Zaljubljena u najboljeg prijatelja – kako prihvatiti osjećaje i djelovati?

osjecaje zaljubljena

U mnogim romantičnim komedijama čest je klišej da se najbolji prijatelji zaljube jedno u drugo. Na sreću fiktivnih ljubavnika, na kraju sve ispadne dobro. Naravno, nakon zapleta i nekoliko preokreta. No zaljubljivanje u najboljeg prijatelja u stvarnosti ne ide baš tako glatko niti je podjednako smiješno ili romantično.

Ja sam prije nekoliko godina shvatila da su se moji osjećaji prema jednom bliskom prijatelju polako počeli pretvarati u nešto više od samoga prijateljstva.

Moja prva reakcija bila je panika i pitala sam se hoće li to uništiti naše prijateljstvo. Kada bih mu trebala nešto reći (i trebam li uopće!)? Gaji li on iste osjećaje prema meni?

Bilo me stid i sram zbog mojih osjećaja. Uz to, silno sam se brinula hoću li reći ili učiniti nešto pogrešno.

Ako se nađete u takvoj situaciji (a ako je vaš bliski prijatelj privlačan, dobar i pobožan, kao moj nekadašnji prijatelj i sadašnji muž, kako možete kriviti samu sebe?), nastojte ne paničariti. Navest ću tri koraka koja možete poduzeti da razmrsite zbunjujuće osjećaje i upustite se u potencijalnu vezu koja bi mogla postati predivan poziv.

Molite: predajte Bogu svoje osjećaje i brige

Bog, naš ljubljeni Otac, želi da ga pozovemo u svaku odluku, borbu i strah. On poznaje naša srca, osjećaje, brige i želje i želi sudjelovati i pomoći nam u razlučivanju odnosa.

Donesite svoje osjećaje i brige pred Boga u molitvi. Možete to učiniti pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u klanjanju, u molitvi krunice ili zapisujući svoje misli u obliku pisma Isusu.

Molitva koja je meni osobito pomogla u to vrijeme bilo je to što sam tražila Gospodina da otkloni iz mojega srca one želje koje nisu od Njega i da mi pomogne žudjeti za onim što On želi za mene.

Rješavajte problem

Možda ćete doći u iskušenje da poželite zauvijek sačuvati svoje osjećaje za sebe, ignorirati ih i nadati se da će se oni riješiti sami od sebe.

Teško je otvoriti se i postati ranjiv pred drugom osobom. No ako gledamo dugoročno, puno je bolje biti iskren i izravan, makar nas to privremeno dovelo u neugodnu situaciju, nego očijukati s nekime znajući da to ne vodi nikamo. Ili se ponašati kao da ste u vezi, a ne definirati taj odnos, preispitujući stalno značenje svakog komentara ili poruke. Molite Boga da vam da snagu u molitvi i…

Donesite odluku i živite je  

Koliko god da je dobro i važno pomno razlučivanje, neodlučnost i nepoduzetnost nikome ne koristi. Pitanje „hoće li [završiti zajedno] ili neće“ zanimljivo je u filmu ili zabavnoj emisiji, ali kada razlučujemo o svom pozivu i stvarnoj vezi, nepoduzetnost nas može paralizirati i zatvoriti vrata djelovanju milosti u našem životu.

To što odlučujete hoćete li ući u vezu s nekime ili ne, čak i ako se radi o najboljem prijatelju, ne znači da odlučujete o tome za koga ćete se udati. Jedini način da otkrijete jeste li pozvani na brak s tom osobom jest da napravite sljedeći korak.

Mnogi mladi preispituju svoje osjećaje i odluke te se pitaju čine li ispravnu stvar ili nepopravljivu pogrešku svojim pristankom ili odbijanjem veze s određenom osobom, pogotovo ako se radi o bliskom prijatelju.

Duboko udahnite, vjerujte da Bog može riješiti čak i najproblematičniju situaciju i donesite odluku. Sretna sam što sam, uz Božju milost, smogla hrabrosti iskreno progovoriti o svojim osjećajima i upustiti se u vezu koja me dovela do mog poziva.

Ako se nalazite u sličnoj situaciji, pročitajte i ove savjete.


Jessica Nayden – Catholic Chemistry
Prevela: Maja Dukmenić
Foto: Unsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.