I mama treba imati vrijeme za sebe

vrijeme za sebe

Ako kao majka ne uspijevaš u danu pronaći malo vremena za sebe, evo mojih savjeta. Rodila sam 5 djece u 5 godina, tako da razumijem tvoju borbu. Evo malo ohrabrenja za emocionalno iscrpljene majke.

Kako kao mama kod kuće pronaći malo vremena za sebe kada su ti djeca stalno za petama (to vrijedi za majke male djece i predškolaraca)?

„Neka me svi ostave na miru nekoliko minuta“, rekla sam.

„Ali, mama…“ rekla je slatkim glasićem u suzama… „ne želiš biti sama zato što ćeš biti tužna.“

„Ne, dušice,“ rekla sam nježno, „obećavam da neću biti tužna niti malo.“

Istinita priča.

Mala djeca jednostavno ne razumiju potrebu da budeš sama. Iako i njima to koristi, oni ne mogu shvatiti važnost trenutaka u samoći. Mi majke, s druge strane, razumijemo tu potrebu.

Postoje trenutci i periodi kada se nađemo bez pomoći dadilje ili obiteljske podrške. Ako ste se tek preselili negdje, obitelj vam nije blizu ili nemate novaca da biste uzeli dadilju, morate razraditi dobru strategiju da malo usporite i da se osvježite.

Nužna je strategija rutine i reda da bismo baštinili dio blagoslova i radosti koji proizlaze iz dobrog rasporeda. Sposobna si organizirati svoj dan prema potrebama svoje obitelji. Čineći tako, možeš pronaći načine kako uzeti male predahe koji će ti pomoći da nastaviš raditi prema rasporedu.

1. Stavi to u raspored

Stvari kao što je dječje popodnevno spavanje, samostalno igranje i igranje s braćom i sestrama je dobra stvar iz dva razloga. Prvo, koriste djeci. Drugo, koriste tebi. Budući da radim od kuće, definitivno rastem i padam sa svojim rasporedom. Svako jutro i poslijepodne imam nešto vremena za sebe koje provodim sama. Bio to rad vani ili vrijeme u sobi, trebam trenutak mira i tišine.

Legnem na krevet i čitam knjigu, odspavam malo ili isplaniram neki hobi, odnosno projekt vezan uz taj hobi. Gotovo nikad ne radim kućanske poslove, ne perem suđe ili odjeću ni bilo što vezano uz kuću. Kao prvo, volim da je u kući tišina, a kao drugo jednostavno sam odlučila da neću to raditi. Svaka žena s vremena na vrijeme treba malo mira i tišine. Pogotovo ako je bila jedino dijete u obitelji i živjela na selu pa je navikla na tišinu.

2. Nauči zaključavati vrata

Ponekad, kada trebam nekoliko minuta odmora, pitam supruga je li u redu da odem malo u sobu i zaključam vrata. Zaključavanje vrata je ključno. Ako to ne napravim, tek što legnem na krevet, vrata će se otvoriti i čut ću „mama, ustani, mama!“ To, prijatelji moji, nisu uvjeti za opuštanje.

Ponekad ću se otići okupati, otuširati, ili otići van vježbati i dok je moj suprug na dužnosti, zaključati vrata. Možda se čini čudno, ali više puta sam tako obnovila svoju pribranost. Čak i ako moram ponijeti bebu sa sobom, barem mogu napraviti nešto za sebe.

Ponekad će 15 minuta bez prekidanja biti razlika između majke bez strpljenja i majke koja ima dovoljno strpljenja da bude draga i dobra do spavanja.

3. Nemoj uzalud trošiti vrijeme koje imaš za sebe

Pod uzalud mislim na stvari zbog kojih bi mogla reći: „Samo sam sjela i prošla su tri sata ni za što.“ Ove stvari će biti drugačije od osobe do osobe. Budući da jako puno radim online, bilo što s ekranom je za mene gubljenje vremena. Potpuno neopuštajuće. TV, Facebook ili Netflix mi možda pomognu pobjeći, ali kada završim s tim, ne osjećam se odmorno.

Za neke su upravo to stvari pomoću kojih se odmore. Svi smo različiti. Ja se pokušam natjerati da nešto ispečem, sašijem, naslikam ili pročitam knjigu čije stranice mogu okretati rukama. Te stvari mi pomažu da zaista osjetim da sam imala nešto vremena za sebe. Prepoznaj koja su tvoja ponašanja zbog kojih gubiš vrijeme uzalud i daj sve od sebe da ih u potpunosti izbjegavaš tijekom svojih dragocjenih slobodnih trenutaka.

4. Pronađi pomoć

Postoje mnogi načini kako bi mogla odvojiti malo vremena za sebe. Bilo da angažiraš dadilju, člana obitelji, susjedu, svog supruga ili jednostavno odrediš vrijeme u svom dnevnom rasporedu za mali odmor. Kako god da napraviš, neka to bude prioritet. Neće te jedan sat koštati živaca i nezadovoljstva, nego jedan sat ovdje, jedan sat ondje i 50 sati kasnije bit ćeš na rubu živčanog sloma. Izdvajanje vremena za sebe napravit će veliku razliku.

Nedavno sam zaposlila pomoćnicu koja dolazi dva puta tjedno ujutro. Iako ja rijetko negdje odem kad je ona tu, cijenim to što mi netko pomaže. Ona će možda trčati za jednogodišnjakom, isprazniti perilicu za suđe, čitati djeci ili igrati neke zabavne igre s njima. Ja ću možda raditi, nahraniti bebu, otuširati se, pročitati knjigu ili rasporediti rublje. Poanta je da to vrijeme iskoristim da se odmaknem malo, da osjetim prostor oko sebe i to vrijedi svakog novčića.

Ako nikada ne odvojimo malo vremena za sebe, gubimo sebe.
Ako gubimo sebe, potiskujemo emocije.
Ako potiskujemo emocije, u jednom trenutku ćemo to istresti na sve oko sebe.
Nije lako, ali je jednostavno.


Rachel Norman – A Mother Far From Home
Prevela: Martina Jelinčić
Foto: Pexels.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.