Ovih 5 vrlina sv. Josipa pomoći će vam bolje živjeti došašće

pomoći

Sveti Josip nam može pomoći da svoje došašće učinimo plodonosnijim. Ovih pet vrlina koje su krasile najvećeg od svih svetaca pomoći će nam pripraviti put Kristu u svojim srcima.

1. Šutnja

U čitavoj Bibliji nije moguće pronaći niti jednu rečenicu koju je ovaj svetac izgovorio. Poznat je po svojoj šutljivosti. Ona nas uči temeljnom stavu koji nam je potreban da bismo zaronili duboko u molitvu: potrebno je da zašutimo i osluškujemo. Ako smo neprestano okruženi bukom koja dolazi izvana, ali i iznutra, Božja će Riječ teško doprijeti do nas. Duh Sveti nam se obraća u tišini, sasvim nježno. Šutnja svetog Josipa uči nas još nečemu – da bismo bili autentični, potrebno je da djelujemo. Nije dovoljno svoju vjeru ispovijedati samo riječima – potrebno je živjeti je svojim djelima. Sveti Josip nam je savršen primjer – nije ništa govorio, a opet je svojim djelima svjedočio neizmjernu vjeru u Boga Oca.

2. Molitva

Sveti Josip bio je čovjek molitve. Upravo njemu iskazana je čast i dana velika uloga u povijesti spasenja. Bio je zaručnik Majke našega Gospodina i očuh Isusa Krista, Boga Živoga. Sveti Josip učio je Isusa da se Bogu obraća sa „Abba“ (oče, tatice). Na neki način, Josip je učio Isusa da se obraća Bogu Ocu kao čovjek – što je srž molitve. Ako je mogao Isusa učiti molitvi, koliko više tek može poučiti nas. Sveti Josipe, nauči nas moliti!

3. Hrabrost i muževnost

U društvu u kojem mnogi muškarci prebacuju svoje obaveze ženama, djeci i obitelji, a odaju se ovisnosti i izbjegavanju odgovornosti, sveti Josip sjaji kao primjer hrabrosti i skrbi za obitelj. Prešao je dalek put po vjetru i hladnoći da bi naišao na odbacivanje. Našao je zaklon u štali i tamo smjestio svoju malenu obitelj. Tamo je dočekao dolazak Božjeg Sina na svijet. Bježao je u Egipat da bi djetešce Isusa spasio od okrutnog kralja Heroda. Suočio se s mnogim izazovima, ali ostao je čvrst i nije gubio vjeru. Bio je hrabar. Opet, imao je srce koje je znalo najnježnije i najljepše ljubiti. Bio je muškarac po Božjem naumu.

4. Skrbio je i štitio svoju obitelj

Štitio je svetu Obitelj i pružao joj sve potrebno za život. Naporno je radio kao tesar. Zarađivao je za kruh svojim rukama, svojim znojem. Nije mislio na sebe, mislio je na obitelj koju mu je Bog povjerio. Molimo svetoga Josipa da štiti i skrbi i za našu obitelj. On nam može pomoći sačuvati naš duhovni život. Materijalizam, konzumerizam, hedonizam – sve su to bogovi današnjice. Zapravo su sasvim suprotni onome što bismo trebali živjeti i opasni za našu duhovnost. Sveti Josip može nam pomoći da u životu prepoznajemo više od kupovine, posjedovanja, stjecanja… On nam pomaže shvatiti da prava radost ne dolazi kada se bogatimo u stvarima, već u Bogu. Držati Krista u svome naručju vrijedi više od sveg blaga ovog svijeta.

5. Sveti Josip, Blažena Djevica Marija i Isus

Sveti Josip može nam poslužiti kao prečac kojim ćemo doći do Marije. Uz Isusa, on je osoba koja ju je najbolje poznavala. On ju je najviše volio i najbolje razumio. Molite ga za milost prisnijeg odnosa, dubljeg upoznavanja Nebeske Majke. Zamolite ga da vas upozna sa svojom Zaručnicom. Vaš odnos s Marijom će procvjetati! Zatim ga zamolite da vam pomogne zbližiti se sa Sinom. Zavoljet ćete Isusa više no što možete zamisliti. Sveta je obitelj potpuna samo kada prepoznajemo, častimo i volimo sve njezine članove.

Neka zagovor svetog Josipa bdije nad vama tijekom ovog došašća i pomogne vam pripremiti srce da se u njemu ovog Božića rodi sam Bog.


Fr. Ed Broom – Catholic Exchange
Prevela: Lea Potočar
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!