Pronašla sam prvu sijedu vlas – što sada?

Pronašla sam prvu sijedu vlas - što sada?

Bila sam uzbuđena

Pronašla sam svoju prvu sijedu vlas prije malo više od mjesec dana, istog dana kada sam napunila 34 godine. Ne, nisam bila užasnuta. Naprotiv, bila sam nekako uzbuđena. Već godinama se veselim tome da ću posijedjeti u nadi da će mi sva kosa odjednom postati siva.

Željno sam pregledavala svoju novu sivu vlas koja je bila nagovještaj ostalih koje će doći. Boja je bila super – svijetlo siva, srebrenasta čak – ma baš kao iz mojih snova. Tekstura je, doduše, meni bila nepoznata.

Ali… bila sam šokirana koliko je neposlušna. Ne polegne mi glatko na glavu kao moja ostala plava kosa. Dapače, bila je i kruta i valovita i stršala je od ostatka kose. Na prvu sam se malo uspaničila jer me nitko u životu nikad nije pripremio na kosu s bilo kakvom teksturom. Moja obično samo „leži“ na glavi. Što da sada radim s kosom koja ima – osobnost?!

Onda sam našla još jednu sijedu vlas…

Pokušala sam se uvjeriti da je baš ta sijeda vlas slučajno takva i da neće sva kosa tako izgledati… Tada sam na drugoj strani glave pronašla drugu sijedu vlas. Drugu teksturalno identičnu sijedu vlas. Kao da je ta kosa odlučila rasti protiv svih mojih maštanja o srebrenoj i podatnoj kosi.

Kao zrela 34-godišnjakinja, odlučila sam iščupati te dvije neposlušne vlasi i pretvarati se da se to nikad nije dogodilo. Vrlo zrelo, da…

Sijeda kosa je znatno grublja od pigmentirane kose što ju čini teže bojivom i osjetljivijom na krhkost i lom. Dakle, ako bojite svoju sijedu kosu, vaš frizer bi boju trebao ostaviti 10 minuta duže nego obično.

Osim toga, budući da je sijeda kosa sama po sebi gruba, pokušajte izbjegavati svakodnevno pranje kose. Tako je manja šansa da ćete ukloniti prirodna ulja iz kose ostavljajući ju lomljivom i suhom.

Na što sad treba paziti

Fantastično, zar ne? Dakle, ne samo da su svi moji snovi o svilenoj srebrenastoj kosi propali, nego se moram nositi i s manje pranja u vrućoj i vlažnoj klimi… Da ne spominjem dvostruko više napora koje treba uložiti da se sijede vlasi prekriju…

Oh, i još jedna stvar: čupanje tih sijedih vlasi nije bio najbolji izbor. Uopće. Zapravo moja frizerka kaže da ih ne bih smjela čupati koliko god ja to htjela. Bapske priče su da će se na mjestu gdje si iščupao jednu vlas pojaviti dvije nove. Ono je isto kao i čupanje obrva. Što više čupaš, više oštećuješ folikulu vlasi tako da ona više neće niti rasti.

Kako ne biste čupali sijede vlasi, evo nekoliko savjeta i trikova koji će vam pomoći lakše se nositi s vašom novom prirodnom bojom kose. Kosa će vam biti ukrotljivija i povećat ćete svoju srebrenu nijansu…

Koristite proizvode baš za sijedu kosu

Postoje posebni šamponi u srebrenom i ljubičastom šamponu koji su posebno formulirani da uklone boju mesinga iz vlasi kose i da naglase srebrenu boju.

Pazite na boju odjeće

Odijevanje odjeće živih boja neutralizira hladan ton sijede kose pa se cjelokupni izgled čini svjetlijim i vedrijim.

Nemojte kosu prečesto prati

Između dana kada perete kosu možete koristiti šampon za suho pranje kose koji upija prirodna ulja vaše kose. Ovo je posebno važno za nas koji živimo u području tople i vlažne klime. Koristite ga razborito i štedljivo jer jako malo šampona za suho pranje kose može riješiti problem masne kose.

Nikad ne reci da ju nikad nećeš bojati

Budući da moja sijeda kosa nije onakva kakvom sam je zamišljala, moguće je da ću je obojiti. Možda je teško, ali nije i nemoguće. Prednost obojene kose je da je ona mekša i lakše ukrotiva tako da mogu imati bilo koju boju kose u poznatijoj teksturi vlasi.

Samo zapamtite da ne posrnete u napasti da iščupate sijede vlasi. Voljeli vi sijedu kosu ili ne, sigurno želite da ona i dalje raste. Dakle, nemojte oštećivati folikule vlasi kada ste frustrirani. Radije duboko udahnite i idite kupiti šampon za sijedu kosu. A ako sve drugo propadne, nazovite svog frizera.


Calah Alexander – Aleteia
Prevela: S. DŽ.
Foto: Pexels.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.