Katolička obitelj u automobilu ili pet načina kako moliti i prenositi vjeru djeci tijekom vožnje

Katolička obitelj u automobilu ili pet načina kako moliti i prenositi vjeru djeci tijekom vožnje

Kendra Tierney, blogerica i kraljica slavljenja liturgijske godine u obitelji, opisuje kako moliti i prenositi vjeru djeci u razdobljima kad smo više u automobilu nego kod kuće. Početak nove školske godine i izvanškolskih aktivnosti za neke su obitelji početak upravo takvog vremena. No čak i ako vaša obitelj nije jedna od tih, sigurno ipak neko vrijeme provodite u automobilu pa neke od ovih ideja mogu biti poticaj i za vas. 

Ono o čemu ja uvijek govorim je liturgijski život u domu, zar ne? Istina. Ali koliko god mi je draže biti kod kuće, svakodnevno vrijeme u automobilu prilično je neizbježno. Kako je moja obitelj rasla, tako smo više vremena provodili u automobilu obavljajući poslove, odvoženja i dovoženja. S obzirom da smo provodili sve više vremena u automobilu, shvatila sam da stvarno nema razloga zašto se naš kućni liturgijski život ne bi mogao prenijeti u vrijeme na putu. Zapravo, dobrobit i cilj težnje da prakticiranje naše vjere postane prioritet u našem životu jest da se to prenosi na sve što radimo!

Većina ovih navika kod nas se razvila prirodno tijekom godina. One sigurno nisu jedinstvene za našu obitelj, ali to nije ono uz što sam ja odrasla pa su često djeca ta koja me podsjete na njih! Iako mislim da neću uskoro prestati gunđati oko vožnje, stvarno sam počela cijeniti automobil kao odlično mjesto za zajedničku obiteljsku molitvu. Ako ćemo tamo biti zarobljeni svaki dan, zašto ne iskoristiti to vrijeme za dobro?

Evo pet jednostavnih praksi koje nam pomažu da živimo kao katolici i u automobilu.

Napraviti znak križa kada prolazimo kraj katoličke crkve

Kao katolici vjerujemo da je Isus Krist uistinu prisutan u euharistiji u svakom svetohraništu svake katoličke crkve na svijetu. To znači da svaki put kad se provezem pokraj katoličke crkve, Isus je tamo! To je velika stvar. Jednostavan, a snažan način da si osvijestimo tu Istinu je da zaustavimo razgovor, ugasimo glazbu i načinimo znak križa, usredotočujući se nakratko na našeg Gospodina dok prolazimo. U našoj obitelji, obično molimo kratku molitvu čina duhovne pričesti.

Želim te, Gospodine, primiti s čistoćom, poniznošću i predanošću kojima te primila tvoja Presveta Majka, duhom i zanosom svetih. Amen!

Djeca su toliko naviknuta na to da jednostavno prestanu govoriti usred rečenice kako bi izmolili molitvu, a zatim se odmah vraćaju na razgovor. Ako imamo nekoliko minuta slobodnog vremena, zaustavimo se ispred crkve da se na trenutak pomolimo ili možemo skoknuti unutra da na brzinu posjetimo Presveti Sakrament. Ali čak i kad je to samo taj kratki čin pravljenja znaka križa, zaista ne mogu dovoljno izraziti riječima koliko je to prekrasan način svjedočenja istine o tome što vjerujemo kao katolici našoj djeci, našim prijateljima koji su s nama u autu, ljudima koji čekaju na autobusnoj stanici itd.

Izmoliti Pokoj vječni molitvu kada prolazite kraj groblja

Još jedna stvar koja nam je prirodna jest izmoliti molitvu Pokoj vječni kada prolazimo pokraj groblja.

Svake godine, čineći ono što Crkva preporučuje kako bismo zadobili potpuni oprost u osmini Dušnog dana, u prvom tjednu studenoga svaki dan se vozimo pored groblja, ako je potrebno i skrećući s puta, kako bismo mogli posjetiti groblje i moliti za mrtve. Iz te prakse razvila se naša obiteljska navika izgovaranja molitve Pokoj vječni svaki put kad prolazimo pokraj groblja tijekom cijele godine (za što se uvijek može dobiti djelomični oprost).

