Biblijski citati kao pomoć kod nesanice

pomoć kod nesanice

Mnogi od nas su to doživjeli. Usred noći. Tama je svuda okolo. Zvijezde sjaje. Sve je tiho. Sve bi trebalo biti mirno. Osim jednog problema. Ne možemo zaspati.
Misli se vrte po glavi, tjeskoba nas pritišće. Mir se čini daleko. Strah se u mraku čini većim. Teško je gledati ili misliti jasno. Previše stvari nas drži budnima. Potpuno budnima. Ako dovoljno dugo živite, pronaći ćete se u ovome.

Različiti su razlozi nesanice

Možda su vas probudila djeca ili novi kućni ljubimac. Možda je samo ružan san. Ili nešto što ste pojeli. Ipak, često je nešto puno dublje od toga. Briga ili stres, financijski problemi, veliki gubitak ili tuga mogu vam ukrasti dragocjene sate sna. Bolest, mučnina ili bol koju mi ili naši voljeni proživljavamo mogu uzrokovati da nam se pravi odmor čini kao neprestana bitka. Ponekad i bol zbog prekinute veze stavlja veliku težinu na dušu. Nepraštanje, ozlojeđenost i ljutnja otežavaju nam da se maknemo od svojih misli i scenarija kako bismo ponovno pronašli mir.

Iz kojeg god razloga, osjećamo da su san i duboki mir daleko.

Kada je nedavno naša obitelj prolazila kroz tešku kušnju, ja sam bila u toj situaciji. Noć za noći, bila sam budna s dubokom boli u srcu. Molila sam, plakala sam, čeznula sam za ponovnim snom. Ali često je jedina stvar koja je mogla donijeti mir i utjehu mom duhu bila Riječ Božja.

Izgovarala sam Njegove riječi

Na glas bih izrekla bilo koji biblijski citat koji bi mi pao na pamet. Ponekad bih čitala poglavlje za poglavljem dok ne bih ponovno zaspala. Probudila bih se, a Biblija bi i dalje bila otvorena točno na mom srcu. To nije učinilo da svi naši problemi nestanu. To nije bilo magično, trenutno rješenje. Kada bih se probudila, bol je i dalje bila tu. Ali s vremenom shvatila sam ovo: moj um, srce i duh bili su obnovljeni dan za danom, noć za noći. Njegov mir, iscjeljenje i utjeha čistili su me svaki put kada sam izgovarala Njegove riječi vjerujući da su istina.

Očajnički mi je trebala pomoć.

I Bog je bio ondje. Blizu. Još uvijek je.

Njegove riječi su žive, aktivne i snažne. One su jedino što nam može donijeti istinski mir u ovom životu, bilo kroz najsvjetliji dan ili najmračniju noć.

Biblijski citati kao pomoć kod nesanice

Ako se upravo nalazite u toj situaciji ili ste upravo prošli kroz velike teškoće i još se borite s mislima ispunjenima strahom ili vas preplavljuju osjećaji noću, donosim vam nekoliko biblijskih citata koji bi vam mogli pomoći vratiti život, iscjeljenje i mir:

 „Svu svoju brigu povjerite njemu jer on se brine za vas“ (1 Pt 5,7)

„Nek` uđe narod pravedni koji čuva vjernost, čiji je značaj čvrst, koji čuva mir jer se u te uzda. Uzdajte se u Jahvu dovijeka, jer Jahve je stijena vječna.“ (Iz 26,3-4)

„Kad legneš, nećeš se plašiti, i kad zaspiš, slatko ćeš snivati.“ (Izr 3,24)

„Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.“ (Iv 14,27)

„Blizu je Jahve onima koji su skršena srca, a klonule duše spasava“ (Ps 34,19)

„Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.“ (Fil 4,6-7)

„Jahve narodu svom daje jakost, Jahve narod svoj mirom blagoslivlje.“ (Ps 29,11)

„Kad me strah spopadne, u te ću se uzdati.“ (Ps 56,4)

„Jer ti si, Bože, zaklon moj: zašto me odbacuješ? Zašto obilazim žalostan, pritisnut dušmanima? Pošalji svjetlost svoju i vjernost: nek’ me vode, nek’ me dovedu na tvoju svetu goru, u šatore tvoje!“ (Ps 43,2-3)

„Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu!… i Bog mira bit će s vama!“ (Fil 4,8-9)

„Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sam Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima.“ (Rim 8,26)

„Čim legnem, odmah u miru i usnem, jer mi samo ti, o Jahve, daješ miran počinak.“ (Ps 4,9)

„Približite se Bogu i on će se približiti vama!…“ (Jak 4,8)

„Mir i obraćenje – spas vam je, u smirenu uzdanju snaga je vaša…“ (Iz 30,15)

„Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.” (Mt 11,28-30)

„…miljenicima svojim u snu on daje.“ (Ps 127,2)

„Ti što prebivaš pod zaštitom Višnjega, što počivaš u sjeni Svemogućega, reci Jahvi: “Zaklone moj! Utvrdo moja! Bože moj u koga se uzdam!“…Svojim će te krilima zaštititi i pod njegova ćeš se krila skloniti…“ (Ps 91,1-2;4)

„Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo nadodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra…“ (Mt 6,33-34)

„Jahve je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam; na poljanama zelenim on mi daje odmora. Na vrutke me tihane vodi i krijepi dušu moju. Stazama pravim on me upravlja radi imena svojega. Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni. Trpezu preda mnom prostireš na oči dušmanima mojim. Uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva. Dobrota i milost pratit će mene sve dane života moga. U Jahvinu ću domu prebivati kroz dane mnoge.“ (Ps 23,1-6)

„Ne boj se, jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.“ (Iz 41,10)

„K brdima oči svoje uzdižem: odakle će mi doći pomoć? Pomoć je moja od Jahve koji stvori nebo i zemlju. Tvojoj nozi on posrnuti ne da i neće zadrijemati on, čuvar tvoj. Ne, ne drijema i ne spava on, čuvar Izraelov. Jahve je čuvar tvoj… Čuvao te Jahve od zla svakoga…Čuvao Jahve tvoj izlazak i povratak odsada dovijeka.“ (Ps 121,1-8)

Znaj da je On s tobom. Blizu. Nikada te neće ostaviti ili iznevjeriti. Naš Bog nikada ne spava niti drijema, on sve drži u svojim rukama, čak i tebe. Stoga se možeš odmoriti i naspavati se.


Debbie McDaniel – Crosswalk
Prevela: Katarina Zarinkijević
Foto: Josip Ninković

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!