Klanjateljice Krvi Kristove – njihova je misija svima donijeti život koji nam je Krist darovao

klanjateljice

U vrijeme krize, Bog podiže svece – primjer za to je i sv. Maria de Mattias, koja je utemeljila Klanjateljice Krvi Kristove. Maria je živjela u 19. stoljeću, rođena na jugu Italije u doba prijelomnih povijesnih faza i s njima povezanih događaja koji su potresali čitavu Europu. Vrijeme je to ukidanja staroga režima i uvođenja novog društveno-političkog uređenja koje povlači za sobom i nove svjetonazore, vjerovanja i društvene odnose. Sve ono što je tradicionalno, konzervativno, opadalo je u popularnosti – pa tako i Crkva. Zapravo, vrijeme u kojem je živjela Maria de Mattias po mnogočemu je slično onome u kojemu mi živimo danas.

Promjene u društvu unosile su nemir među ljude, izazivale pobune koje su nerijetko bile popraćene nasilnim odgovorima pučanstva. Na jugu Italije posebno se istaknuo pokret hajduštva koji je nastao zbog nezadovoljstva i ratnih zbivanja za vrijeme i nakon Napoleonovog vladanja. Iz različitih razloga neki su pobunjenici odlazili u šume i živjeli od pljačke i napada na stanovništvo po obližnjim mjestima.

Ljudsko je dostojanstvo bilo narušeno. Državne vlasti gubile su kontrolu nad pokretom, a Crkva je odlučila uključiti se – evangelizacijom. Papa Pio VII. povjerio je ovaj izazov Družbi Misionara Krvi Kristove i njezinu utemeljitelju, Gašparu Del Bufalu. Misionari su posjećivali pogođene krajeve i pozivali stanovnike na obraćenje i pomirenje s Bogom i ljudima. Posjetili su i rodno mjesto Marie de Mattias, tada sedamnaestogodišnje djevojke, kojoj je ovaj susret promijenio život.

Susret s Misionarima Krvi Kristove

Misionari su u njoj probudili želju za asketskim životom i djelima pokore. Osjećala je jaku ljubav za Gospodina, ali joj nije bilo jasno kakav joj je put Bog namijenio. Istovremeno se želi povući u zidine samostana i biti među ljudima, radeći na spasenju duša. Dok promišlja o odluci, nije pasivna – okuplja djevojke iz svoga mjesta na molitvu, podučava ih i potiče na djela milosrđa. Na njenom je putu usmjerava Giovanni Merlini, misionar i njezin duhovnik. Na njegov prijedlog napušta i rodnu Vallecorsu i odlazi u Acuto kako bi radila kao učiteljica, s djevojkama. Tako osniva Institut Klanjateljica Krvi Kristove.

Počinju joj se javljati djevojke koje je žele nasljedovati i pomagati joj u apostolatu, raditi s djevojčicama i ženama. Iako su žene bile u središtu interesa Marie de Mattias, nijedan čovjek nije bio zakinut za njezinu ljubav. U svojim pismima obraća se dragom bližnjem, svakom čovjeku za kojega je Krist prolio svoju krv.Svrha njezina apostolata uvijek je prije svega bila evangelizacija. Njezina je želja bila da svi upoznaju veličinu i snagu Krvi Kristove kojom smo spašeni.

U Pravilima Družbe koje je sastavila poziva svoje sestre da budu apostoli i žene u službi drugim ženama, svjedoci koji nastoje propovijedati Evanđelje svojim životom i riječima. Njihov se apostolat sastoji u odgoju žena i djevojaka kako bi vjerski, duhovno, humano i kulturno napredovale te kao zdrave majke i supruge odgajale nove naraštaje.

Klanjateljice danas..

Danas su Klanjateljice Kri Kristove prisutne na svim naseljenim kontinentima. Internacionalna su družba i nisu podijeljene na klasične provincije. Red ide prema tome da formacija svih sestara bude internacionalna. Time omogućavaju svojim sestrama i upoznavanje drugih kultura i obogaćuju ih u ljubavi prema zaista, svakom dragom bližnjem. Klanjateljice Krvi Kristove upijaju ljubav i nadahnuće do nogu Raspetoga, a potom odlaze do najudaljenijih duša potrebnih žive Riječi i djelotvorne ljubavi. Žive jednostavan i gostoljubiv stil života u zajedništvu s drugim sestrama. Od početka njihove prisutnosti na našim područjima, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, posvećene su odgoju i obrazovanju kako bi Raspetu ljubav donijele zaista svakome čovjeku i svakome djetetu. One su otvorene potrebama svakog vremena i društva, rade na svim područjima u kojima život postaje turoban, težak ili nestaje. Klanjateljice tu donose Kristovu Krv koja vraća život – ovisnicima, bolesnima, starima..

One su upoznale snagu i veličinu Krvi Kristove, cijene našega spasenja,  “…a mi ćemo imati utjehu i u sadašnjim vremenima vidjeti onaj lijepi poredak stvari koji je veliki Sin Božji svojom Krvlju došao uspostaviti na zemlji.” (Pismo 24 sv. Marije De Mattias).

Ako vam se svidio tekst, preporučamo pročitati i svjedočanstvo s. Danijele Anić, klanjateljice Krvi Kristove.

Više o tome koliko su časne sestre važne za Crkvu i narod pročitajte ovdje.


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: ASC

Lea Potočar
Lea Potočar

Apsolventica je psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Član je molitvene zajednice Božja Pobjeda. Vedra djevojka otmjene duše koja se trudi svakodnevno rasti u vrsnosti, brusiti darovane talente i napredovati u svetosti po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.