Što želim poručiti mamama koje se bore s neredom

neredom

Ponekad se borim s popriličnim neredom u svom životu. Vjerujte mi da je nered često prisutan kada imate 18-mjesečnog dječaka. Sve je više igračaka koje treba pokupiti s poda i sve više rublja. Sve je više suđa za oprati. Da ne spominjem kupaonicu koju nisam temeljito oprala još otkad smo se uselili.

Zvuči li vam poznato? U iskušenju smo da sami sebe prosuđujemo prema svojim neuspjesima. Budući da sam mama kod kuće, osjećam da je moj posao održavati kuću, a najvažniji životni zadatak spariti čarape i oprati podove. Ako to ne napravim, osjećam se kao da nisam uspjela.

Jesmo li zaista neuspješni?

Svih nas ponekad zatekne nered u kući. Možda ste uspješniji u održavanju reda u kući od mene. No vjerujem da je barem jedan kutak vašeg života prekriven prašinom i paučinom- bilo u figurativnom ili doslovnom smislu. To vam stvara pritisak. Međutim, izjednačavanje toga koliko vrijedimo s čistoćom kuhinje je opasno i naočigled pogrešno.

Svrha kuće jest da služi ljudima koji u njoj žive. Osim toga, kuća nema neko svoje drugo značenje. Kuća se sastoji od četiri zida i krova, a vaše stvari su samo stvari. Čistoća ne donosi neku veću moralnu vrijednost. Čistimo kuću da bi ona služila ljudima koji u njoj žive.

Mislim da je korisno ovo imati na umu kada se borim s pritiskom količine kućanskih obaveza. Vračajući se na ovu misao sjetim se da su kućanski poslovi važni, ali ne i najvažniji zadatak koji ću obaviti toga dana. Ako iz bilo kojeg razloga u tome ne uspijem, i to je sasvim u redu.

Odabrati bolji dio

Sjećate se što je Isus rekao Marti? Užurbano je nastojala sve učiniti savršenim za svoje goste. Kada je shvatila da njezina sestra samo sjedi ne radeći ništa, naljutila se.

Evo što joj je Isus rekao: „Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.“ (Lk 10,41-42)

Isto kaže i nama. Bolji dio je onaj kada odaberemo biti s bližnjima. Kada se odlučimo odmoriti ili raditi nešto što nas veseli. To je, također, bolji dio. Ne moramo se i dalje boriti kada nas preplave obaveze. Postoji određena ljepota i draž u priznanju da nismo svemogući.

Nekoliko praktičnih savjeta kako držati kuću urednom

Što bismo trebali napraviti kada se osjećamo da gubimo konce u rukama? Očito je da nisam stručnjak, ali ponudit ću vam nekoliko savjeta koji su meni pomogli u trenucima kada sam osjećala preveliki pritisak zbog kućanskih obaveza.

1. Pomolite se

Prva linija obrane nama katolicima bi uvijek trebala biti molitva. Iako je očito, ponekad se trebamo na to podsjetiti. Izmolite Zdravo Marijo, pročitajte Bibliju ili samo sjedite u tišini s Bogom barem pet minuta. Značit će vam jako puno čak i ako se odmah ne oraspoložite.

2. Odredite rutinu

Čak i ako se ne volite držati strogog rasporeda, odredite bilo kakvu rutinu koja će vam pomoći održati red. Na primjer, volim pospremati kuću dok mi dijete spava tijekom poslijepodneva i navečer čim zaspi. Budući da sam odredila vrijeme za ove poslove, nisam time opterećena tijekom ostatka dana.

3. Otuširajte se

Možda vam zvuči smiješno, ali kad god sam pod stresom ili ne uspijevam odraditi neki posebno obeshrabrujuć zadatak, odlazak pod tuš gotovo uvijek pomaže. Ne znam je li to zbog opuštajućeg učinka tople vode, prisilnog odmora ili sam stvorila naviku koja me na neki način resetira. No postoji nešto vrlo stvarno i opipljivo u tuširanju i novom početku dana.

4. Postavite alarm za početak novog zadatka

Ponekad je potrebno početi neki drugi zadatak, bilo da ćete ciljano provesti vrijeme igrajući se s djecom, čitajući knjigu ili radeći na kreativnom projektu ili uz šalicu kave. Otkrila sam da ako postavim alarm na svom telefonu, zaista pomaže. Na taj se način mali odmor ne pretvori u trosatno ljenčarenje koje na kraju dovede do još većeg stresa jer shvatim da mi je prošao čitav dan.

Red je dobar

Naravno da je sasvim u redu održavati kuću čistom. Čistoća i red su dobre stvari. Oni nam pomažu stvoriti ljepotu, a ljepota umiruje našu dušu i dovodi nas bliže Bogu. Štoviše, red nam pomaže da jasnije razmišljamo, budemo učinkovitiji i da više uživamo. Čistoća nam pomaže i u zdravlju. Nitko ne želi jesti iz prljavih tanjura.

Postoji jedna izjava Majke Tereze koja kruži internetom, a mislim da je vrlo praktična: „Operi tanjur ne zato što je prljav, ne zato što ti je rečeno da ga opereš već iz ljubavi prema osobi koja će ga ponovno koristiti.“

Koliko se često nađemo zarobljeni u poslu, do koljena u neredu svakodnevnog života, zaboravljajući da su zadaci koje obavimo više od rješavanja beskonačnog popisa. Kućanske su obaveze više od običnih radnji koje obavimo samo zato što moramo. One su djela milosrđa. Kada mijenjam pelene, slažem rublje i presvlačim djecu koja vrište, tada oblačim siromaha. Kada dan za danom priremam obroke, tada hranim gladnoga. Što je s pranjem posuđa? Tada iskazujete ljubav onima koji će ih ponovno koristiti.


Erin Rebar – Blessed Is She
Prevela: LR
Foto: The Creative Exchange – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!