Utječe li negativna slika o tijelu na vaš brak?

Slika o tijelu

Ulazila sam u ordinaciju kada sam odjednom postala svjesna razgovora koji se vodio u mojoj glavi. Razmišljala sam o odgođenom godišnjem pregledu, ali ono što mi je zaista bilo na umu bio je strah od stajanja na vagu. Godinama sam strepila od stajanja na tu malu metalnu kutiju u ordinaciji. Zato sam ovog puta odlučila da ću jednostavno prigrliti što god vaga pokaže i prihvatiti da je to moja trenutna težina. Rekla sam samoj sebi da neće biti osjećaja krivnje, srama ili žaljenja. Ponudit ću sama sebi ništa više nego milost, razumijevanje i moguću motivaciju – ali bez osuđivanja.

Onda je došao trenutak i sestra mi je rekla nešto potpuno drugačije od onoga što sam čula prije. Jednostavno je rekla: „Stanite na vagu i recite mi koliko pokazuje“. Nakon što sam skinula nekoliko stvari s tijela, hrabro sam stala na vagu. I onda sam joj rekla koliko je pokazala. Nema krivnje, nema emocionalnih napada. Jednostavno sam izrekla činjenicu. U tom trenutku odlučila sam prigrliti „sebe“ – upravo onakvu kakva jesam. Kada bi to barem bilo tako lako u svakodnevici.

Što nije u redu sa mnom?

Prilično sam sigurna da nisam jedina u borbama sa slikom o tijelu. Ako tražite brz i strastven odgovor od žena, pokrenite temu slike o tijelu i pitajte ih koliko njih voli govoriti o svojim tijelima. Mislim na one koje stvarno uživaju razgovarati o tajnim nesigurnostima povezanim s njihovim izgledom. Posebno kada je bombardirana sa stotinama slika „savršenih“ žena svaki dan. Pretpostavljam da će većina žena reći kako su se zapitale: Što nije u redu sa mnom?

Jednostavna definicija slike o tijelu može se svesti na to kako vidiš samu sebe kada se pogledaš u ogledalo ili kako se zamišljaš. Američka nacionalna udruga za poremećaje u prehrani (National Eating Disorders Association) proširuje tu definiciju uključujući vaša vjerovanja o vašem izgledu, kako se osjećate vezano za vašu težinu, visinu, oblik i cjelokupni izgled. Nije samo stvar u tome kako se osjećate vezano za svoje tijelo, to zapravo uključuje kako se osjećate u svom tijelu. Negativna slika tijela tada bi značila da gledate svoje tijelo kroz negativne leće, osjećajući se posramljeno, anksiozno ili samosvjesno. Možete čak vjerovati da su drugi privlačniji od vas.

Ovo sve može imati dubok utjecaj na razinu ženina samopouzdanja i njezinu spremnost za emocionalnu otvorenost. I jedno od najštetnijih mjesta gdje se ovo može odigrati upravo je u njezinoj bračnoj vezi.

Većina žena ne osjeća se dobro u vezi svojih tijela

Postoje različita razdoblja borbi sa slikom tijela za većinu žena. U dvadesetima si možda počela imati djecu pa se tvoje tijelo promijenilo nakon trudnoće i rađanja. Možda nikada nisi izgubila kilograme koje si dobila u trudnoći i ostalo ti je nekoliko strija. U tridesetima i četrdesetima si možda primijetila nakupljanje kilograma zbog sporijeg metabolizma. Dodaj tome razvijanje bora oko očiju i možda koju sijedu vlas koja se sjaji.

Stareći primjećujem kako uspoređujem svoje tijelo s tijelima drugih žena i kako želim izgledati kao žena koja nosi veličinu 34. Također primjećujem kako ograničavam količinu svjetla kada moj suprug može vidjeti moje golo tijelo.

Istraživanje koje su proveli časopis Glamour i Sveučilište države Ohio 2014. godine potvrdilo je da već dugi niz godina žene priznaju kako se ne osjećaju dobro u vezi svojih tijela – bez obzira na njihovu dob i težinu. Bilo da su veličina 34 ili 48, ne osjećaju se kao da pridonose slici savršene žene koju neprestano gledaju na društvenim mrežama, TV-u i u časopisima.

Kako se borba sa slikom o tijelu pokazala u tvom životu – u tvom braku? Je li učinila da se osjećaš nelagodno kada tvoj muž stavi svoje ruke oko tvog struka na kraju dana? Je li te učinila da se osjećaš emocionalno zaštićenom više nego emocionalno otvorenom? Ili je možda utjecala na to koliko često uživaš u seksualnoj intimi sa svojim suprugom?

Istraživanja su potvrdila da ono kako se žena osjeća vezano za svoje tijelo vodi do odgovarajuće razine bračnog zadovoljstva i za ženu i za muža. Ovo bi, dakle, značilo da ženina negativna slika tijela može voditi do rijetkog i nezadovoljavajućeg bračnog čina kao i do minimalnog ili emocionalno čuvanog angažmana u njezinom braku. Međutim, žene koje su izrazile pozitivniju sliku tijela sklone su iskusiti više zabave i slobode u braku.

