. Na kraju se dogodi to da (posebno na slikama) imate velike bijele krugove ispod očiju.

U idealnom slučaju želite izabrati korektor koji je samo jednu nijansu svjetliji od kože na vašem licu. Nanesite ga nakon pudera (u obliku obrnutog trokuta). Nemojte pretjerati s korektorom. Ako imate jako izražene tamne krugove ispod očiju, radije ih samo posvijetlite nego da na njih nanesete slojeve i slojeve korektora koji će vam onda samo istaknuti bore jer će se stvrdnuti. Obećavam da ćete izgledati puno prirodnije od klaun-izgleda s bijelim krugovima ispod očiju.

Rumenilo

Istina je da biste trebali nanositi rumenilo na jabučice obraza (oni krugovi koji se ističu kad se smijete), ali ne biste trebali nanijeti toliko da dobijete crvene krugove na licu poput lutke. Proizvod se zove „rumenilo“ baš zato što imitira naše prirodno rumenjenje i ništa više od toga. Kako biste ga nanijeli lagano i pravilno, koristite meki kist kako biste izblijedjeli rumenilo prema gore i dolje. Tako se neće vidjeti rubovi nanošenja rumenila.

Nemojte koristiti kist koji dobijete u rumenilu ili skupa s njim. Radije kupite kist marke Sephora, Sonia Kashuk ili Mac. Kada stavite rumenilo na kist, prvo kistom dodirnite svoje zapešće ili neku drugu površinu kako biste se riješili viška rumenila, a onda nanesite na obraz.

Ako vam je lice svjetlije ili srednje nijanse, na vama će dobro izgledati rozo rumenilo ili ono boje breskve. Ako ste tamnoputi, birajte koraljne tonove ili bronzer.

Greška s usnama

Olovka za usne pomaže definirati oblik vaših usta te drži ruž i pomaže mu da ne „pobjegne“. No, ako previše naglasite liniju usana ili nanesete krivu boju, ne samo da ćete izgledati neprirodno, nego i starije. Vjerujem da ovo zadnje nikome nije u cilju. Dakle, tajna je u sljedećem: vaša olovka za usne bi trebala biti iste nijanse kao vaše usne ili bi trebala odgovarati nijansi ruža.

Nemojte olovkom za usne iscrtati samo rub usana, nego popunite i ostatak, odnosno obojite cijele usne. Na to nanesite ruž. Sjajilo vam onda zaista ne treba jer nema smisla nanositi i treći sloj.

Starenje očiju

Ako naglašavate samo donji dio očiju, primjerice crnom olovkom, vaše će oči izgledati manje i obješenije. I da, starije. Za svježi, mlađi izgled, nanesite tuš za kapke uzduž gornje linije trepavica. Nema potrebe da rukom razvlačite kapak pa ga onda iscrtate jer će se on vratiti u prirodan oblik, a linija tuša neće biti jednaka i uredna. Umjesto toga, nanesite tuš na poluotvoreno oko.

Moje iskustvo je da je uvijek bolje iscrtati tanku liniju, inače biste mogli postići gotički look. Možete isprobati i smeđi tuš za kapke za dnevnu šminku kako biste izgledali što prirodnije, a crni ostavite za večernji look.

Ove su greške češće nego što mislite, stoga ne brinite ako ste učinili jednu ili sve nabrojane. I ja sam činila te greške. Praksa i vrijeme će učiniti to da ćete naučiti i poboljšavati svoje tehnike šminkanja kako biste izvukli najbolje iz toga.


Adriana Bello – Aleteia
Prevela: S. Dž.
Foto: Pexels.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.