Rastom djevojčica trebala bi „rasti“ i njihova odjeća

Rastom djevojčica trebala bi „rasti“ i njihova odjeća

Kada sam nedavno bila na odmoru, povela sam kći Elu, koja je upravo napunila 4 godine, u obližnji trgovački centar. Pažnju mi je zaokupio natpis u izlogu jedne trgovine za mlade, pisalo je „Rasprodaja – sve po $5“

Ušla sam da bih pogledala ima li unutra išta što bih mogla kupiti s obzirom na to da je ponuda bila sjajna. Ela je odlutala do polica s onime što je ona mislila da su haljine za princeze. Moram napisati da je Ela vrlo dobro upoznata s bojama, teksturama te raskošnim tkaninama koje se koriste pri šivanju haljina za bal jer 80% dana provede upravo u takvim haljinama. Nekada je Pepeljuga pa onda Matovilka… pa da dalje ne nabrajam. Obožava svaku od osam malih blistavih haljina koje posjeduje. Većinu je dobila od darežljivih baka. Budući da smo bile na odmoru i nisam joj spakirala niti jednu od njezinih ‘normalnih’ sjajnih dnevnih haljina za bal, sigurno je imala krizni trenutak.

Mojoj djevojčici nije bilo jasno da je to odjeća za tinejdžerice

Prolazeći uz vješalice odjeće za $5, Ela me stalno pozivala da pogledam prema stalcima s haljinama koje je pronašla. Bila je iznenađena, uzbuđena i oduševljena svim tim sjajnim haljinama koje su bile njezine veličine i visjele na istome mjestu. Pozvala me i rekla: „Mama, željela bih ovo isprobati. Želim jednu od tih.“ U početku sam se nasmijala i rekla: „Ela, ove haljine napravljene su za tinejdžerice.“ pa sam se vratila svom pregledavanju, znajući da u toj trgovini nema ničega što bi pristajalo mojoj četverogodišnjoj djevojčici.

Nastavila je gledati u haljine, dajući mi do znanja da je frustrirana te me i dalje molila da joj dopustim da isproba jednu od haljina jer po njezinu mišljenju ove su bile napravljene za djevojčicu njezine veličine. Shvatila sam da Ela neće odustati pa sam otišla do nje i pokušala je uvjeriti u suprotno. I dalje nije shvaćala, ali sam ja shvatila njezinu poantu kada sam pobliže pogledala te haljine koje se prodaju 16-godišnjakinjama. Doimale su se tako malene da bi pristajale mome četverogodišnjem djetetu. Tako sam popustila. Dopustila sam Eli da isproba prekrasne haljine za princeze, i iako su joj na područjima trbuha i poprsja bile malo velike, dužinom su savršeno odgovarale.

Ela još nije toliko ukorijenjena u kulturi obmane tako da stvari vidi onakvima kakve uistinu jesu. Kako da se svađam s iskrenim objašnjenjem djeteta koje nije iskvareno? Pogledala me tim zbunjenim pogledom kao da mi govori: „Mama, nije li očito? Ove haljine napravljene su za mene, a ne za tinejdžerice.“

Haljine za tinejdžerice koje dužinom savršeno odgovaraju četverogodišnjakinji

Haljine su bile toliko kratke i minijaturne da nije mogla zamisliti da su napravljene za ikoga osim četverogodišnjakinje. Tu se slažem s njom. Kada je isprobala nekoliko haljina, stvarno se uvjerila da su napravljene baš za njezin uzrast! I ono što je na mojoj curici izgledalo čedno, na 16-godišnjoj djevojci se to moglo samo zamišljati.

Već sam stotinama puta na konferencijama za mlade tinejdžerima govorila o čednosti, i kako bih dočarala svoju poantu, običavala sam podići u zrak dvije potkošulje tvrdeći da je jedna kupljena na odjelu za djecu, a druga na odjelu donjeg rublja. Onda bih rekla djevojkama da najprije u zrak podignu ruku one koje su za potkošulju s dječjeg odjela, a zatim one koje su za potkošulju s odjela donjeg rublja. Uvijek je bilo prilično podjednako te je većina djevojaka iz publike odabirala pripijenu svilenu, crvenu potkošulju s tankim naramenicama kao onu koju sam sigurno kupila na odjelu donjeg rublja.

Tada bih im objasnila da su zapravo obje potkošulje s istog odjela za djecu te da nijedna nije kupljena na odjelu donjeg rublja. Svaki puta djevojke bi zaprepašteno udahnule. Nakon toga, rekla bih im da ono što percipiraju kao donje rublje jest donje rublje. Samo su trgovine ubacile donje rublje u odjele za djecu.

Ono što bi trebalo biti skriveno ispod odjeće, prerano je otkriveno svima onima koji žele pogledati

Objasnila sam takav koncept u blogu koji sam nedavno napisala: Muškarac je prije morao teško raditi kako bi osvojio ruku žene i oženio se njome, a time i zadobio pravo vidjeti suprugu u braku da nosi donje rublje. Danas, muškarac može prošetati bio kojom ulicom i u bilo koje vrijeme vidjeti ženu u odjeći koja mnogo toga otkriva – većinu te odjeće žene kupe u običnim trgovinama odjećom.

Na kraju je velika i prekrasna tajna, onoga što bi trebalo biti skriveno ispod odjeće, prerano otkrivena svima onima koji žele pogledati, koji žele iskoristiti i koji žele zloupotrijebiti. Ono što ta djevojka možda ne zna jest to da se na nju onda gleda samo kao na objekt ili samo na tijelo bez emocija, pameti i duše.

Biti čedan znači odbiti razotkriti tajnu onoga što jeste. Haljine moje četverogodišnje princeze, u svoj svojoj ljepoti i kiču, razotkrivaju njezinu ljepotu zato što skrivaju prekrasnu tajnu o njoj. Razumijem da se djevojke sa 16 godina još uvijek zamišljaju kao Pepeljuge i da ću se sigurno prisjećati dana u životu moje kćeri kada je sve bilo mnogo jednostavnije. Dana kada je oblačila haljine za bal, ne zato da bi privukla oči nekog mladića na sebe, već da bi primijetila vlastitu ljepotu te plesala i igrala se unaokolo iako je nitko ne gleda. I kako moja kći odrasta, tako će s njom odrastati i haljine zato što je u njezinu fizičkom izgledu ogromna ljepota koja nije namijenjena očima svakoga mladića.

Čednost štiti vaše dostojanstvo i vašu čistoću

Mogu samo moliti da ne izgubi unutar sebe tu nevinost razabiranja da je haljina očito napravljena za dijete iako se nalazi na policama koje su namijenjene za prodaju tinejdžerima.

Moja poruka tinejdžerima: Ne zavaravajte se mišljenjem da će vam manje odjeće donijeti više onoga za čim vam srce žudi. Osim ako srce nije željno boli i tuge. Noseći na sebi više odjeće, nudite mogućnost da vas zavole i cijene na pravi način! Više odjeće štiti vaše dostojanstvo i nudi slobodu kako biste se osjećale ugodno u vlastitoj koži, znajući da ne morate otkriti sve da bi muškarac primijetio vaše tijelo, pamet i dušu. Nošenje više odjeće će bez sumnje zaštititi vašu čistoću i vrijednost te dovesti do toga da će više dobronamjernh i valjanih mladića htjeti hodati s vama zbog onoga što ste iznutra, a ne zbog toga kako ste se obukle.


Melanie Pritchard – Life Site News
Prevela: AMS
Foto: Bekah RussomUnsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.