Poboljšajte sliku o svom tijelu kako biste poboljšali svoj brak

Ako ste poput mene, umorni ste od svih negativnih razgovara samih sa sobom i stalnog nastojanja k poboljšanju vašeg tijela. Ili ste možda zasićeni činjenicom da ne možete disati u vašem stezniku! I možda ste poput mene spremni uživati u novom razdoblju fizičke intimnosti s vašim suprugom zato što se oslobađate nesigurnosti vezanih za sliku o tijelu koja utječu na vašu vezu. Dakle, kako ćemo vratiti našu sliku o tijelu dok u isto vrijeme poboljšavamo našu bračnu vezu?

Evo nekoliko stvari koje mogu učiniti razliku:

Prepoznaj da uspoređivanje oduzima radost.

  • Theodore Roosevelt nazvao je uspoređivanje „kradljivcem radosti“ – i bio je u pravu! Trebamo se naviknuti prepoznati kada nas je progutala igra uspoređivanja. Uzmite u obzir riječi apostola Pavla: „Ne usuđujemo se, doista, izjednačiti ili usporediti s nekima koji sami sebe preporučuju, ali nisu razumni jer sami sebe sobom mjere i sami sebe sa sobom uspoređuju.“ (2 Korinćanima 10,12). Bilo da radimo usporedbe o mužu, djeci ili tijelu, uvijek ćemo pronaći nekoga za koga se čini da ima to bolje od nas. Zato prestanimo dozvoljavati uspoređivanju da nam krade radost.

Postavi realistična očekivanja.

  • Osobno je štetno kada se uspoređujemo s fotografijama slavnih s interneta koje su upravo rodile i izgledaju savršeno. Takav način uspoređivanja iskušava nas da postavimo nerealna očekivanja za same sebe i završimo srameći se ili vozeći se na vlaku krivnje – na kraju pustimo sram i krivnju ravno u naš bračni odnos. Zato budite ljubazne prema sebi. Ako želiš više vježbati, ali živiš s malom djecom i ne spavaš dovoljno, shvati da i šetnja oko kvarta može biti realan cilj za sada. Ako si zaposlena na puno radno vrijeme i svako jutro juriš kroz vrata, prihvati da je možda vježbanje tri puta tjedno tvoj maksimum. Budi svjesna očekivanja koja stavljaš pred sebe i procijeni jesu li realistični u tvom trenutnom životnom razdoblju.

Postani svjesna negativnog govora o sebi.

  • Često uopće nismo svjesni tog unutarnjeg glasa ili slučajnih misli koje nam se vrte po glavi. Znaš onaj glas koji te ismijava: mrzim svoja bedra jer sam imala troje djece ili mrzim bore oko očiju. Potičem te da budeš sama sebi bolja prijateljica. Počni razgovarati sama sa sobom pozitivnijim jezikom. Prepoznaj ljepotu promjena na svome tijelu zato što si dala život djetetu ili zato što linije tvog osmijeha znače da je tvoj život bio ispunjen smijehom. Kada prestaneš pričati negativno sama o sebi, možda ćeš biti iznenađena koliko se bolje osjećaš – emotivno i fizički. A žena s više samopouzdanja je privlačnija, posebno svom mužu.

Razgovaraj s mužem o svojim nesigurnostima.

  • Reci svome mužu kako se osjećaš u vezi sebe i objasni mu što sve činiš kako bi se izborila s negativnim mislima i očekivanjima o sebi. Uključi ga kao dio tvoje vojske pozitivne slike o tijelu. Reci mu kako te može poduprijeti i moliti za tebe. Ako si stvarno hrabra možeš ga pitati kako je tvoja negativna slika o tijelu utjecala na njega.

Podupiri i pohvaljuj druge žene.

  • Često čujem kako žene govore negativne stvari o izgledu one druge. Nedavno me jedna žena pitala: „I, što činiš kako bi smršavila do vjenčanja tvoje kćeri?“ Bila sam iznenađena jer joj nikad nisam rekla čak ni da želim smršaviti! Trebamo biti pažljivi što govorimo jedni drugima. Poslanica Hebrejima 3, 13 kaže: „Hrabrite jedni druge dan za danom dok još odjekuje ono danas…“ Prihvatimo taj savjet i radimo na ohrabrivanju prijateljice dok se bori s vlastitim izazovima slike o tijelu.

Dame, slika o tijelu nije mali problem, posebno kada utječe na našu bračnu vezu. Trebamo tražiti Gospodina izlječenje i onda vjerovati da će se ono pokazati u našoj emocionalnoj i fizičkoj vezi te na razini seksualne intimnosti koju dijelimo s mužem.

I, što nije u redu s nama? Sve je uredu – trebamo samo vjerovati u to!

Erin Smalley – FocusOnTheFamily.com


Prevela: Katarina Zarinkijević
Foto: Pexels.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.