Svjedočanstvo o ozdravljenju po svetoj Hildegardi iz Bingena

Svjedočanstvo o ozdravljenju po svetoj Hildegardi iz Bingena

Nekoliko je vrsnih žena utjecalo na moj život, a u ovom svjedočanstvu htjela bih opisati kako je to bilo sa svetom Hildegardom, jednom zaista iznimnom ženom, po svemu. Kako to i inače u životu biva – najbolje stvari dolaze uz križ. Upravo tako je bilo i ovaj put.

U moj se život uvukao strah od bolnice, lijekova…

Naša kći Petra tada je imala 10 mjeseci. Stariji sin krenuo je u vrtić i pokupio prvu virozu, ništa neuobičajeno za takvo okruženje i tu dob, ali nama je to uskoro promijenilo svakodnevicu. Na gotovo svaki virus Petra je reagirala bronhitisom. Ono što je većini djece bilo tek prehlada, njoj je zatvaralo dišne putove i ne jednom smo bili s njom u bolnici. Nekako se u moj život uvukao strah: od bolnice, lijekova, opstrukcija, hroptanja, kašljanja, kihanja, običnog curenja iz nosa…

No odjednom, ne znam otkud i kako, pojavilo se malo svjetlo. U ruci sam držala jednu od knjiga o svetoj Hildegardi, a čitajući stranicu po stranicu u meni se budio neki neobjašnjiv zanos i vjera. Da, bio je to jedan od onih lošijih prijevoda njenih knjiga na naš jezik; jedan autoritet za Hildegardina medicinska djela bi rekao čak “bezvrijednih”, ali u konačnosti, nije važno. U meni je bila silna privlačnost za otkrivanjem blaga što sam ga naslućivala. Sljedeće mjesece obilježile su nove borbe s dječjim bolestima i paralelno proučavanje Hildegardinih djela.

Uvođenje prehrane po sv. Hildegardi

Naravno, najviše me zaokupljala Hildegardina medicina i rješenje za Petru, ali to je bio tek mamac da se upecam i shvatim da postoji jedna nova širina koja mi treba. Svoje spoznaje sam nespretno, i neki su rekli prenapadno, pokušavala dijeliti s bližnjima. Nije baš bilo uzvraćenog oduševljenja koje sam očekivala, tek nekih poticaja da i dalje to sve proučavam ako me zanima. I tako je i dalje to bila samo moja čežnja. Bilo je perioda kad sam se i udaljila od Hildegarde, preispitivala vrijednost i vjerodostojnost mojih saznanja, ali uvijek se našao neki novi poticaj da joj se vratim: uglavnom različiti zdravstveni problemi, nedjelotvornost Petrine (preventivne) terapije suvremene medicine…

Prvi takav slučaj bio je kad sam skroz promuklom župniku (u njima kritično vrijeme blagoslova kuća) “smućkala” lijek od kojeg je u jako kratkom vremenu ponovno progovorio. Sljedeći slučaj bio je malo teži; suprug je imao dugotrajnih probavnih smetnji zbog kojih je išao i na gastroskopiju i kolonoskopiju, ali mu nije ništa dijagnosticirano. Promjenom naše prehrane, naročito uvođenjem redovitog doručka po svetoj Hildegardi (njem. habermus), suprugovo zdravlje se značajno popravilo. Meni tipične probleme u trudnoći (anemija, gljivice, bakterije…) rješavam sad prirodnim putem…

Mom tati je utvrđen karcinom pluća…

Početkom ove godine, saznali smo zaista šokirajuću vijest – mom tati utvrđen je karcinom pluća. Kako kaže Hrvatska liga protiv raka (HLPR): “prognoza raka pluća općenito je loša, s ukupnim preživljenjem od oko 16% u pet godina”…

Imala sam tu milost da sam bila s mamom u kuhinji kad je tata došao s tom vijesti od liječnika. Šok, nevjerica, gledanje u oči, skrivene suze, tišina… Brzo sam se otišla baviti svojom djecom u drugu prostoriju i ostavila ih “same”. Naravno, u takvim trenucima uvijek se pitaš zašto ja, ili zašto on… Zašto on, od svih dobrih ljudi koje poznam. Nije li on “zaslužio” sretnu starost sa svojom ženom, jedanaestero djece, unucima… Kasnije sam se sjetila da sam se baš nedugo prije te vijesti potajno pitala da li je to sve od mog tate u ovom životu. Unatoč svim kvalitetama koje ga rese i svim dobrim djelima koja ima iza sebe kao da sam osjećala da treba prijeći na jednu drugu razinu, neku razinu dubljih ljudskih odnosa, jačeg duhovnog života. Sad vidim da je tome sve i vodilo.

