Kako djeci čitati Bibliju?

čitati bibliju djeci

Katolički roditelji, bake i djedovi, kumovi, učitelji i skrbitelji svoje male djece, svi mi želimo da djeca razviju blizak odnos s Isusom i duboku ljubav za Božju Riječ. Jedan od najboljih načina da usadimo sjeme za plodonosan odnos s Gospodinom tijekom njihova života jest pomoći djeci da razviju privrženost Bibliji od najranije dobi. Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako djeci čitati Bibliju.

Ne odbacujte pravu stvar!

Samo nam Pismo kaže: „Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna.“ (Heb 4, 12) Volimo dobro napisanu dječju Bibliju i može biti vrlo korisna tijekom rane dobi, ali, roditelji, ne ustručavajte se svojoj djeci čitati „pravu“ Bibliju. U Starom i Novom Zavjetu nailazimo na djecu koja sjede pokraj nogu odraslima, pa čak i pored Kristovih nogu, slušajući neublažene riječi Pisma. Vjerujte da njihove male duše mogu prihvatiti velike istine. Možda za sada samo slušaju, ali to gradi temelje za kasnije razumijevanje.

Započnite malim koracima

Utisnite male dijelove biblijske istine u srca svoje djece. Moj najdraži način za to jest pročitati jedan kratak ulomak iz Pisma zajedno sa svojom djecom tijekom jutarnje ili večernje molitve. Ova mala zrna mudrosti mogu biti nešto o čemu Ćemo u svojim srcima razmišljati ili naglas razgovarati. Za to vam može odlično poslužiti dječja knjiga „Biblija – ključne poruke i pouke“ pomoću koje ćete zajednički čitati Božju Riječ.

Iskoristite ilustracije

Djeca vole učiti pomoću likovne umjetnosti. Zbog toga volim lijepo ilustrirane dječje Biblije koje nude jednostavne, ali prekrasne ilustracije koje prate svaki biblijski redak nudeći djeci sliku koju će upamtiti dok slušaju ili čitaju Božju Riječ. Iskoristite ilustracije da biste oživjeli Pismo svojoj djeci te ih potaknite da zatvore oči i zamisle mentalnu sliku onoga što čuju ili pročitaju u Bibliji.

Koncentrirajte se na priče

Većina nas ne utiskuje svojoj djeci ljubav prema Pismu čitajući Levitski zakonik u cijelosti (čak i odrasli bježe od ove pomisli). No, mala djeca vole junake iz Starog Zavjeta (npr. Davida i Golijata) i priče iz Evanđelja (npr. prispodobe). Posebno obratite pozornost na Isusa kao Dobrog pastira – to je jedna od najljepših i utješnih priča o Isusu s kojom se djeca mogu lako poistovjetiti.

Neka čitanje Biblije postane svakodnevna navika

Naučite djecu da je Biblija najvažnija knjiga u kući tako što ćete ju čitati svaki dan. Neka vas vide da je i vi čitate, potaknite svoje male čitače da svakodnevno samostalno čitaju Bibliju ili da naglas čitaju u vrijeme obiteljske jutarnje ili večernje molitve. Tijekom vremena vidjet ćete kako ova obiteljska navika donosi mnogo ploda u životu vaše djece.


Katie Warner – Blog
Prevela: LR
Foto: Ben White – Unsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.