Organizirane žene nemaju sve pod kontrolom i to im nije važno

organizirane žene nemaju sve pod kontrolom

U želji za boljom organizacijom  obično bih savjete tražila po internetu čitajući blogove super organiziranih žena. Divila bih se slikama besprijekorno urednih domova i raznobojnim planerima s lijepim fontovima. Sve me to motiviralo. Činilo mi se da sve organizirane žene imaju savršeno uredan dom. Vidjela sam kutije s natpisima uredno poslagane na policama, vertikalno posloženu odjeću u ormarima i abecedno poredane kutijice sa začinima u kuhinji. Činilo se da tako izgleda organiziran život.

Povremeno bih i ja uspjela, uz mnogo uloženog vremena i truda, imati sve na svom mjestu. Ponekad bih uz to imala i generalno očišćenu kuću i sustav rasporeda i organizacije koji sam započela bi određeno vrijeme funkcionirao. Bar na kratko bih osjetila što znači izreka “red u kući stvara red u glavi”. Iskusila sam da to zaista smanjuje stres i vodi većem osobnom zadovoljstvu. Sve se to pozitivno odražavalo na moje bližnje. No, uspostava teško postignutog reda i organizacije bi obično trajala do prve nepredviđene situacije. Tada bi svi moji pomno isplanirani rasporedi i sustavi zakazali i potvrdili svoju neodrživost.

Svrha dobre organizacije je biti što bolja supruga i majka

Težnja za organizacijom kako bih preuzela kontrolu nad životom, stvarima i bližnjima, me povremeno znala pretvoriti u čudovište prema djeci i suprugu. Upravo jedna takva situacija mi je otvorila oči i srce. Shvatila sam da je svrha dobre  organizacije biti što bolja supruga i majka. Postalo mi je jasno da nema smisla organizirati sve naše stvari i razraditi rasporede. Ne mogu niti zamisliti organizirani život u mnoštvu svakodnevnih nepredvidivih situacija od kojih se sastoji življenje bračnog poziva u punini.

Je li  uopće moguće postići organizaciju u nepredvidivosti? Kako da organiziram život  kada ni ormar ne mogu održati organiziranim?

Ono što mi daje nadu da je ipak moguće su živi primjeri koje je Bog stavio na moj put. To su žene koje su mi otkrile tri temeljna načela organiziranog života, koje  s radošću dijelim s vama:

1. Organiziranost je vještina koju možete naučiti

Neki ljudi su prirodno organizirani i disciplinirani. Neki od nas se moraju namučiti da steknu te vještine. Čak i ako vam organiziranost ne dolazi prirodno, ne morate odustati i prihvatiti život u kaosu i neredu.

Organiziranost je životna vještina – što znači da ju treba prakticirati, namjerno i sa svrhom, kroz cijeli život.

2. Biti organiziran znači biti pripremljen

Biti organiziran znači biti pripremljen, no često to miješamo s time da imamo kontrolu. Zato vas organizacija frustrira, drage mame s više mališana. Ako nas kuća puna djece ičemu nauči, onda je to da nemamo kontrolu.

Dakle, ako na organiziranje gledamo kao na stjecanje kontrole,  osuđeni smo na frustraciju i neuspjeh.

Organizacija jednostavno znači upravljanje životnim resursima najbolje što možemo. Organiziranje traje stalno, baš kao i pranje rublja, suđa i metenje.

To je skup aktivnosti koje moramo poduzimati u kontinuitetu, stalno.
To je stanje uma jednako kao i stanje doma.
Ne postoji krajnji cilj, ali uvijek postoje mali koraci i daljnji napredak koji možemo postići.

Dakle, kako netko može iz stanja kaosa doći do stanja organiziranosti? Kako zapravo možemo organizirati život kada nam se čini kao da je zbrkani nered? Tako da idemo dan po dan, korak po korak, krenuvši prvo od organiziranja samih sebe.

3. Organizirajte prvo sebe

Organiziranost je skup navika i stanja uma. Ako želite organizirati svoj život, morate krenuti od sebe, ne od svojih stvari.

Uspostavite ravnotežu među prioritetima

U težnji za što boljom organizacijom i većom produktivnošću, često zaboravljamo na ravnotežu među prioritetima u pozivu supruge i majke. To je ravnoteža između obveza koje moramo izvršavati i  koje se ne smiju zanemariti ili zanijekati u našem pozivu (molitva, vlastita osobnost, supružnik, roditelj i hranitelj). Budući da su ti prioriteti međusobno isprepleteni, ne možemo ih s matematičkom točnošću razdijeliti. No, oni nam trebaju biti smjernica čime Bog želi da se bavimo kao majke i na čemu trebamo razborito raditi.