Kontaktiratirala sam voditeljicu seminara o svetoj Hildegardi

Imam osjećaj da je operiran (odstranjen mu je jedan plućni režanj) još dok nam je u ušima odzvanjala ta početna vijest o karcinomu, sve se odvijalo brzo. Svoje Hildegardine knjige pretraživala sam u vezi tumora i liječenja, bilo je toga, ali moje znanje jednostavno je bilo mizerno. Onda mi je sinulo da probam kontaktirati voditeljicu seminara o svetoj Hildegardi za koju sam saznala i planirala jednom otići na njena predavanja. Njen odgovor je došao vrlo brzo; bilo je to preusmjeravanje na drugi kontakt, osobu koja jedina u Hrvatskoj liječi medicinom svete Hildegarde, i to već preko 20 godina. I sad se sjećam kako mi je srce gorjelo tijekom razgovora s njim…

Gospodin Drago je izuzetan čovjek, topao, suosjećajan, realan, a ohrabrujuć. Uvijek dostupan. A onda je trebalo zasukati rukave. I moliti za vjeru i ustrajnost. Lijekove smo većinu naručivali iz Njemačke i Austrije jer je tamo takvo liječenje već uhodano i lijekovi su jeftiniji jer se rade u većim količinama. Najveći dio posla ipak je bio i još uvijek jest na mami. Kuhati na Hildegardin način nije jednostavno iz razloga što treba usvojiti nova znanja, prijeći preko ustaljenih navika, potruditi se doći do određenih namirnica i lijekova i ono najvažnije, neprestano hrabriti i podržavati bolesnika da izdrži.

Tata je jako brzo shvatio što ga zapravo ubija

No ni tati nije bilo puno lakše. Kad cijeli život nisi ljubitelj voća i povrća, onda ti je zaista teško prebaciti se na prehranu baziranu na piru i povrću. Nema slatkiša, ni mesa, ni vina… pizze i roštilja… sladoleda i čokolade… Ali bar piva ima! O da, govorio je drugima što u šali što ozbiljno: “Ako me ne ubije kemoterapija, ubit će me Hildegarda.” Ali jako brzo je shvatio što ga zapravo ubija i odustao od kemoterapije…

“U naprednijim stadijima bolesti, kemoterapija daje skromne rezultate i stopa ukupnog preživljenja je jako mala.”, piše HLPR na svojoj web stranici. On koji u početku nije ni trunku vjerovao u svetu Hildegardu postao je poticaj drugima da se okrenu prirodnom načinu liječenja. I evo, jučer je bio na trećoj kontroli, svi nalazi su uredni. I Bogu hvala, tatina priča samo jedna je u nizu uspješnih liječenja… Također, mama svjedoči, jedna od “nuspojava” tatinog liječenja je i što se i njena probava popravila, prije nije znala što pojesti za doručak, a da joj ne pravi probleme.

Liječništvo svete Hildegarde ipak je više od samo prirodne medicine

Da ne bi sve ostalo samo na naglasku na fizičko zdravlje, evo šta piše u jednoj od meni dražih Hildegardinih knjiga prevedenih na hrvatski, Ozdravljanje tijela i duše: “Liječništvo svete Hildegarde ipak je više od samo prirodne medicine. Ono obuhvaća cijelog čovjeka u njegovom tjelesno-duševno-duhovnom ustroju… Uvijek se nanovo pita ima li smisla iskopavati bogatstvo spoznaja jedne žene koja je živjela prije više od 800 godina u potpuno drugačije ustrojenom društvu i okolini. Na ovo pitanje može se samo odgovoriti pred pozadinom posebne nadarenosti te žene. Njeno poznavanje liječenja i čovjeka ne može se stoga gledati na istoj razini s drugim postupcima prirodnog liječenja, koji si dijelom među sobom konkuriraju i često sebi proturječe.”

Uz već istaknute poveznice na dodatne sadržaje o svetoj Hildegardi posebno ih izdvojila intervju s dr. Wighardom Strehlowom, voditeljem Hildegardinog centra u Njemačkoj. U njemu dr. Strehlow progovara o životu svete Hildegarde, njezinoj medicini, usporedbi kemijske i prirodne medicine te ključu Hildegardine medicine – prevenciji, o kojoj će biti više riječi u narednim člancima.

Završit ću riječima svete Hildegarde: “Spoznajem Božju dobrotu jer sam je uvijek osjetila kada sam bila u nevolji. Kada me ispuni mržnja, pogled upravljam na milosrđe i muku Sina Božjega i u vjeri se radujem što se slatki miris ruža rađa među trnjem. I tako spoznajem svojega Spasitelja.”


Danijela Markić – Žena Vrsna
Foto: Kristopher RollerUnsplash

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.