Začinsko bilje u teglicama – kako ih uzgajati i njegovati

Začinsko bilje u teglicama

U svijetu kulinarstva sve se više spominje svježe začinsko bilje. Od bosiljka i ružmarina do vlasca i origana, svaki od njih ima svoju specifičnu primjenu. Osim zbog lijepog izgleda, začinsko bilje je korisno svojim okusom, mirisom i ljekovitim svojstvima. No što ako ih volite koristiti, ali nemate gdje uzgajati? Postoji rješenje za to, a mi vam nudimo nekoliko ideja.

Moguće je uzgajati biljke i u zatvorenom prostoru

Ako nemate vanjski vrt u kojem biste uzgajali začinsko bilje, prilagodite se svojem okruženju i pronađite u stanu mjesto gdje će to biti moguće. Prednosti ovakvog uzgoja jesu to što nije skupa zanimacija, biljke je jednostavno održavati i uvijek su vam na dohvat ruke. Zamislite kako izlazite na balkon i berete svježe začine ili kako vam kuhinjski prostor miriše po metvici ili bosiljku.

Odaberite svoje omiljene začinske biljke

Ako imate strpljenja, sve navedene biljke (osim ružmarina) možete posaditi iz sjemenke ili, pak, iz mladice ukoliko volite brza rješenja. Napunite teglice steriliziranom zemljom koju možete kupiti u bilo kojem vrtnom centru. Biljke zalijevajte jednom tjedno zimi, a ljeti dvaput. Pazite da zemlja nije natopljena vodom niti da je suha jer će, u tom slučaju, biljke propasti.

Bosiljak

Bosiljku je potrebno osunčano mjesto. Možete ga koristiti svježeg ili osušiti. Ako niste znali, osim što je popularan u kulinarstvu, bosiljak je odličan repelent protiv komaraca, a i miriše odlično. Bosiljak se može koristiti u jelima s tjesteninom, juhama, gulašu ili u kombinaciji s rajčicama i sirom. Radite li domaće namaze, možete ga ubaciti kao dodatak.

Metvica

Metvica miriše predivno. Nije potrebno da stoji na cjelodnevnom suncu, dovoljno joj je jutarnje svjetlo i malo sjene. Ako volite osvježavajuća pića, metvica je stvorena upravo za to.

Ružmarin

Ružmarin je iznimno jednostavno uzgajati jer je vrlo izdržljiva i nezahtjevna biljka. Podnosi doslovno sve uvjete. Možete ga smjestiti na prozorsku dasku, ali može stajati i na kuhinjskom pultu. Poseban okus daje pečenoj piletini s krumpirima, ali i kao začin drugim vrstama mesa.

Origano

Origano je vrlo sličan ružmarinu. Za uspješan uzgoj origana preporučuje se držati ga na osunčanom mjestu. Koristi se za razne umake i salate. U suhom obliku neizostavan je začin na pizzu. Također, širi vrlo ugodan miris u prostoru gdje raste.

Timijan

Timijanu odgovara toplo i suho mjesto da bi uspješno rastao. Možete ga osušiti i koristiti za mješavinu mediteranskih začina ili koristiti ga svježeg. Ujesen ga podrežite na otprilike pola grančice za poticanje boljeg rasta.

Peršin

Peršin je u domaćoj kuhinji obavezan začin i možete ga dodati u gotovo svako jelo, a postoji vrsta s ravnim i kovrčavim listom. Osim u izgledu, nema razlike između ove dvije verzije peršina. Posudu s peršinom držite na djelomično osunčanom mjestu.

Korijander

Korijander donosi dvostruku korist jer možete koristiti svježi list ili sjemenke nakon što ste ih osušili i usitnili. Potrebno mu je jutarnje sunce i djelomična sjena.

Vlasac

Vlasac se mora držati na sunačnom mjestu. Koristi se kao začin za salate, umake, juhe, gulaš ili dodatak sirnim namazima i maslacu.

Kadulja

Kadulja poput većine navedenih biljaka najbolje raste gdje je većinu dana sunčevo svjetlo. Ujesen je možete podrezati da bi bujnije rasla, ali pazite da odrežete otprilike trećinu grančice. Kadulja se dodaje jelima od mesa ili s tjesteninom. Također, ako je osušena koristi se za čaj i vrlo je korisna u slučajevima upale unutar usne šupljine.

Lavanda

Lavanda voli osunčano mjesto, a nakon što se grančice s cvijetom osuše, jednostavno ih odrežite škarama. Listovi se koriste kao aroma za pića i deserte dok se cvijeće može koristiti u suhim aranžmanima i biljnim lijekovima poput tinktura.

Estetika je također važna

Kada ste nabavili sve potrebne „sastojke“ dobro je promisliti i o estetskom uređenju prostora gdje ćete držati teglice s biljkama. Odaberite boju teglica, oznake za biljke i odlučite kako ćete ih posložiti. Pregledajte galeriju slika da biste dobili inspiraciju za vlastiti dom.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Pinterest; tookapicPixabay

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.