Istinska ljepota i prihvaćanje svog tijela

istinska ljepota

Svaka od nas ima barem jednu zamjerku na svoje tijelo. Pogotovo ako ti se tijelo promijenilo nakon (više) poroda i još nosiš neželjene kilograme, neizbrisive strije ili bolne vene, prigovori dovode do nezadovoljstva koje te zaokuplja. No znaš li ti da je svaki tvoj prigovor upravo prigovor dragom Bogu, koji te s tolikom ljubavlju stvorio? A On ne griješi, On pak ljubi tvoje kilograme, bilo ih više ili manje, i On te ni s kim ne uspoređuje. Da, On nije pogriješio s tobom i sviđaš mu se upravo ovakva, drukčija – Njemu posebna. Zašto to ne želiš povjerovati?

Tijelo po mjeri svijeta

Zato što ima onaj zli svjetovni glas koji te uvjerava kako nisi dovoljno lijepa i dragocjena. Taj glas te uspoređuje, taj glas ti skreće pogled na časopise i fotografije satima uređivanih osoba, koje su potom također satima računalno prilagođavane nekom umjetnom idealu čovjeka, dok ti misliš kako zapravo tako trebaš izgledati. I taj glas govori za tvoje grudi da nisu lijepe, a za tvoje bokove da su preširoki, za tvoj ten da nije dovoljno čist… Ili ti šapuće kako nemaš dovoljno mišićne mase i da ti fali ono vrijeme za tebe u kojem ćeš se „tesati“, da bi konačno nalikovala na nešto drugo…

Taj zli glas silno želi tvoje nezadovoljstvo vlastitim tijelom. A taj neprijateljski ton to čini jer je tvoje tijelo (Bogu) toliko dragocjeno da ćeš se po tom tijelu spasiti. Tvoje tijelo je toliko sveto da te čini hramom Duha Svetoga zahvaljujući sakramentima. I predivna si i željena baš takva kakva jesi i da, baš s tom prorijeđenom kosom, posebno oblikovanim nosom pa i svakim madežem, koji je pomno razmješten savršenom božanskom stvaralačkom moći.

I velika je zabluda i tvoj životni teret ako se prema tijelu odnosiš po slikama i mjerilu svijeta. Bog s tobom nije pogriješio, nije mislio da ti ovo ili ono treba biti drukčije. Osmislio te je baš ovakvom predivnom. Vrijeme je da to uvidiš i u toj slobodi počneš živjeti. Ti ne trebaš biti poput ikoga drugoga, a najmanje poput umjetnih idola. Jedini „kriterij“ ljepote je Bog.

Pretjerana briga o tijelu

Danas je tijelo na čudan način idol ovoga svijeta. Krasi se tetovažama, umjetnim noktima, konturiranim ili barem docrtanim obrvama, slojevima šminke i druge kozmetike, a moda u vidu odjeće, obuće i dodataka se non-stop mijenja, sugerirajući da je stalno nešto novije ipak bolje, a u kombinaciji s opet nečim drugim, postaje dovoljno dobro za naša tijela. I dok to pokušavamo ispuniti, osjećamo se da stječemo neku vlastitu vrijednost. No tako uporno nasljedujući taj ciklus, zapravo ostajemo stalno nezadovoljni i nezasitni.

Ipak, Božji način nije ni krajnost od ovoga svijeta u vidu pretjeranog isticanja na način zapuštanja, nebrige za tijelo, nehigijene ili bunta. Naše tijelo je dar i nama i drugima. Plodovi Duha kao što su umjerenost i blagost dobri su vodiči u tome kako brinuti o tijelu. Dužni smo brinuti o svom zdravlju, pa i ljepoti tijela kroz isticanje dostojanstva svog tijela, odnosno još dublje – njegovanje vlastitog od Boga danog dostojanstva čitave osobe. Prehrana, tjelovježba, moda i kozmetika tako ne smiju biti cilj, nego sredstva za dostojanstven život Božje djece dok prvenstveno brinemo o osobnoj i obiteljskoj duhovnoj ljepoti.

Gospodin može providjeti put do istinske slobode 

Neka briga o tvojoj ljepoti zauzme mjesto koje zaslužuje u tvom životu. Ako je to sada među tvojim prioritetima, možda zato nikako ne postižeš istinsko životno zadovoljstvo. Možda, nažalost, još uvijek ne možeš prihvatiti sebe pa ni svoje tijelo, a tako ni sve promjene koje se događaju, bilo tijekom trudnoće, ili pak kao i svakom čovjeku prirodne promjene koje dođu s godinama. Ako se još uvijek ne prihvaćaš i ne ljubiš, to nije samo tjelesna stvar, nego se očito radi o nečem dubljem. Zamoli Duha Svetoga da ti razotkrije, da te povede na put stjecanja ljubavi prema svom životu jer na taj ćeš način dublje uroniti u Božju ljubav, otkrivat će ti se životna ljepota i pravi smisao tijela, tvoj pravi smisao. Tvoja ljepota nije samo ono što je u ogledalu i na vagi.

Problemi koji te ovdje zarobljavaju mogu možda biti dublje, odnosno uzroci neprihvaćanja mogu dolaziti iz djetinjstva, iz nekih rana, iz nekih drugih mjesta gdje se neprijateljstvo koje imaš prema sebi uvuklo i zagorčava ti život. Ako to osjetiš, moli i bori se, traži od Gospodina i naći ćeš. Providjet će ti način dolaska do istinske slobode u tvom životu, a to znači i življenje u vlastitom tijelu s prihvaćanjem i ljubavi prema sebi. A onda će tvoja ljepota biti očita, blistava – slobodnog duha uvidjet ćeš i živjeti ljepotu svog tijela.

Neka tvoja istinska ljepota zasja

Ljepota je apstraktan pojam i mnogi barataju tim pojmom do mjere da tebi sugeriraju kriterije po kojima si lijepa odnosno govore kada to nisi. Ipak, u sili Duha Svetoga i razmatrajući o neizrecivoj ljepoti stvaranja i Utjelovljenja, uviđamo da je istinski Autor ljepote kao i svih vezanih „kriterija“ kojima se trebaš voditi u poimanju vlastite ljepote sam Gospodin i Stvoritelj – stvorena si na Njegovu sliku.

Koje li radosne vijesti! Njemu si predivna, od Njega si željena i stvorena i On zna koliko si istinski lijepa. Neka tvoj život bude potpuno usmjeren na Njega, kako bi tvoja nutarnja ljepota zablistala i kako bi se na pravi način brinula o svojoj ljepoti izvana.


S. D. – Žena vrsna
Foto: Siora Photography – Unsplash

Ako si u braku, pročitaj i:
Utječe li negativna slika o tijelu na vaš brak?

 

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.