Od velike pomoći može biti i ispit savjesti za majke i supruge. Možete ga pronaći ovdje.  Osim temeljite pripreme za ispovijed,  ispit savjesti nam pomaže otkriti uzroke situacija koje unose neravnotežu između prioriteta i nered u  naš život,  ali i smjernice za napredak.

Jednom kada postanete svjesni da su vaši prioriteti temelj organiacije, bit ćete vještiji u uspostavljanju ravnoteže među njima  i spremniji na nepredvidive situacije.

“Rasteretite” mozak

Vaš um namijenjen je za razmišljanje o stvarima, shvaćanje i primjećivanje stvari. On nije tu da se drži za te stvari.

Koristite “vanjski mozak” za podsjetnike i bilješke – koristite i olovku i blokić da “ispraznite” mozak na papir kad god se počnete osjećati preopterećeno ili zbunjeno. Nakon što ste razmišljali o prioritetima svog poziva i napravili ispit savjesti sigurno se i osjećate tako.

Kada krenete stavljati svoje misli na papir umjesto da pustite da vam se kovitlaju u glavi, situacija postaje konkretnija i lakša za upravljanje. Otkrivate probleme kao i njihove uzroke i posljedice, svoje brige, nade i tada možete jasno razmišljati o njima jer u vašem umu ima prostora.

Pokušajte – to je prvi korak do organiziranja vašeg života jer će vam trebati bistra glava!

Počnite voditi kalendar

Treći preduvjet za dobru organizaciju  je da imate točan kalendar i da ga zaista i gledate. Jednostavno je, ali često se previdi i zanemari. Možete koristiti bilo kakav kalendar – dokle god ga zaista koristite i gledate. Odmah možete uplanirati i ispovijed, s obzirom na ispit savjesti koji smo predložili u prvom koraku.

Izaberite jedan kalendar kao glavni, ažurirajte ga svaki dan, pogledajte u njega barem dva puta dnevno i bit ćete već na dobrom putu prema organiziranosti.

Počnite raditi tjedne popise  obveza i ciljeva s obzirom na kalendar. Tako vidite kakve pripreme trebate kada obaviti i unaprijed vidite što dolazi kako biste prema tome mogli planirati i djelovati.

Napravite kratku dnevni popis obaveza

Uvijek je bila i uvijek će biti sto i jedna stvar koju treba napraviti u danu. Neke od njih su rutinske stvari koje treba obaviti redovito. Neke su jednokratni mali administrativni zadaci koji iskrsnu. Neke su zadaci povezani s rješavanjem naših prioriteta, bilo da je to nadolazeći događaj, projekt, djetetove trenutne potrebe ili nešto drugo što se trenutno događa u životu.

Umjesto da si zadate previše zadataka za taj dan, suzite izbor na one koji su zaista važni. Njih  istaknite velikim slovima na kratkom popisu zadataka na bloku ili post–it papiriću.

Izaberite npr. tri dnevna prioriteta i ispišite ih na papir. Naravno da to nisu jedine stvari koje ćete raditi cijeli dan, no to su stvari na čije se izvršavanje želite fokusirati – a ako ih obavite, imali ste dobar dan.

Organizirane žene osluškuju potrebe svoje obitelji i djeluju u skladu s njima

Kad osjetite radost prvih koraka organiziranog života i usvojite osnovne navike u organizaciji sebe samih možete ići korak dalje. Predlažem prvo pročitati Katolički dom – što ga istinski čini takvim  –  govori o tome što očekujemo kad zakoračimo u katolički dom, kakav bi on trebao biti i što odražavati? Dobro će vam  doći i Održavanje doma – male tajne običnih žena.

Možete pronaći još mnoštvo korisnih savjeta o organizaciji vremena, no idite korak po korak. Dan po dan! Stvarajte naviku po naviku i osluškujte potrebe vaše obitelji. Neće uvijek biti lako i ponekad će izgledati da nema nikakvog smisla ustrajati ili kretati iznova, no vjerujte i vapite Nebu.

Organizaciju trebate prihvatiti kao izazov koji traje cijeli život, a ne projekt koji obavite i zatim ga možete prekrižiti. Organiziranost je stil života koji ima svoje uspone i padove. To nije postignuće koje ostvarite i zatim idete dalj

I uvijek imajte na umu da služite iz ljubavi i u ljubavi, inače sav uloženi trud nema nikakav smisao.


Simply Convivial
Prevela: dr.sc. Danijela Janjanin
Prilagodila: Žena Vrsna
Foto: STILUnsplash

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.