Ring u kojem se bori molitvom

ring

Uvijek se začudimo kad čujemo od nekih naših bližnjih kako mole za ovo ili ono ili kako mole ujutro i navečer. Svi skriveno molimo. Molitva je disanje duše. Hrana duše.

Kao što galeb po cijeli dan traga za hranom tako i moja duša traga za Tobom, o Bože. Gladna mi je, i žedna, duša Boga živoga. O kad ću doći i lice Božje gledati? O kad ću se nasititi pojave Tvoje? O kad ću imati puninu u sebi i oko sebe? Kad ću ući u radost gospodara svoga?

Ponekad spontana, ponekad teška borba

Molitva ponekad spontano teče iz duše. Ponekad je nasušna potreba, a ponekad je muka i teška borba. Ona nije izdvojena iz cjeline našeg života. Kao što su nam i neke druge stvari ponekad lagane, a ponekad naporne, tako je i s molitvom. Ne smije se nikada odustati. Dezertirati. Napustiti bojište. Molitva je toliko važna da se ne može ostaviti na volju osjećajima. O njoj ovisi sadašnja i vječna sreća. Mir duše. Posjedovanje ljubavi Božje. Jedinstvo s bližnjima. Napredak, duhovni i materijalni.

Ne može pobijediti boksač koji ne uđe u ring. U ringu nas čeka protivnik. U molitvi se borimo s Bogom. Mi napadamo Njega i On napada nas. Bog se bori protiv moga tvrdog ja. Protiv mojih bolesnih ambicija. Protiv mojih poroka. Idola. Kumira. Bogića. Planova. Protiv mojih nezdravih snaga. On se kroz molitvu približava meni i udara me. Neka je blagoslovljena Njegova desnica. Njegova ispružena ruka.

Nema boksača koji ne prima udarce. Primanje udaraca je dio borbe. Ako se netko ne pripravi na taj dio borbe, sigurno gubi. Sjetimo se Jakova. Onoga koji je postao, nakon borbe s Bogom – jak s Bogom.

Bog me zove da uđem s Njim u ring

Bog me dohvaća kroz psalme. Kroz Njegovu riječ. Kroz molitvu Očenaša. On me hvata za vrat dok šutim. Pritiska me kada klečim ili se prostirem. Kao što borba u ringu ima svoje pokrete i stavove, tako i molitva.

Bog me zove svako jutro da uđem u ring s Njim prije nego uđem u razne dnevne ringove. Borba s Njim me pripravlja na dnevne borbe s đavlom, grijehom i svijetom oko mene. Ne borimo se protiv ljudi, kaže Pavao, nego protiv zlih duhova koji lutaju ovim svijetom.
Tko, u molitvi ne udara sebe u prsa, taj nužno udara druge na nezgodna mjesta. Tko ne čini sebi nasilje i moli, taj ne hoteći čini nasilje drugima. Tko se ne bori s Bogom, dolazi slab pred neprijatelja svoje duše.

Uđi, dušo moja, svako jutro u svoj ring.


don Šimun Doljanin – Žena Vrsna
Foto: Pixabay

 

 

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.