Nasilje nad ženama u Hrvatskoj nije se smanjilo

nasilje nad

Prenosimo dio priopćenja s tiskovne konferencije “Istina o istanbulskoj” održane u petak, 12. travnja u 11 sati u Hrvatskome saboru. Povodom navršene godine dana od izglasavanja Istanbulske konvencije, inicijatori spomenute inicijative zaključili su kako se nasilje nad ženama još nije smanjilo. No, nešto se ipak promijenilo. Evo što su oni primijetili i na što nas pozivaju.

Prošla je godina dana od „crnog petka“ 13. travnja 2018. kada je glasovima većine zastupnika u Hrvatskom saboru ratificirana Istanbulska konvencija, unatoč protivljenju velikog dijela hrvatskog naroda.

Nasilje nad ženama u Hrvatskoj nije se smanjilo

Suprotno najavama pobornika Istanbulske konvencije, u ovih se godinu dana nasilje nad ženama u Hrvatskoj nije smanjilo. Isto kao što se nije smanjilo ni u ostalim zemljama koje su je usvojile. No, eskaliralo je nasilje nad demokracijom i zloupotreba moći od strane vladajuće elite prema vlastitim građanima koji su svoje mišljenje željeli iskazati kroz referendum.

Rodna ideologija polako se počela uvoditi u vrtiće

S druge strane, rodna ideologija za koju smo upozoravali da je glavni razlog izrade Istanbulske konvencije, počela se polako, ali nesmetano uvoditi u obrazovni sustav. Koliko možemo zaključiti iz javljanja naših podupiratelja s terena iz cijele Hrvatske, krenulo se najviše od vrtićke dobi.

Tužba Ustavnom sudu

Međutim, vjerujemo da je pravda „spora ali dostižna“ i nastavljamo pravnu borbu. Jutros smo Ustavnom sudu predali tužbu u kojoj pobijamo zaključak Hrvatskog sabora iz veljače. U njemu je on, bez prethodnog obraćanja Ustavnom sudu – što je u slučaju nedoumica bio dužan učiniti, odbacio naš zahtjev za raspisivanjem referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Naši ljudi, njih gotovo 400.000, nisu zaboravili što se događalo u ovih godinu dana. Vide da su promjene na bolje moguće jedino ako budemo i dalje djelovali zajedno kao i do sada.

Predstojeći europarlamentarni izbori su prilika da u europski parlament izaberemo ljude koji su ne samo riječima, već i djelima pokazali da rade za hrvatski narod i da su spremni boriti se za njegove temeljne vrijednosti.


Građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ / Žena vrsna
Foto: Građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!