Trebaju li trudnice i dojilje postiti i kako?

posta

Svake godine u vrijeme Korizme u raznim se grupama i forumima na Internetu postavljaju ista pitanja: „Trudna sam. ILI Dojim. Trebam li postiti? Je li zaista pogrešno ako odlučim postiti? Bih li trebala postiti bez obzira što sam iznimka?“

Postoje li iznimke?

Uvijek iskrsnu izjave žena kako su postile tijekom trudnoće, dojenja ili bilo kojeg drugog stanja i da je sve bilo u redu. Zabrinula sam se da će pretjerano savjesne žene shvatiti kako to znači da i one mogu postiti jer je ta i ta postila bez ikakvih problema!

Shvaćam, zaista. One žele nastaviti sa životom kakav je bio prije dolaska djece i ne bi trebao biti neki problem izbaciti grickanje užine, zar ne?

Međutim, problema može biti. Postoji razlog zašto su trudnice i dojilje izuzete iz obaveze posta.

Postavlja se pitanje postoje li iznimke od posta na Čistu srijedu i Veliki petak osim životne dobi. Osim osoba koje nisu obavezne postiti zbog godina, od posta su izuzete i mentalno ili fizički bolesne osobe – uključujući kronične bolesti poput dijabetesa. Također, od posta su izuzete i trudnice i dojilje. U svakom slučaju, trebao bi prevladati zdrav razum te bolesnici ne bi smjeli dodatno ugrožavati svoje zdravlje zbog posta.

Hranite još jedno ljudsko biće

Čak i ako vaše tijelo može izdržati jedan dan s minimalnim unosom hrane, možda ipak ne znate posljedice koje će to imati na količinu mlijeka ako dojite. Moje je iskustvo takvo da je svaki put kada sam tijekom dojenja postila, količina mlijeka značajno pala i trebalo je oko tjedan dana da se potpuno vrati u prvobitno stanje. To mogu tvrditi jer sam s prvih četvero djece radila zbog čega sam se morala izdajati te sam mogla usporediti količinu izdojenog mlijeka. Nemojte i vi napraviti istu pogrešku i naučiti na teži način.

Odaberite drugačiju pokoru

  • odrecite se društvenih mreža ili Interneta na jedan dan
  • jedite normalnu količinu hrane, ali odaberite one namirnice koje baš i ne volite jesti (ne morate pretjerati, ali ni hladni ostaci od ručka nisu loš odabir za pokoru ili, primjerice, raženi kruh umjesto bijelog)
  • jedite jedan veći i dva manja obroka, a za međuobrok pijte tekućinu (juhu, mlijeko, sok, smoothije – možda ćete prikupiti koju kaloriju više no uspješno ćete se suzdržati od grickalica)
  • izbjegavajte slatko
  • ne stavljajte šećer u kavu
  • izmolite još jednu krunicu
  • parkirajte na najudaljenije mjesto na parkingu

Postoji mnogo različitih pokora koje možete odabrati za ovu korizmu – samo odaberite!


Rosie – A Blog For My Mom
Prevela: LR
Foto: Henrique FélixUnsplash

 

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.