Časne sestre – blagi lahor naše Crkve

časne sestre

Svaka časna sestra je majka

Žena je majka. Bez obzira imala ona biološku djecu ili ne, poziv majke utkan je u narav svake žene. Dovoljno je da zastanemo samo na tren nad tim pojmom „majka“ i da nas obuzme niz toplih i ugodnih osjećaja.  Volimo majke jer majke vole nas, premda to ponekad i ne znaju pokazati. To je perspektiva iz koje želim s vama promatrati ženski duhovni poziv. Svaka časna sestra je majka.

Majke se ne bojimo. Apsurdno je bojati se majke. Majci možemo sve reći jer je ona tu uz nas i s nama, kroz čega god da prolazimo. Majčino srce kuca s našim. Kucalo je i prije našeg rođenja, kuca i nakon našeg rođenja. Ono biološko srce kuca s nama  do majčine smrti, a iza nje… ostaje ono bitnije – duša koja pred Bogom zagovara.

To bitnije svijetu stalno daju časne sestre. Osobe, žene koje žive s narodom. Svaku ranu koju narod doživi i proživi s njim proživljavaju i časne sestre. Zbog toga su one tako bitne. Duh pokretač, povjetarac, blagi lahor naše Crkve.

Njihovi životi oblikuju lice kreposti

Poniznost – imamo radost da u našoj biskupiji imamo novu sestru dominikanku. Jednostavna, ponizna, radosna osoba. Nema buke, galame, uzvišenih izraza, velikih riječi i misli. Ljubav prema Bogu i spremnost na žrtvu. Ostaviti obitelj, dom, pa i domovinu, zbog Božje volje. Završiti fakultet, a zadržati dušu iz malog slavonskog sela. Jednostavnu.

Spremnost na žrtvu – bl. sestra Zdenka Schelingova, iako na glasu svetosti, malo je poznata. Njezin primjer ipak jest značajan, pogotovo za današnjeg čovjeka. Spremnost na žrtvu, ne samo tjelesnu (proglašena mučenicom, doživjela torturu) nego na onu nutarnju, žrtvovati zaljubljenost i ljubav prema čovjeku (muškarcu, svećeniku) samo iz razloga ogromne ljubavi prema Kristu. Blažena s. Zdenka, moli za nas!

Njihovo prisustvo neminovno mijenja sve na bolje

Prijateljstvo i radost – sestre zrače radošću. Prostor u koji kroči časna sestra koja istinski živi svoj poziv i ljubi Krista, nužno se mijenja na bolje. Njezinim prisustvom, taj prostor postaje blagoslovljen. Ime Isusovo ulazi u taj prostor. Sestre puno vremena provode u molitvi, ali i u suživotu siromasima današnjice (djeca, mladi, hendikepirani, stari, bolesni, osamljeni). Kako su blizu Kristu, one crpe radost iz odnosa s Njime, a doživljavaju Ga i u suživotu s tim najmanjima. Zato je lako biti prijatelj s časnom sestrom – otvori joj svoje srce, jer će ti ona donijeti Krista u život. Nemoj ljubiti časnu sestru – poštuj je – i ljubi Krista kojeg ti ona donosi!

Ljepota – Da, časne sestre su lijepe! Naravno, nužno je napraviti razliku između požudne privlačnosti i ljepote osobe. Cvijet je lijep, more prekrasno, zalazak sunca predivan… No, kod časnih sestara radi se o gotovo mističnoj ljepoti. Kako bl. Fulton Sheen kaže „Nutarnja ljepota se vidi vani, ali vanjska nikada neće ući unutra.“. One zrače ljepotom odnosa s Kristom.

Njihova je karizma ljubav

Ljubav – to je riječ koja sve skriva i sve otkriva. Tajna ne samo duhovnog poziva nego uopće duhovnog života svakog vjernika. To me je naučila jedna meni osobno vrlo draga sestra. Imao sam milost da boravim u istom gradu s njom i da surađujemo u radu s mladima. Blagoslovljeno vrijeme Božje blizine po njoj. Pravi primjer Gospe – ponizne službenice po kojoj Gospodin djeluje. „Kod Boga nema malih i velikih stvari – kod Boga ima samo učinjeno i neučinjeno.“ jedan je od mnogih njezinih citata koji mi je svjedočio njezinu ljubav i bliskost s Isusom. O Isusu govori zaljubljeno, s osmijehom na licu i radošću u srcu.  Osobe koje zaista žive posvećeno Bogu su nam svima na blagoslov.

Dušan Balažević – Žena vrsna


Foto: TeiTo

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.