Rekli su

rekli su

I.

Rekli su mi
NIŠTA nije bitno
Rekli su mi
Da treba zavodit momke
Sad bolje da Vam ne kažem
Kako me nazivaju
Naravno, ne u facu
Mislim…Kako tko
Nisu mi rekli da me
Ne gledaju samo
Zgodni momci dobrih namjera
Sad mi kažu da sam glupa
Jer takvo što nisam znala
A nitko me nije upozorio
Dok sam bila mala
A dok sam bila mala
Oko mene megaplakati
„Vrhunskih uzora“
Tko bi pomislio
Da ima u promiskuitetu
Išta loše.

No sad vidim
I nije mi jasno
Zašto su mi lagali?

II.

Nije bitno kako se ona zove. Možeš ju vidjeti ulicom kad šetaš. Uska odjeća, preuska za zrak. Ne može disati ni s njom ni bez nje. Vidiš li da joj nedostaje zraka ili samo ono što ona nosi? Možda joj znaš ime, ali znaš li tko je? Bi li mogao na tren, zaboraviti sve što ona potencijalno jest u tvojim mislima i sjesti s njom na klupu? Započeti razgovor? Sjećam se priče o bunaru. Znaš ono, sve je započelo jer je netko rekao „Daj mi piti!“ i to bez ikakvih podlih namjera. Tako, bilo bi lijepo da i ti možeš sa spomenutom curom sjesti na klupu i jednostavno pričati. Ne moraš započeti s „Daj mi piti!“, ne moraš izgovoriti ništa. Dovoljno je da u tebi vidi da razumiješ.

Da tvoj pogled govori: „Znam da lažu, znam da su slagali… Možeš se iz toga iskobeljati. Korak po korak.“ Važno je to jer teško se izvući iz živog pijeska ako te netko ne uhvati za ruku. Bi li mogao pružiti ruku? Ne znam, čini mi se da se više ljude gura u blato nego što ih se izvlači. Sjećam se kako su je nagovarali da psuje. Zašto? Znaš li možda što vide u psovkama? Sjećam se da su je nagovarali da potroši djetinjstvo čim prije. Što imaju protiv djetinjstva? Ja sam oduvijek voljela ljuljačke. Misliš li da možda imaju nešto protiv njih? To razumijem jer mene bi često zaboljela glava na ljuljačkama. Drage su mi svejedno. Možda je stvar u nečemu drugom, ali čemu? Koja to hrđa vuče dušu da još više zahrđa?


Marija Piskulić – Žena vrsna
Foto: Pexels

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.