Rižine mekinje i grah mogu smanjiti rizik za karcinom debelog crijeva

karcinom debelog crijeva

Nova istraživanja, predstavljena ove godine tijekom godišnje skupštine Američke udruge za istraživanje raka, pokazuju da kontrolirane promjene u prehrani – dodatak rižinih mekinja i graha mijenja crijevnu floru i sastav molekula u stolici, što posljedično smanjuje rizik za karcinom debelog crijeva.

„Rižine mekinje i grah primjer su hrane s visokim sadržajem vlakana i dugih fitokemikalija koje zaustavljaju karcinogenezu u životinja i ljudi u provedenim epidemiološkim studijama“ – u sažetku navodi glavni autor, Eric Borresen, sa sveučilišta države Colorado.

Ovaj pilot projekt dio je kliničke studije koja istražuje vezu obogaćivanja prehrane grahom i mekinjama i zdravlje crijeva (BENEFIT studija), čiji je cilj povećati znanje zajednice kako jednostavna hrana, poput rižinih mekinja i graha, utječe na zdravlje crijeva.

Istraživanje vezano za karcinom debelog crijeva

U istraživanje su uključeni bolesnici koji su preboljeli karcinom debelog crijeva. Prehrana prve skupine kroz 4 tjedna uključivala je 30g rižinih mekinja i 35g brašna od graha. Rižine mekinje su dio riže koja se odstranjuje preradom smeđe riže u bijelu, brašno graha je samljeveni suhi grah. Prehrana druge skupine nije sadržavala ove namirnice.

Uzorci krvi, urina i stolice uzimani su natašte na početku istraživanja, nakon dva tjedna i nakon četiri tjedna.

„U ovoj količini rižinih mekinja i brašna od graha (iznosila je 4-9% dnevnog kalorijskog unosa) ispitanici su konzumirali više dijetalnih vlakana, željeza, cinka, tiamina, niacina, vitamina B6, folata i vitamina E“- stoji u navodu.

U grupi koja je uzimala dodatak prehrani, mikrobiološke pretrage stolice su pokazale  porast broja i veću raznolikost bakterija  u usporedbi s kontrolnom grupom. Ove promjene su uočene u ovih bakterija: Methanobrevibacter, Paraprevotella, Ruminococcus,I  Bifidobacterium species.

Istraživači kažu da i plazma, urin i stolica pokazuju povećanje metabolita proizvedenih razgradnjom fitosterola, masnih kiselina, aminokiselina, žučnih kiselina i malenih molekula, bioprodukata metabolizma ugljikohidrata.

Uz prevenciju karcinoma debelog crijeva, uzorak stolice ispitanika nakon četiri tjedna prehrane s dodatkom, dodan stanicama karcinoma debelog crijeva, smanjio je rast stanica karcinoma u usporedbi s onim prije uzimanja dodatka.

Ovo istraživanje potvrđuje modulaciju prehranom mikrookoliša stijenke crijeva.

Nije dovoljno jesti „svako toliko“

Suistražiteljica Elizabeth Ryn prethodno je utvrdila da je dovoljno jesti pola šalice graha zajedno s 30 g rižinih mekinja dnevno, da bi došlo do promjena u malim molekulama koje štite od karcinoma debelog crijeva.

Međutim, uvjeriti ljude da jedu dovoljne količine ove hrane svakog dana ostaje izazov.

Nije dovoljno reći: „Jedem to ponekad.“ To neće biti učinkovito, pogotovo ako ste u skupini visokog rizika za karcinom debelog crijeva.

Mora se postići određena doza. Baš kao što je potrebna doza određenog lijeka, potrebno je unijeti određenu količinu ove hrane, što je i za mene izazov. Nije svatko spreman jesti grah svakog dana.

Dr. Ryan misli da bi bilo potrebno da industrija hrane učini dostupnima rižine mekinje i brašno grahorica tako da ih dodaje gotovoj hrani, da bi se lakše postigle ove nutricionističke preporuke, poboljšalo zdravlje crijeva, posebno spriječio karcinom debelog crijeva.

Smjernice Američkog instituta za istraživanje raka preporučuju konzumaciju više voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki, kao što je grah, za smanjene rizika za rak.

Mi ne moramo čekati, potrudimo se uključiti u prehranu ovu zdravu hranu – u obliku koji nam je svakodnevno dostupan – smeđa riža i obični grah što češće.


American Association for Cancer Research (AACR) 2017 Annual Meeting. Abstract CT138/19, presented April 4, 2017.
Pripremila: Slavica Zubčić Krišto – Žena vrsna 
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!