Kako održati obiteljsku molitvu za vrijeme ljetnih praznika

Dok stvaramo planove za naše obitelji ovoga ljeta, nemojmo zaboraviti na obiteljsku molitvu. Ona povećava snagu i duhovno jedinstvo obitelji...

218

Sama pomisao na približavanje ljeta donosi misli o odmoru i opuštanju. Možemo se prisjetiti lijenih ljetnih dana tijekom svoje mladosti. Ljeto također može značiti očekivano uzbuđenje i avanturu – istraživanje novih mjesta ili novih stvari.

Neke obitelji planiraju bijeg do plaže i rajske odmore, dok druge ostaju kod kuće i planiraju dnevne izlete na zabavna mjesta, u mjesnu knjižnicu, parkove i rekreacijske centre. Sve ono izvan uobičajene rutine može biti dobrodošlo za odmaranje.

Spoznaja da je ljeto iza ugla često uzrokuje da se mame osjećaju pomalo (ili puno!) nervozno. Možda ne žele zamijeniti svoj polustrukturirani raspored za opušteniju zbrku, ludiranja i zabavnu strukturu ljeta.

Jedino na što možemo računati – raspored će se vjerojatno prilično dramatično promijeniti. Ali nema potrebe za strahom. Izbacimo stres iz ljeta upravo sada i prestanimo planirati razne strategije.

Nemojmo zaboraviti na molitvu

Ljetno vrijeme zasigurno može biti vrijeme zasluženog odmora i promjene krajolika. Dok stvaramo planove za svoje obitelji ovoga ljeta, nemojmo zaboraviti na obiteljsku molitvu. Promjena rasporeda nakon što smo ušli u ljeto i želja da se „odmaknemo od svega“ mogla bi nas dovesti do toga da izgubimo dodir sa svojim duhovnim potrebama. Ne želimo nehotice dopustiti da naš molitveni život otiđe na odmor!

Za početak, zapišimo svoju namjeru da se molimo. Možemo to učiniti na ploči za pisanje i brisanje ili na tabletu. Kako bi se obiteljska molitva održala tijekom cijelog ljeta, moramo naći vrijeme za to, odvojiti vrijeme da budemo sa svojim Stvoriteljem! Bog dobro poznaje naše obiteljske okolnosti. Zna da ne možemo pasti na koljena i moliti se kad se brinemo o djeci koja nas u tom trenutku neophodno trebaju.

Kada nam planirano vrijeme molitve propadne, pokušajmo ponovo

On također zna da smo mi projekti u tijeku! Kada nam planirano vrijeme molitve propadne zbog nekih hitnijih okolnosti u obitelji, pokušajmo ga ponovno isplanirati. Nemojmo se olako predati i odustati od ponovnog planiranja molitve. Potrudimo se ispočetka i nemojmo se gristi kada naši napori padnu u vodu. Ako dajemo najbolje od sebe, Bog će nas zasigurno nagraditi. Tako treniramo i djecu da razviju s Njim prekrasan odnos.

Dakle, dodajte „molitvu“ na svoj „to-do“ popis i naučite djecu da to isto učine. Učinite to uskoro! Želimo uspostaviti čvrste molitvene navike.

Molitvene strategije

Ključna strategija koja će nam pomoći da ovog ljeta ostanemo u molitvi je započeti svaki dan molitvom – bez obzira na sve. Ovaj jednostavan prijedlog može se čovjeku od molitve činiti kao nešto što ne zahtijeva mentalni napor. Međutim, jutarnja zauzetost i pripreme za ljetne izlete čak i dobronamjernih „molitelja“ mogu učiniti da se molitveno vrijeme propusti u komociji.

Padanje na koljena kada se suočimo sa svakim novim danom i predanje Gospodinu, znači započinjanje dana pravilnim rasporedom i oduzima samo nekoliko minuta našeg vremena. Majke bi trebale poučiti svoju djecu da učine isto – prva stvar koju trebaju ujutro učiniti je da pozdrave svog Gospodina. Jutarnje predanje vlastitim riječima ili formalnija verzija i molitva anđelu čuvaru za obiteljskim stolom tijekom doručka vrlo dobro funkcionira s našom gladnom „publikom“! Svoja srca možemo ponuditi Bogu kroz sve dane. Naučiti našu djecu da svoj dan započnu molitvom je neprocjenjiva lekcija koju će oni zasigurno sačuvati dok rastu i počnu se sami kretati kroz život.

