Kako slaviti došašće sa svojom obitelji i približiti ga malenima?

dosasce, kako slaviti dosasce u obitelji, vjera, liturgijska godina u obitelji

Kada s djecom slavimo Isusov dolazak, izvrsno je to što nam oni pomažu ovom vremenu pristupiti s novim pogledom i drugačijim opažanjima. Djeca nam donose i izazov i priliku. Izazov leži u načinu na koji upijaju vrijednosti kulture koja im iščekivanje Božića uvodi već početkom studenog. Međutim, daju nam i priliku da ih uvedemo u bezvremenske običaje slavljenja dolaska Mesije koji će dati dubinu njihovim duhovnim životima.

Slaviti došašće znači pripremati se za svetkovinu Božića

Evo nekoliko načina kako obitelji mogu slaviti došašće u svojim domovima:

  1. Izradite adventski vijenac i stavite ga na sredinu stola u blagovaonici. Adventski vijenac se sastoji od okvira koji drži četiri svijeće složene unutar kruga zelenila. Zelenilo simbolizira obećani novi život u Isusu. Četiri svijeće označavaju četiri nedjelje došašća. Tri su ljubičaste, a jedna je roze boje. Ljubičasta je znak pokajanja, a roza boja označava iščekivanje radosti. Svake nedjelje došašća uvečer upalite svijeću, uz kratku molitvu ili pjevajući Padaj s neba, roso sveta. Svjetlost svijeća predstavlja svjetlo koje dolazi u svijet dok se pripremamo slaviti Isusovo rođenje.
  2. Adventski kalendari su dostupni u gotovo svakoj trgovini, u raznim formama. Najčešće su ispunjeni čokoladicama kojima djeca odbrojavaju dane do svetkovine Božića. Nekoliko izvrsnih uradi-sam ideja za adventski kalendar možete pronaći ovdje.
  3. U kršćanskoj umjetnosti postoji duga tradicija prikazivanja Jišajevog stabla – simboličnog stabla ili trsa s grančicama koje se granaju, a na kojima su slike Isusovog rodoslovlja. Postoji nekoliko varijacija Jišajevog stabla. U jednoj od njih, jedan ukras ima sliku s jedne strane, a odlomak Svetog Pisma s druge strane. Taj se ukras svakog dana tijekom došašća stavlja na drvo.

Slavljenjem došašća svake godine sve staro ponovno može postati novo. Svake godine, mi i naše obitelji dobivamo priliku prisjetiti se i sudjelovati u slavljenju Isusovog rođenja na božićno jutro.


James P. Cambell – Loyola Press
Prevela: Nives Horvat
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!