Ovo je još jedan primjer djela koja govore glasno. Kao katolici, vjerujemo da su molitve za mrtve važne i djelotvorne. Ima li boljeg načina da dokažemo da vjerujemo u to nego da steknemo naviku da za njih doista i molimo?!

Izmoliti molitvu Spomeni se kada čujete sirenu za hitne slučajeve

Moja mala djeca postavljaju puno pitanja. Žele znati o vozilima hitne pomoći, policijskim i vatrogasnim vozilima te kamo idu i zašto. Kažem im da ovi ljudi žure nekome pomoći. S obzirom da smo u proteklih nekoliko godina imali više vožnji ambulantnim kolima, mislim da je opravdana pretpostavka da kamo god ta sirena krenula… naše molitve bi mogle biti korisne ljudima koji su u to uključeni.

Bilo koja molitva je dovoljna, ali posebno mi se sviđa Spomeni se za zagovornu molitvu. Pitaj Mamu, ona će ti pomoći.

Mislim da je to tijekom godina bilo učinkovito kao način poučavanja i modeliranja empatije. Možemo biti u iskušenju usredotočiti se na znatiželju, na „zurenje“ kako bismo pokušali vidjeti što se događa na mjestu nesreće ili je li netko zaustavljen. Ili biti frustrirani situacijom u prometu i kašnjenjem, ali uvijek je bolje usredotočiti se na milosrđe i molitvu.

Moliti krunicu

Govorila sam o ovome puno puta na blogu, ali ću ponoviti: tijekom puno godina za našu se obitelj automobil pokazao kao najučinkovitiji, najpredvidljiviji, najdosljedniji način koji nam omogućuje da izmolimo obiteljsku krunicu. Nije uvijek savršeno, ali to je u redu!

Molimo obiteljsku krunicu zajedno, posebno na duljim vožnjama automobilom, ali ćemo je također moliti na putu do mise i povratku s mise. Govorimo nakane, izmjenjujemo se u predmoljenju, podsjećamo se da govorimo glasnije i ne prekidamo. Ponekad je frustrirajuće, ali molimo, a to je najvažnije.

Moliti po satima

Liturgijsko življenje daje ritam i red godini, s posebnim pobožnostima i načinima da usredotočimo svoju molitvu na pripadajuće dane i godišnja doba, ali liturgijsko življenje također može dati ritam i red svakom danu!

Imati „plan života” u kojem se obvezujemo na određene molitve i pobožnosti u određeno doba dana vrlo je učinkovit način da dosljedno provodimo neprestanu molitvu tijekom cijelog dana. Osobito za ljude s redovitim rasporedom vožnje odluka o molitvi neke od tih redovitih pobožnosti u vrijeme kada znate da ćete biti u automobilu može biti sjajan način da budete sigurni da ćete ih zaista i izmoliti. Uostalom, današnji automobili imaju satove koji su precizni, pouzdani i, hm, srčani?

Uvijek planiram izmoliti molitvu Jutarnjeg prikazanja i molitvu Anđele čuvaru kad se probudim, ali također ih ponovno molim sa školskom djecom u autu ujutro (i ponovno s djecom koja se školuju kod kuće kad počnemo naš školski dan). Dakle izgledi su zaista dobri da ću stvarno izmoliti te molitve.

Također pazim na sat u automobilu za druge pobožnosti kao što je podnevni Anđeo Gospodnji (ili Kraljice neba tijekom uskrsnog vremena) i Krunica Božjeg milosrđa u 15 sati.

Još nekoliko ideja…

Kao što je gore navedeno, pokušavam često posjećivati Presveti Sakrament, čak i ako je to ponekad iz automobila jer, volim Te, Isuse, ali neću buditi ovo dijete. I krunica. A čitanje duhovnih sadržaja se može „obaviti“ slušanjem podcasta. Osim toga, na misu ili ispovijed odlazimo vozeći se automobilom. Dakle, kada stvarno razmislimo o tome, automobil je zapravo stroj koji nam olakšava provođenje plana života, zar ne?

U svakom slučaju, ove molitvene navike su jako promijenile moj osobni vjerski život i pomogle su mojoj obitelji. Nadam se da će neki od prijedloga poslužiti i vama i da ćemo se uskoro svi liturgijski voziti!


Kendra Tierney – Catholic all year
Prevela: Katarina Zarinkijević
Foto: Ezequiel Garrido – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!