Molitva povećava snagu i duhovno jedinstvo obitelji

Pronalaženje vremena za druženje kao obitelj da bismo ponudili naše srce Bogu je neophodno i bit će zauvijek urezano u srca vaše djece. Ni jedna obitelj ne bi trebala biti prezauzeta za zajedničku molitvu. S lakoćom možemo preskočiti smislenu molitvu u vrijeme obroka. Sveti Ivan Pavao II. često je naglašavao važnost obiteljske molitve. Rekao je: „Molitva povećava snagu i duhovno jedinstvo obitelji, pomažući obitelji da sudjeluje u Božjoj snazi“ (Pismo obiteljima pape Ivana Pavla II., 1994).

Kad planirate obiteljska putovanja, možda biste mogli razmisliti o tome kako u svoje izlete uključiti svetišta, bazilike i sveta mjesta. To je dobitna kombinacija! Kad istražujemo zanimljiva mjesta za svoju obitelj ovog ljeta, možemo iskoristiti mnoge katoličke časopise, novine i web stranice koje često ističu zanimljiva mjesta za hodočašća i posjete. Možemo pokušati postići tu zdravu ravnotežu hranjenja duhovnog život svoje obitelji, kao i zabave i uživanja u opuštenosti i zabave naših osjetila.

Molite krunicu na putu

Ljetna putovanja nam pružaju mnogo mogućnosti za molitvu – možda više nego što bismo mogli zamisliti. Molitva, npr. krunica, može se moliti zajednički u obiteljskom vozilu na putu do mjesta za odmor ili dok putujete na plažu, park ili područje za piknik za jednodnevne izlete. Svako dijete može izreći molitvu  o nečemu što je blisko njihovim srcima, kao i ponuditi molitvu kao zahvalu za Božje darove – uključujući zajedničko obiteljsko vrijeme. Odvojite vrijeme da navedete prekrasne darove u svojim životima. Također, zamolite našeg dobrog Gospodina za Njegovu zaštitu nad obitelji dok putujete.

Okretanje iz negativnog u pozitivno

Ljeto ne znači automatski blaženo odmaranje. Uznemiravanja i neugodnosti mogu se pojaviti u bilo kojem trenutku. No, prometne gužve, čangrizava djeca, ugrizi kukaca, opekline od sunca ili neočekivana kašnjenja i nezgode mogu se okrenuti i iskoristiti za dobro.

Imamo savršenu priliku da ih „ponudimo“ Bogu i zamolimo Ga da iskoristi našu malu žrtvu ili neugode s naše strane za dobro drugoga, ne dopuštajući da nam situacija izaziva uznemirenost ili ljutnju. Ostanimo mirni i okrenimo se molitvi. Možemo zamoliti našega Gospodina da iskoristi našu patnju za duše u čistilištu, tako da možda malo prije prispiju u Nebo.

Sluga božji, otac John A. Hardon, S.J., svjetski poznati teolog i autor, rekao je u svojoj knjizi Teologija molitve (Kćeri sv. Pavla, 1979): „Kad patim, Bog je iza patnje i priklonim svoju glavu u vjeri… Kada patim dok molim, vjerujem da Bog ima razloga da dopušta ono što prolazim i da će u Njegovo vrijeme, kada On odredi i gdje odredi, na neki način biti izvor milosti.“

Bez obzira na koji način se planovi vaših obitelji mogu ovo ljeto razviti, svakako se zabavite, uživajte i ponudite svoje radosno srce Gospodinu! Vaš primjer molitve kroz ljetne dane potaknut će vašu obitelj kao i one koje Bog stavlja u vašu sredinu.

Neka vam bude radosno i sveto ljeto!

Molitva sv. Ivana Pavla II. za obitelji

Na kraju vam donosimo molitvu sv. Ivana Pavla II. za obitelji kao pomoć u održavanju konstantne obiteljske molitve.

Bože, od kojega nam dolazi svako očinstvo na nebu i na zemlji,

Oče, koji si ljubav i život,

učini da svaka ljudska obitelj na zemlji,

po tvome Sinu rođenom od žene

i po Duhu Svetom,

postane izvorom božanske ljubavi

za uvijek nove naraštaje.

Učini da tvoja milost vodi misli i djela roditelja,

za dobro njihove obitelji

i svih obitelji na svijetu.

Neka mladi naraštaji u obitelji nađu

snažnu potporu za čovječnost

i rast u istini i ljubavi!

Neka ljubav osnažena milošću sakramenta ženidbe,

bude jača od svake nemoći i beznađa,

koje zahvaćaju naše obitelji.

Na kraju Te molimo za zagovor

svete nazaretske obitelji,

da Crkva u svim narodima na zemlji,

može plodonosno ispuniti svoje poslanje u obitelji i po obitelji,

po Kristu našem Gospodinu,

koji je put, istina i život,

u vijeke vjekova.

Amen.

 

Donna-Marie Cooper O’Boyle – The Catholic World Report

Prijevod: Vanja Nekich

Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
In this article